گزارش‌گران بدون مرز، طی بیانیه ای نقض حق بنیادین دسترسی به اطلاعات را محکوم کرد

سازمان گزارشگران بدون مرز در بیانیه‌ای قطع اینترنت در ایران  را “نقض حق بنیادین دسترسی به اطلاعات” توصیف کرده است. این سازمان می گوید این تصمیم توسط شورای امنیت ملی اتخاذ شده که ریاست آنرا حسن روحانی رییس جمهور بر عهده دارد.

در این بیانیه آمده است، در پی اعتراض‌های گسترده مردمی به افزایش نرخ بنزین در بیش از ۱۰۰ شهر ایران، جمهوری اسلامی اتصال به اینترنت را از شبانگاه ۲۵ آبان ۱۳۹۸، به شکل همه‌گیر گسست و هنوز اختلال شدید در شبکه ادامه دارد. گزارش‌گران بدون مرز (RSF) نقض حق بنیادین دسترسی به اطلاعات را محکوم می‌کند.

قطع اینترنت در جمهوری اسلامی ایران روشی است که بارهابرای سرکوب جنبش‌های اعتراضی به کار گرفته شده است. اما هیچگاه گسست اینترنت اینگونه همه‌گیر و درازمدت نبوده است. به مدت بیش از ۵۲ ساعت ارتباط ایران با جهان به شکل کامل قطع شده بود.

رضا معینی مسوول دفتر ایران و افغانستان RSF  در این باره گفت :« ما بار دیگر سرکوب آزادی اطلاع رسانی در ایران را محکوم می‌کنیم، و از دیوید کایدیوید کای گزارش‌گر سازمان ملل در امر پیشبرد و حمایت از آزادی عقیده و بیان، می‌خواهد به فوریت در دفاع از حقوق بنیادین مردم ایران اقدام کنند. رژیم تهران باید تعهد‌های جهانی خود را به میثاق‌ها و موازین جهانی ناظر بر حقوق بشر محترم شمارد.»

بنا بر رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران مستقل دست کم در طی سه روز ۱۰۰ نفر از معترضان کشته شده‌اند. علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران و حسن روحانی رئیس جمهور، معترضان را « اوباش» و « کم عده» نامیدند، اما با قطع اینترنت ۸۰ میلیون ایرانی را از حق دسترسی به اطلاعات محروم کرده‌اند.

در ایران بنا بر آمار رسمی بیش از ۶۲ میلیون مشترک از اینترنت موبایل استفاده می کنند. با آنکه نرم‌افزار‌ها و پیام‌رسان‌هایی چون تلگرام، سینگنال، فیس‌بوک، توئیتر و.. مسدود هستند اما کاربران با استفاده از فیلترشکن‌ و وی پی ان سانسور را دور می‌زنند.

از ۱۵ سال پیش رژیم تهران، «اینترنت حلال» یا همان شبکه اطلاعات ملی را بعنوان ابزاری مناسب برای ارائه خدمات و امنیت بیشتر تبلیغ می‌کنند. در اصل مقامات ایران با این ابزار خواهان محدود کردن اطلاع‌رسانی آزاد و مستقل هستند که آنرا « اقدامی ضد انقلابی و براندازانه» معرفی می کنند.

در سال ۲۰۱۶ شورای حقوق بشر سازمان ملل، دسترسی به اینترنت را بعنوان یکی از حقوق بنیادین بشر به رسمیت شناخت و قطع اینترنت و هراقدام برای اختلال و پیشیگیری عامدانه از دسترسی به اطلاعات بر روی اینترنت را محکوم کرد. کمپین دفاع از زندانیان سیاسی