آزادی پنج‌ زندانی، صدور حکم برای شش تن و مرگ یک‌ زندانی دیگر

روز دوشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۷، «محمدامین عبداللهی» زندانی سیاسی محبوس در بند ۳ زندان بیرجند، به صورت مشروط از زندان آزاد شد.

آقای عبداللهی در سال ۱۳۸۴ توسط دادگاه انقلاب مهاباد به ۱۸ سال حبس تعزیری و در پرونده‌ای دیگر به دلیل عبور از مرز به ۱ سال و شش ماه حبس تعزیری و در یک پرونده‌ی دیگر که در داخل زندان برای ایشان تشکیل شده بود، به اتهام تبلیغ علیه نظام به ۶ ماه حبس محکوم شده بود. ایشان در نهایت پس از گذراندن ۱۳ سال و ۶ ماه حبس به صورت مشروط از زندان بیرجند آزاد شد.

این زندانی در مردادماه سال جاری به دلیل تعلل در بازگشت به زندان پس از مرخصی، توسط شعبه‌ی ۱۰۴ دادگاه عمومی بیرجند به تحمل ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد. او همچنین در ایام حبس به مدت ۶ ماه از مرخصی محروم شده بود.

محمدامین عبداللهی که به علت دردهای مزمن در نواحی گردن، کلیه، چشم و درد در ناحیه روده بزرگ (مشکوک به آپاندیس) که بسیاری از آن‌ها بر اثر اعتصاب غذا در سال ۹۵ به وجود آمده بود، زمانی که در مرخصی استعلاجی به سر می‌برد، در خردادماه ۱۳۹۷، در شهر بوکان بازداشت و برای تحمل ادامه حبس به زندان بیرجند بازگردانده شده بود.

آقای عبدالهی از اهالی بوکان، پاییز سال ۱۳۸۴ بازداشت و پس از ۱۵ ماه بلاتکلیفی در دادگاه انقلاب مهاباد به اتهام محاربه از طریق همکاری مؤثر و مسلحانه با احزاب کرد و نیز تبلیغ علیه نظام، محاکمه و در مجموع به ۱۸ سال زندان و تبعید به زندان طبس محکوم شد. وی پس از گذراندن مدتی در زندان‌های ارومیه و مهاباد به زندان طبس و سپس بیرجند تبعید شد و پس از بیش از دو ماه از قرنطینه زندان بیرجند به بند عمومی این زندان منتقل شده است.

همزمان یک زندانی سیاسی محبوس در زندان ارومیه به نام «علی آراسته» فرزند احمد، از اهالی روستای خورشته از توابع شهرستان اشنویه با پایان دوران محکومیت از زندان آزاد شده است.

علی آراسته دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور، پیش‌تر توسط شعبه یک دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام «همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام» به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد و در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۹۶ جهت اجرای حکم بازداشت و به زندان مرکزی ارومیه منتقل شده بود.

در خبری دیگر این منبع نوشته است که روز یکشنبه ۱۱ آذرماه ۱۳۹۷، سه تن از زندانیان سنی مذهب محبوس در زندان ارومیه به نامهای «نادر ناصری» فرزند علی، «عبدالوهاب سیداحمدی» فرزند کمال و «چیا نیکوند» فرزند قادر پس از موافقت با عفو مشروط از این زندان آزاد شدند. از پایان محکومیت نادر ناصری ۳ ماه و چیا نیکوند و عبدالوهاب سیداحمدی هر کدام یک سال و سه ماه باقی مانده بود.

این افراد پیش‌تر توسط شعبه‌ی ۲ دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام «همکاری با گروه‌های سلفی» هر یک به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده بودند و پس از اعتراض به رأی صادره حکم چیا نیکوند و عبدالوهاب سیداحمدی به ۳ سال حبس تعزیری و حکم نادر ناصری به دو سال و شش ماه حبس تعزیری تقلیل یافت.

همزمان شش شهروند کامیارانی توسط شعبه‌ی چهارم دادگاه تجدید نظر بە ریاست مصطفی طیاری مجموعا به چهار سال و‌ شش ماه حبس محکوم شدند.

بر اساس حکم صادره توسط این دادگاه، «مهرداد صبوری» و «امید احمدی» هر کدام به یک سال حبس تعزیری، «آرام محمدی» و «شاهو صادقی» هر کدام به سه ماه حبس تعزیری و «دلنیا صبوری» و «روژین ابراهیمی» نیز هر یک به ۳ روز حبس تعزیری محکوم شدند.

این دادگاه به غیر از احکام صادره در دادگاه بدوی علیه دلنیا صبوری و روژین ابراهیمی که از یک سال به ۳ روز کاهش داده، احکام صادره علیه ۴ نفر دیگر را عینا تائید کرده است.

این فعالین در تاریخ ۱۲ مهرماه ۹۵ توسط شعبه یک دادگاه انقلاب سنندج بە ریاست قاضی سعیدی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» مجموعا به ۴ سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شده بودند.

شهروندان مورد اشاره پیشتر در تاریخ ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۹۵ به دلیل برگزاری و شرکت در مراسم روز جهانی کارگر توسط نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ۷ روز با قرار وثیقه و نا پایان مراحل دادرسی آزاد شده بودند.

در گزارشی دیگر شامگاه شنبه ۱۰ آذرماه ۹۷، یک زندانی محبوس در بند ده زندان ارومیه به نام «حسین عطری» فرزند ناصر، ۶۲ ساله، به دلیل عدم رسیدگی پزشکی جان خود را از دست داد.

یک منبع مطلع در این رابطه گفته است: «آقای عطری به دلیل جریمه‌ی دولتی یک میلیون و پانصد هزار تومانی از حدود ۴۰ روز پیش به زندان ارومیه منتقل شده بود. وی شب گذشته به دلیل بیماری و وضعیت نامناسب جسمی به بهداری منتقل شد و به دلیل اینکه پزشک زندان در بهداری حاضر نبود و هیچ گونه اقدام پزشکی صورت نگرفت ساعت ۱۱ شب جان خود را از دست داد.»

وی افزود: «مسئولین زندان پیش از فوت وی حاضر نشدند ایشان را به بیمارستان خارج از زندان منتقل کنند. پزشک زندان به دستور رئیس زندان در گزارش فوت این زندانی نوشته است ایشان در داخل بند و پیش از رسیدن به بهداری فوت شده است؛ در صورتی که پزشک بعد از فوت این زندانی در بهداری حاضر شده است. ماف نیوز ۱۳ آذر