روزنامه ایران در تازهترین گزارش خود به مشکلات مردم سیل زده بخش زرآباد از توابع شهرستان کنارک در منتهی الیه جنوب غربی سیستان و بلوچستان که قطب تولید موز کشور است پرداخته. در این گزارش قید شده که در این منطقه ۲۱ هزار نفر در ۷۶ آبادی زندگی میکنند و سیل به عرض ۲۰ کیلومتر روستاهای این منطقه را درنوردیده است.
هاشم شاهوزهی بخشدار زرآباد در گفتوگو با محمد معصومیان درباره دامنه خسارتهایی که سیل به زیرساختهای منطقه وارد کرده گفته: «۲۰ کیلومتر از جاده ترانزیتی ما زیر آب رفته و خسارت زیادی دیده، از طرفی هم کشاورزی که معیشت اصلی مردمان این منطقه است آسیب دیده است. ارزیابی اولیه ما این است که چهار هزار هکتار محصول موز داشتیم که ۹۰ درصد آن خراب شده و بین ۲۰ تا ۳۰ پمپ آب و چاه آب تخریب شده. صیفیجات هم سه هزار هکتار بوده که صددرصد تخریب شده است.»
در ۲۰ سال اخیر در شهرستانهای چهابهار و کنارک به تدریج حدود پنج هزار هکتار موزستان احداث شده. تنها در کنارک معیشت بیش از ۱۰ هزار نفر به کشاورزی وابسته است. تا پیش از جاری شدن سیلاب در این منطقه، در زرآباد ۶۶۰۰ هکتار زیر کشت محصولات زراعی و باغی بود که از میزان ۲۷۰۰ هکتار با تولید ۶۹هزار تن به محصولات زراعی و ۳۹۰۰ هکتار با تولید ۷۵ هزار و ۵۰۰ تن به محصولات باغی اختصاص داشت. این زمینهای زراعی زیر آب رفته و محصولات نابود شده است. هاشم شاهوزهی بخشدار زرآباد میگوید تخمین خسارت سیل به سبب گستردگی دامنه ویرانیها در شرایط کنونی میسر نیست.
در این گزارش همچنین علاوه بر پرداختن به موضوع کشاورزان گزارش شده که دامداران هم خسارتهای بسیاری را متحمل شدهاند. در روستای «بلک قدیم» ۲۰۰ راس دام روستائیان از دست رفتهاند. لاشه احشام در میان گل و لای دفن شده و شیوع بیماریهای عفونی را محتمل کرده است. یکی از ساکنان «بلک قدیم» گفته: «همه چیز ما از بین رفته فقط توانستیم بچهها را زودتر خارج کنیم. پنج هکتار زمین موز داشتم که نابود شد و ۱۵ گوسفند و بز هم از بین رفت.»
لاشه این احشام پشت آغلها انبار شدهاند. باغهای موز هم در دوردستتر تا کمر در آب فرورفتهاند. «رابچ» هم همچنان گلآلود است. وضع در روستای دودر نیز بهتر نیست. یک زن ساکن این روستا میگوید: «تازه دو چادر به کل محله دادهاند. چهار گاو و ۱۲ گوسفند ما تلف شد.»
این خانواده پنج هکتار باغ موز داشت که آن هم زیر آب رفته است.
سیستان و بلوچستان از شش روز پیش گرفتار بارشهای سنگین و سیل و طوفان است. ریزش سنگین باران و رگبار، وقوع تندباد لحظهای، بارش برف، مهگرفتگی، کاهش ۱۰ درجهای دمای هوا و یخبندان شبانه از مهمترین پدیدههایی بودند که در شش روز گذشته سیستان و بلوچستان را درگیر کردند.
تا قبل از جاری شدن سیلاب در این منطقه، موزکاران میبایست با کشاورزان پاکستانی رقابت میکردند که محصولات موز را با یک چهارم قیمت در بازارهای ایران عرضه میکردند. اکنون که بیش از ۹۰ درصد زمینهای کشاورزی و همچنین احشام از بین رفته، کشاورزان منطقه بعد از فروکش کردن سیلاب با دو بحران روبرو هستند: خطر شیوع بیماریهای عفونی و سپس تأمین معیشت. کمپین فعالین بلوچ ۲۷ دی