اعتراضات آبان؛ پارلمان اروپا خواستار انجام تحقیقات مستقل در خصوص جانباختگان شد

پارلمان اروپا با صدور قطعنامه‌ای ضمن محکومیت برخورد خشونت‌آمیز نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران با معترضان دراعتراضات آبان ماه، خواستار انجام تحقیقات در خصوص جانباختگان اعتراضات شد.

در این قطعنامه پارلمان اروپا ضمن «ابراز تاسف عمیق» نسبت به مرگ «تعداد زیادی افراد بی‌گناه»، با خانواده‌های کشته‌شدگان و مجروحان ابراز همبستگی کرده و از مقام‌های ایرانی خواسته از «انجام تحقیقات سریع، مستقل و بی‌طرف» درباره همه «تخلفات» صورت‌گرفته، از جمله کشته‌ شدن معترضان و جان باختن و بدرفتاری با آنها حین بازداشت، اطمینان حاصل کرده و افرادی که در این موضوعات دست داشتند را محاکمه کنند.

در بخشی از این قطعنامه آمده است: “پارلمان اروپا با شدیدترین لحن، برخورد با معترضانی که در حال استفاده از حق آزادی بیان، آزادی تشکل و تجمع مسالمت‌آمیز بودند را محکوم می‌نماید”.

این قطعنامه اقدام ایران به قطع طولانی دسترسی به اینترنت را محکوم کرده و آنرا اقدامی «عمدی در جهت پیشگیری یا اخلال در دسترسی به و یا انتشار اطلاعات و مغایر با قوانین بین‌الملی حقوق بشر» دانست.

پارلمان اروپا در این قطعنامه از ایران درخواست کرد تا چنان که در مقررات بین‌المللی نیز آمده، «توسل به زور و نیروهای امنیتی را قویا محدود کند» و در برخورد با اعتراض‌ها، مطابق با قواعد بین‌المللی، «حداکثر خویشتنداری» را از خود نشان دهد.

در این قطعنامه همچنین از حکومت ایران خواسته شده «فورا همه معترضانی که آزادی‌شان به شکل خودسرانه سلب شده آزاد شده» و «حق آنان برای دادرسی عادلانه» اعمال شود.

از روز جمعه ۲۴ آبان ماه ۹۸ معترضان در واکنش به افزایش قیمت بنزین در شهرهای مختلف به خیابان آمدند. قاسم میرزایی نیکو، نماینده دماوند در مجلس مدعی شد این اعتراضات در بیش از ۵۰۰ نقطه کشور رخ داده و بیش از ۱۳۰ نفر طی آن کشته شده‌اند. اما محمد جواد کولیوند، نماینده مردم کرج در مجلس گفت این اعتراضات در روز اول جمعه ۲۴ آبان ماه در ۷۱۹ نقطه از کشور رخ داد. سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز روز دوشنبه ۴ آذرماه، آمار بازداشتی های اعتراضات اخیر را حدود ۷ هزار نفر اعلام کرد.

روز سه‌شنبه ۱۲ آذرماه هرانا در رابطه با این اعتراضات نسخه دوم گزارش جمع بندی خود را منتشر کرد. تعداد ۷۱۳۳ بازداشت در جریان اعتراضات آبان از حاصل جمع بندی منابع دولتی و غیردولتی در این گزارش مستند شده است؛ هر چند با توجه به گستره اعتراضات و میزان خشونت ها رقم واقعی دستگیر شدگان تا چند برابر این رقم قابل تصور باشد. در خصوص کشته شدگان این اعتراضات نیز مرکز آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، سه نوع آمار را در نظر گرفته است، آمار نخست که صرفا تخمین های کلی است و منابع آن نهادها یا رسانه های غیردولتی هستند که طی گزارشات مختلفی جمعا از حدود ۴۳۰ کشته در کشور روایت می کنند. روند شناسایی و راستی آزمایی جان باختگان توسط هرانا کماکان ادامه دارد. همچنین لیست اسامی ۲۲۷ نفر از کشته شدگان که هرانا تا زمان تنظیم این گزارش موفق به گردآوری آن شده است در نسخه دوم گزارش جمع بندی اعتراضات خونین آبان منتشر شده است. از سوی دیگر تعدادی که هرانا مستقلا قادر به تایید آنها تاکنون شده است ۸۸ تن را در بر می‌گیرد. ایران اینترنشنال ۲۷آذر