چهارمین روز اعتراضات؛ قطع ارتباطات در ایران، بازداشت معترضان و خشونت نیروهای امنیتی

جمعه ۲۴ آبان ماه ۹۸ تعدادی از مردم در شهرهای مختلف کشور در اعتراض به سهمیه‌بندی و افزایش قیمت بنزین به خیابانها آمدند.

امروز معترضان در شهرک اندیشه تجمع کرده و شعار “رفراندوم، رفراندوم” سرداده‌اند. گزارش‌هایی از ماهشهر حاکی از درگیری شدید میان نیروهای امنیتی و معترضان حکایت می‌کند. گزارش‌هایی از ملارد حاکی از تیراندازی به معترضین و پرواز هلیکوپترها رسیده است.

گزارش شده است که معترضان در تهران از ساعت ۷ صبح در خیابان صادقیه و ستارخان به افرادی پیوسته اند که از شب گذشته در این محل باقی مانده بودند.

همچنین گزارش‌هایی از تعطیلی بازار اصفهان و اعتصاب سراسری در نجف آباد به گوش می‎رسد، بنا بر این گزارش‌ها فضای شهر اصفهان به شدت امنیتی است. گزارش‌ها از شیراز از ادامه تجمعات اعتراضی حکایت دارد، تلفن و اینترنت قطع شده است و نیروهای امنیتی به سوی مردم  تیراندازی مستقیم کرده و گاز اشک‌آور پرتاب می‌کنند.

فیلمی از شلیک مستقیم نیروهای امنیتی در خیابان شریعتی تهران نیز منتشر شده است. مشخص نیست که این ویدئو مربوط به روز گذشته است یا به امروز.

اعتراضات در کرمان ادامه دارد و معترضان مقابل استانداری مورد ضرب و شتم نیروهای امنیتی قرار گرفته‌اند. ویدئویی در فضای مجازی منتشر شده است که در آن معترضان در جاده ساوه محدوده سه راه آدران همزمان با پرتاب سنگ به سمت نیروهای ضدشورش می‌روند. همچنین ویدئویی از همین مکان از لحظه تیراندازی به یکی از معترضان منتشر شده است.

ویدئوهایی از شیراز نیز به دست هرانا رسیده است که از آتش گرفتن ساختمان جهاد دانشگاهی شیراز حکایت می‌کند. گزارش‌هایی از تهران نیز درباره درگیری نیروهای امنیتی با دانشجویان دانشگاه تهران به گوش میرسد.

علی ربیعی سخنگوی دولت، مدعی شده است که: “سلاح‌هایی که با آن تیراندازی شده از جنس سلاح‌های متعارف در اختیار ارگان‌های دولتی نیست.”

شیخ لطف الله دژکام، امام جمعه شیراز در واکنش به اعتراضات گفته است: “اگر شورای تامین استان نمی‌تواند اغتشاشات را جمع کند، فردا شخصا و به همراه بسیج به میدان خوام آمد.” او ادامه داده است: “اغتشاشگران چه جایگاهی دارند که می‌گویند آخوند باید برود؟”

خبرگزاری ها در ایران از حمله معترضان به دفتر امام جمعه یزد و نماینده آیت‌الله خامنه‌ای در این شهر خبر داده‌اند. به گفته این خبرگزاری‌ها، نیروهای امنیتی این افراد را دستگیر کرده‌اند. بنا به گزارش ها دستگیر شدگان چهار نفر هستند. همچنین تصاویری از به آتش کشیده شدن دفتر امام جمعه شهر صدرا در شیراز منتشر شده است.

شاهدان عینی در تهران، کرج، اصفهان و بوشهر از حضور پررنگ نیروهای انتظامی و امنیتی در نقاط مختلف شهر خبر می‌دهند.

ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه، در جلسه شورای عالی قوه قضاییه ضمن حمایت از تصمیم سران سه قوه مبنی بر افزایش قیمت‌ بنزین گفت: “تخریب اموال عمومی و خصوصی، آتش زدن بانک‌ها و اماکن مختلف، آسیب رساندن به آرامش روانی مردم و لرزاندن دل زنان و کودکان با هر نیت و هدفی، مجازات سختی را به دنبال خواهد داشت.”

سازمان اطلاعات سپاه فجر استان فارس از بازداشت دو تن از معترضان خبر داده و آنها را “دو نفر از فریب‌خوردگان و لیدرهای وابسته به گروه‌های معاند” نامیده است. خبرگزاری ایلنا دراین خصوص نوشته است؛ “این دو نفر با وعده‌های اقامت و پرداخت پول” اقدام به تحریک مردم” کرده بودند.

محمد حسین صادقی، دادستان عمومی و انقلاب کرمانشاه گفته است: “کسانی که به صورت گسترده مرتکب احراق و تخریب اموال عمومی شوند، مستوجب مجازات شدید افساد فی الارض خواهند بود.”

جواد آرین منش، نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی اصولگرا از فراهم نبودن شرایط قانونی اعتراض در ایران صحبت کرده و گفت: “در جوامع دموکراتیک معمولا اتحادیه‌ها، احزاب، سندیکاها و تشکل‌ها به صورت کاملا دموکراتیک، آزاد و آرام اعتراضات و انتقادات خود را مطرح می‌کنند” اما در ایران “ما بسترهای چنین کاری را فراهم نکردیم.”

صادق مرادی، رئیس کل دادگستری استان خوزستان، خبر از بازداشت “سردسته معترضان” داده و گفته است: “براساس قانون” و “بدون هیچ عطوفتی” با “برهم زنندگان آرامش و امنیت استان برخورد قانونی و براساس اشد مجازات می‌کنیم.” غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان، نیز از بازداشت ۱۸۰ تن از معترضان در این استان خبر داده است.

روابط عمومی سپاه استان البرز از بازداشت ۱۵۰ تن از معترضان در پی تجمعات چند روز گذشته در این استان خبر داده است. همچنین ادعا کرده‌اند که معترضان “توسط افراد آموزش دیده در داخل و خارج از کشور اجیر شده و با دریافت مبالغی اقدام به آتش زدن مراکز دولتی و عمومی کرده‌اند.”

رئیس دادگستری استان زنجان نیز از بازداشت ۳۰ نفر از معترضان خبر داده است.

حسن روحانی از قوه قضاییه درخواست برخورد با معترضان و شناسایی آنها با استفاده از دوربین‌های نظارتی سطح شهر را داشته است. وی در جلسه هیئت دولت گفت: “خوشبختانه ما آنقدر سیستم مانیتور و دوربین داریم که هم خودرو هم پلاک و هم راننده مشخص خواهند شد.”

معاون شهردار اصفهان خبر از تعطیلی مترو این شهر به دلیل “نبود امنیت” داده است. به گفته وی: “۵ ایستگاه مترو اصفهان که روز شنبه خسارت دیده بودند، شامگاه یکشنبه مجدد خسارت دیده‌اند.”

سردار روح‌الامین قاسمی، فرمانده انتظامی گلستان از بازداشت چند تن از معترضان در گرگان خبر داده است.

تاکنون ۵ نماینده مجلس شورای اسلامی از جمله؛ محمدقسیم عثمانی،نماینده مردم بوکان، محمود صادقی، نماینده مردم تهران، محمدجواد فتحی، نماینده مردم تهران، سید محمدجواد ابطحی، نماینده خمینی‌شهر و سید قاسم جاسمی، نماینده مردم کرمانشاه در مجلس دهم در واکنش به افزایش قیمت بنزین استعفا داده‌اند. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز ضمن تبعیت از سخنان دیروز علی خامنه‌ای گفت: “نمایندگان همچنین با همگرایی بیشتر مجالی برای آشفته‌سازی کشور توسط آمریکا و نوکران منافق و ضد انقلاب نخواهند داد.”

امروز محمد صادقی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته است: “ضمن پیگیری و پافشاری بر حقوق مردم، به بدخواهان و بیگانگان و دولت عهدشکن و سلطه‌جوی امریکا، که با تحریم‌های ظالمانه روند عادی زندگی مردم را مختل کرده، اجازه‌ی مداخله در امور داخلی خود را نمی‌دهیم.”

محمدرضا باهنر، مشاور رئیس مجلس شورای اسلامی، از پنهان کردن افزایش قیمت بنزین دفاع کرده و گفت: “این خبر حتما به دلایل متعدد باید از عموم مردم و حتی نمایندگان مجلس پنهان می‌ماند.”

جهانبخش محبی‌نیا، نماینده مردم میاندوآب در مجلس شورای اسلامی شرایط کنونی شیراز را “نگران کننده” توصسف کرده و در خصوص معترضان اظهار داشته است: “جوان بیکاری که ۱۸ سال سن دارد و اعتراض می‌کند را نمی‌توان اراذل و اوباش بنامیم؛ این جوان متولد نیمه دوم انقلاب است.”

علی مطهری، نماینده مردم تهران در مجلس، حمایت علی خامنه‌ای از افزایش قیمت بنزین را مشابه با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی آیت‌الله خمینی دانسته است.هرانا ۲۸ آبان