مردم مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان بدون آب آشامیدنی ماندهاند
بیش از دو هفته پس از، ی شدن سیل شدید در استان سیستان و بلوچستان، تقریباً ۸۰٪ از اهالی مناطق سیل زده فاقد دسترسی به آب آشامیدنی میباشند. طی ۲ روز سیلاب در جنوب سیستان و بلوچستان بیش از ۲۰ هزار خانه خسارت دید و ۲۰ هزار خانوار در سرمای زمستان بی خانمان شدند. این وضعیت را نماینده معاونت پرستاری وزارت بهداشت تایید کرده است.
سعید لک روز دوشنبه در گفت و گو با خبرگزاری حکومتی ایرنا، گفت: “یکی از مشکلات مردم این استان، دسترسی پایین به آب شرب سالم است. طبق آمارها حدود ۲۳ درصد مردم مناطقی که اکنون درگیر سیل هستند به آب آشامیدنی سالم دسترسی دارند.”
خسارات در مناطق سیل زده گسترده بوده است. در شرایط عادی و قبل از سیل در بسیاری از روستاها آب را در آب انبارها ذخیره و مصرف می کنند و اکنون به علت سیل بسیاری از آب انبارها نیز از بین رفته است. مردم نگران هستند و از کمبود آب آشامیدنی شکایت دارند. آنها برای استحمام آب ندارند.
ایرنا با استناد به یک مقام در استانداری سیستان و بلوچستان، گزارش داد “هنوز آب ۶۰ روستا قطع شده است.” (جلسه مدیریت در تاریخ سهشنبه اول بهمن ۹۸)
سیلاب جان حداقل سه نفر را گرفته است، دهها روستا را ویران کرده و در دیماه در استان سیستان و بلوچستان هزاران راس از دام و طیور شهروندان از بین رفته است.
رژیم ایران هیچ اقدامی برای کاهش خسارات ناشی از سیل و حمایت از مردم منطقه انجام نداده است. مقامات ایرانی حتی پس از سیل، هیچ تلاشی برای امداد رساندن به مردم انجام ندادهاند.
روزنامه حکومتی رسالت در تاریخ شنبه ۲۸ دی گفت: “مدیر کل هواشناسی تأکید کرده است که آنها بارها و بارها به مقامات هشدار دادهاند که در مباحث متعدد و جلسات مدیریت بحران، سرریز شدن سدها را بررسی کنند، اما متأسفانه سازمان محلی آب آن را جدی نگرفت. این سیل نتیجه پرشدن ظرفیت سدهای خالی و نهایتا سرریز شدن چهار سد بود. “
روزنامه حکومتی آرمان همچنین روز یکشنبه ۲۹ دی نوشت: “دولتها (در ایران) معمولاً هیچ بودجهای را برای لایروبی رودخانه ها اختصاص نمیدهند … کارشناسان می گویند که لایروبی رودخانه ها ۳۵۰ میلیون دلار هزینه دارد.”
وب سایت حکومتی خبر فوری روز دوشنبه ۳۰ دی نوشت: “تجزیه و تحلیل نشان میدهد که سرریز چهار سد در مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان و سهل انگاری در پروژههای مدیریت آبخیزداری نقش عمدهای در افزایش خسارتها داشته است.”
خبر فوری با استناد به شاهبخش گرجی، عضو شورای عالی استانها اشاره کرد و گفت: “در سالهای ۱۳۸۵-۸۶، طوفان گونو در بلوچستان سد این منطقه را نابود کرد. این در حالی بود که این سد را طی یک هفته میتوانستیم بازسازی کنیم اما دولت پس از ۱۳ سال آن را تعمیر نکرده است. این سد می تواند ۷۰ درصد خسارات را کاهش دهد.” مانیتورینگ حقوق بشر درایران ۷بهمن