بیش از ۱۰ ماه از آتشسوزی دبستان دخترانه «اسوه حسنه» در زاهدان میگذرد. مونا خسروپرست، صبا عربی، یکتا میرشکار و مریم نوکندی چهار دانش آموز فوت شده در این حادثه بودهاند.
صبح روز شنبه ۱ دیماه ۹۷ نیز دادستان زاهدان از بازداشت ۴ نفر در رابطه با پرونده آتش سوزی مدرسه اسوه حسنه زاهدان خبر داده بود.
براساس این گزارش، اعتراضهای متعدد به نظر هیأتهای کارشناسی روند رسیدگی به این پرونده را طولانی کرده است، ضمن اینکه با به میان آمدن نام سازمان نوسازی مدارس بهعنوان یکی از مقصران حادثه (البته تا اینجای کار) پرونده به تهران منتقل شده است. از طرف دیگر به ادعای خانوادهها غیرانتفاعیبودن مدرسه هم باعث شده است تا آموزشوپرورش زاهدان چندان خودش را در قبال این حادثه مسئول نداند.
پدر یکتا میرشکار در اینباره به شهروند گفته است: “یک سال است که کسی جواب درستی به ما نمیدهد، هنوز یک جلسه دادگاه هم برگزار نشده است و اصلا مقصران حادثه مشخص نیستند که برای محاکمه آنها دادگاهی برگزار شود. انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است، هیچکس در این مدت سراغی از ما نگرفت، حالی از ما نپرسید و یک نفر از مسئولان آموزشوپرورش از من نپرسید چه درد دلی داری. یگانه قل یکتا بود، این دختر سوختن و زجرکشیدن خواهرش را با چشم دید، از آن روز به بعد یگانه مریض شد، هنوز هم حالش خوب نیست. دخترم با این حال خرابش نیاز به مشاوره روانشناسی داشت، دریغ از یک جلسه مشاوره یا حتی معرفی یک رواندرمانگر مناسب به ما. “
وی ادامه میدهد: “واقعا برای ما جای تعجب است، شناسایی و معرفی مقصر حادثهای به این واضحی چرا باید اینقدر طولانی شود. شناسایی مقصران اصلا کار سختی نیست. معلوم است که مدیر و معلم مدرسه مقصرند؛ معلمی که ساعت ٨ صبح به جای حضور در مدرسه در خودروی همسرش نشسته و آنقدر صدای ضبطش را زیاد کرده بود که حتی جیغهای زجرآور بچههای طفلمعصوم را نشنیده، یا مسئولان مدرسهای که هیچکدامشان در زمان وقوع حادثه در مدرسه که همان محل کارشان است، حاضر نبودند؛ دیگر مقصر واضحتر از این. مسئولان این مدرسه بدون مجوز سازمان نوسازی محل مدرسه را تغییر دادند. حالا ما چطور باید سازمان نوسازی را بهعنوان یکی از مقصران حادثه قبول کنیم؟”
در این گزارش همچنین آمده است که، روند رسیدگی قضائی به این پرونده برای خانوادهها ابهامات زیادی به وجود آورده، ظاهرا همان هفتههای نخست معلم بازداشتشده با وثیقه آزاد میشود و درحال حاضر هم در زاهدان زندگی نمیکند. مدیر مدرسه هم که به جز دوبار به واسطه حضور هیأت کارشناسی با خانوادهها رودررو نشده، آزاد است و تحت پیگرد نیست. مسئولان آموزشوپرورش بعد از اعتراض به نظر هیأت کارشناسی خودشان را کنار کشیدند.
آقای میرشکار افزود: “تا قبل از آمدن هیأت سه نفره، آموزشوپرورش و مدرسه هرکدام ۵٠ درصد مقصر شناخته شدند. البته هم ما و هم آموزشوپرورش به این موضوع اعتراض داشتیم، تا اینکه بعد از مدتی تیمی سه نفره از اصفهان به اینجا آمد. با آمدن آنها اوضاع پیچیدهتر شد. سازمان نوسازی مدارس هم پایش به این ماجرا باز شد، هرچند سازمان نوسازی مدعی است جابهجایی محل مدرسه بدون مجوز آنها انجام شده که همین موضوع باعث شد پرونده برای رسیدگی به تهران منتقل شود.» رئیس سازمان نوسازی مدارس معاون وزیر آموزشوپرورش است، همین مسأله باعث سلب صلاحیت قضائی زاهدان شد تا پرونده به دادسرای ویژه کارکنان دولت در تهران ارجاع شود. میرشکار میگوید: «از وقتی پرونده به تهران آمد، پیگیری آن برای ما مشکلتر شد. هنوز هم هیچ ابلاغیهای از دادگاه به دست ما نرسیده، فقط چند هفته پیش یک هیأت کارشناسی دیگر این بار از تهران به زاهدان آمد، اما فایده این رفتوآمدها برای ما چیست، نمیدانم. برای من فقط مهم است که مقصر اصلی حادثه معرفی و محاکمه شود.” شهروند ۳۰مهر