روز سهشنبه ۲۷ شهریورماه، گزارش دبیر کل سازمان ملل «آنتونیو گوترش» در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شد. این گزارش قرار است در هفتاد و سومین نشست این مجمع بررسی شود.
در این گزارش به انواع نقض حقوق بشر در ایران بهویژه در شرق کوردستان مانند، شکنجه، اعدام، نقض حقوق زنان و دختران و اقلیتهای مذهبی و ملیتی تحت سلطه جغرافیای کنونی ایران اشارهشده و بخشی از این گزارش به زندانیان کورد، اعم از سیاسی، مدنی و… اختصاص دادهشده است.
در این گزارش در مورد نقض حقوق شهروندان شرق کوردستان آمده است: در پی اعتراضات ژانویه ۲۰۱۸، دستکم پنجتن از شهروندان کورد بازداشتشدهاند و به زندان و مراکز امنیتی جمهوری اسلامی در شهرهای ازجمله تهران (زندان اوین)، اراک، ایلام و سنه منتقلشده و جان سپردهاند؛ اما مقامات ادعا کردند که برخی از کسانی که فوت کردهاند به اتهام داشتن مواد مخدر یا تجمع با گروههای مخالف دستگیرشدهاند و تمام مرگومیرها خودکشی بوده است.
برخلاف گزارشها یا اظهارات، ازجمله توسط مقامات؛ که نشان میدهد بدرفتاری ضرب و شتم و شکنجە یا خوراندن اجباری مواد مخدر بە آنها موجب مرگ آنها شدە است. اطلاعات محدودی توسط مقامات قضایی در مورد شرایط مرگومیر بازداشتشدگان ارائهشده است و گزارشها نشان میدهد که خانوادههای برخی از کشتە شدگان تحتفشار قرارگرفتهاند تا پروندههای خود را بهطور عمومی رسانهای نکنند. بعضی از خانوادهها را مجبور کردند کە در تلویزیونها طوری صحبت کنند کە نشان دهد که عزیزانشان خودکشی کردهاند.
در ادامه این گزارش آمده است: در ماه ژوئن ۲۰۱۷، رامین حسین پناهی بە اتهام عضویت دریکی از احزاب اپوزیسیون کوردستانی دستگیر و به اتهام محاربه «بغی» به اعدام محکوم شد. شکایات ویژهای صادر شد که خواهان لغو محکومیت وی شد در این شکایات از شکنجه در بازداشت و محاکمه ناعادلانه گزارش شدە است.
در ادامه ذکرشده است: سازمان ملل همچنین گزارشهایی را درباره سلامت، درمان و پرونده زندانیان کورد زانیار و لقمان مرادی که در سال ۲۰۰۹ بر اساس اعترافاتی که پس از ضرب و شتم و شکنجە از آنها گرفتهشده و به اعدام محکوم شدند، دریافت کرده است. به همین ترتیب، اطلاعاتی در رابطه با وضعیت وخیم سلامتی زینب جلالیان دریافت شده که پس از دستگیری در سال ۲۰۰۷ به دلیل عضویت در یکی از احزاب مخالف کوردستانی، به حبس ابد محکومشده است.جمعیت حقوق بشر کوردستان 28 شهریور
جمعیت حقوق بشر کوردستان