کرونا در گیلان؛ به‌طور متوسط روزانه ۸ نفر در بیمارستان پیروز لاهیجان می­میرند

«وضعیت بحرانی»، «وضعیت قرمز»، «فاجعه انسانی»، «قرنطینه»، «حالت آماده‌باش»، «احداث بیمارستان صحرایی»، «بحرانی‌ترین شهر درگیر با کروناویروس» و بسیاری از اصطلاحات را این روزها راجع به گیلان می‌شنویم. این عبارت‌های کوچک اما ترسناک خبر از فاجعه‌ای هولناک را در این استان شمالی می‌دهند. پس از چندین و چند روز پنهان‌کاری دولت از آمار فوتی‌های استان گیلان، بالاخره روز یکشنبه – ۱۸ اسفندماه «محمدحسین قربانی»، نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت در گیلان درحالی‌که در جلسه شورای شهر رشت شرکت کرده بود، تعداد فوتی‌های این استان را بالغ‌بر ۲۰۰ نفر برآورد کرد. این در حالی بود که سخنگوی وزیر بهداشت در همین روز تعداد کل فوتی­های کشور براثر ابتلا به کرونا را ۱۹۴ نفر ذکر کرده بود. ساعاتی بعد آمار قربانی تکذیب شد! اما بسیاری از مردم با توجه به فیلم‌ها و عکس‌های دست‌به‌دست شده در فضای مجازی و آمارهایی که گاه‌وبیگاه از پرستاران و پزشکان استان منتشر می‌شود، باور دارند که تعداد فوتی‌های استان گیلان بیش از آن چیزی است که توسط سخنگوی وزارت بهداشت به‌عنوان آمار رسمی اعلام می­شود.

***

 وضعیت در استان گیلان به حدی بحرانی است  که اعضای مجمع نمایندگان گیلان در مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای خطاب به رئیس مجلس و وزیر بهداشت و درمان پیرو وضعیت اضطراری در گیلان خواستار تشدید کمک‌های ستاد ملی مقابله با کرونا به استان شدند . در این نامه به کمبود وسایل پزشکی در گیلان و ترک کار پزشکان و پرستاران اشاره شده و در بخشی از این نامه نوشته شده است: «برخی از پزشکان و پرستاران ترک کار کردند، در برخی از شهرستان‌ها حتی یک پزشک وجود ندارد.»

کمبود تجهیزات پزشکی اولیه نظیر «گان» و «ماسک N۹۵»، «کلاه»، «دستکش لاتکس»، «مایع ضدعفونی»، «شیلد» و «عینک» نه‌تنها در مرکز استان، رشت، بلکه در شهرستان‌های گیلان باعث شده تا  پیش از این نامه نیز پرستاران و پزشکان اعتراض خود را به شکل‌های مختلفی نظیر استعفا بیان کنند. در آخرین اقدام پرستاران «بیمارستان امینی» شهر لنگرود در حرکتی هماهنگ‌شده متنی را در صفحات اینستاگرام خود منتشر کردند که حاکی از وضعیت بحرانی این شهر دارد. در این پیام کوتاه اما رسا عنوان‌شده که اگر تجهیزات در اختیار پرستاران قرار نگیرد آن‌ها نیز به ویروس کرونا مبتلا خواهند شد. متن پیام به این شرح است: «در صورت ادامه خدمت بدون تجهیزات حفاظتی مناسب و استاندارد قطعا هیچ فردی برای پرستاری از بیماران بیمارستان امینی لنگرود باقی نمی‌ماند و همه پرستاران مبتلا خواهند شد‌.»

نبود این تجهیزات در بیمارستان باعث شده تا مردم به‌طور خودجوش با در نظر گرفتن حساب­های بانکی اشخاص مطمئن دست به خرید تجهیزات بیمارستانی برای پرستاران و پزشکان بزنند.

محمدحسین قربانی، نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت در استان گیلان روز گذشته در پاسخ به اینکه برخی از کادرهای درمانی ازجمله پرستاران برای حضور مستمر در مراکز درمانی با کمبود تجهیزات حفاظتی روبرو هستند، گفته بود: «به هر پرستار در مراکز مراقبتی برای یک شیفت یک لباس اختصاص می‌یابد و اگر وارد شیفت بعدی شود حتماً باید از لباس حفاظتی جدید استفاده کند.»

همین سوال را از یکی از پرستاران بیمارستان شهر رشت پرسیدیم. او دراین‌باره به «ایران‌وایر» می‌گوید: «ظاهرا ایشان اطلاع ندارند که پرستار در وسط شیفت زمانی را به استراحت می‌پردازد که ما تایم خواب می‌گوییم. هر آدمی که کار پزشکی و درمانی کرده، می‌داند که لباس­ها و ماسک و … باید پس از تایم خواب تعویض شود اما من دوباره همان تجهیزات را استفاده می‌کنم. تازه من بیمارستان خصوصی در رشت هستم باید از بچه­های رازی که دولتی هستند بپرسید چه وضعیتی دارند؟»

یک پرستار بیمارستان دولتی لاهیجان در پاسخ به همین سوال با اشاره به اینکه به‌طور متوسط روزانه ۸ نفر در بیمارستان پیروز لاهیجان فوت می­کنند، می‌گوید: «متاسفانه تجهیزات اصلا نیست. خوش به حال پرستارهایی که همان یک دست جعبه (محتوای ماسک و گان و …) را می‌گیرند. اینجا در لاهیجان و لنگرود مردم برای ما ماسک می‌فرستند و به‌ندرت از نظر تجهیزات تغذیه می‌شویم. روزانه ۶ تا ۸ نفر جلوی چشم خودم فوت می‌کنند و تنها در روز ۱۶ اسفندماه ۱۲ نفر کشته در بیمارستان پیروز ثبت کردیم.»

گیلان در تعداد فوتی‌های کادر پزشکی نیز پیشتاز است. ۱۱ نفر از کادر درمان استان گیلان اعم از پزشک و پرستار و پرسنل بیمارستان‌ها فوت کرده‌اند.

دکتر «رضا کوچکی‌نیا» پزشک عمومی از رشت، «نرجس خانعلی‌زاده» پرستار از لاهیجان، دکتر «حمید لطفی» متخصص ارتوپدی از رشت، دکتر «سیامک دیوشلی» متخصص اطفال از انزلی، «علی شیخ‌مرادی» پرستار از رشت، «غلامرضا وثوقی‌کیا» پرستار از رشت، دکتر «محمدعلی ربیعی» پزشک عمومی از شفت گیلان، دکتر «محمد محمدی» پزشک پیشکسوت در رشت، «علیرضا ذهتاب» و «سید آل‌حسینی» از پرسنل خدمات بیمارستان گلسار رشت و «وحید منصف» متخصص طب اورژانس در رشت ازجمله قربانیان کادر پرستاری و پزشکی ویروس کرونا در گیلان به شمار می‌روند.

البته افراد دیگری از کادر پزشکی هم درحالی‌که دست‌وپنجه نرم کردن با ویروس کرونا هستند مثل دکتر «امید رهنما»، متخصص بیهوشی که بیش از یک هفته است در بیمارستان قائم رشت به‌صورت بی‌هوش بستری است، پیش از «اینتوبه» شدن و اتصال به دستگاه برای تنفس در دل نوشته‌ای که به‌طور غیرمستقیم دکتر «علیرضا کریم‌زاده حق»، رئیس بیمارستان قائم را مخاطب قرار داده، آورده بود: «همش فکر می‌کردم براثر تصادف یا ایست قلبی تنفسی ناگهانی جان‌به‌جان‌آفرین تسلیم کنم. هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم با یه بیماری زپرتی ویروسی از پا در بیام. یه هفته است ایزوله زندگی می‌کنم. یه هفته است انواع دارو و دمنوش را امتحان می‌کنم. یک هفته است دل سیر بچه‌هامو ندیدم. یک هفته است از زندگی ساقط شدم. اگر چیزیم بشه، رضا نیستم از کسانی که گرمایش و سرمایش اتاق عمل را از سی‌اس‌آر تفکیک نکردند. رضا نیستم از کسانی که وسایل محافظتی و ماسک را برای من و همکاران فراهم نکردند. چهارشنبه گذشته از صبح تا ظهر تو آی‌سی‌یو ۲، منت ماسک می‌کشیدم و خلاصه خانم عمیدی برام تهیه کرد. رضا نیستم از بانیان مسخره اعتباربخشی که به پرسنل زحمتکش اتاق عمل با حال زار و تب‌دار داشتند کار می‌کردند می‌گفتند استعلاجی نمی‌دهیم!»

براساس اطلاعاتی که به «ایران‌وایر» رسیده بسیاری از روسای بیمارستان‌های استان گیلان به هر دلیلی در ابتدا و مواجهه با ویروس کرونا امکانات اولیه را در اختیار پرسنل خود قرار ندادند و حتی از قرنطینه کردن بخش‌هایی از بیمارستان سرباز زدند که یکی از دلایل آمار بالای مبتلایان کادر درمان در گیلان همین موضوع عنوان می‌شود.

براساس گفته‌های پرستاران بیمارستان میلاد به «ایران‌وایر» با توجه به نبود کیت تشخیص کرونا، از ابتدای ورود کرونا به گیلان در مواجهه با شخص بیماری که ابتلای آن به کرونا توسط پزشک تایید شده، رئیس بیمارستان با گفتن این عبارت که «مگر جواب کرونا مثبت اعلام شده؟» از در اختیار قرار دادن تجهیزات به پرستاران خودداری می‌کرد!

یک پرستار بیمارستان رازی رشت روز یکشنبه درحالی‌که در محل کار خود حاضر بود به «ایران‌وایر» می‌گوید: «اگر از من می‌پرسید وضعیت بیمارستان چطور است؟ باید جواب بدهم اینجا «بیمارستان رازی» نیست الان شده «سردخانه رازی» قبلش هم «کشتارگاه رازی» بود. بروید بگویید نه ماسک داریم، نه لباس، نه تجهیزات. چهارتا تخت انداختند در محوطه که چه بشود؟ من ِ پرستار هم‌زمان باید به چند بیمار برسم؟ هر جا چشم کار می‌کند تخت گذاشته­اند، خب ببینید این بیمار دارد می‌میرد، تخت که مشکلش را حل نمی‌کند؟»

منظور این پرستار از «چهار تخت در محوطه»، به احداث یک بیمارستان صحرایی در داخل بیمارستان رازی رشت توسط سپاه است. براساس ویدئویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، در محوطه این بیمارستان لوازم اولیه ساخت یک بیمارستان صحرایی و حدود ۱۰۰ تخت قرار دارد. گفته‌شده سپاه و ارتش قرار است یک بیمارستان صحرایی دیگر در منطقه لاکان شهر رشت برپا کنند.

از چگونگی و استاندارهای ساخت این دو بیمارستان اطلاعاتی در دست نیست اما احداث این دو بیمارستان نشان می‌دهد که بیمارستان­های استان گیلان دیگر ظرفیت پذیرش بیمار جدید را ندارند. هرچند آماری که مسئولان روی آن تاکید دارند، برای عموم مردم قابل‌باور نیست؛ اما براساس آمار روزانه‌ای که «کیانوش جهانپور»، سخنگوی وزارت بهداشت اعلام می‌کند تا روز یکشنبه در گیلان ۴۹۶ نفر مبتلابه کرونا شدند.

در اقدامی پیش‌بینی‌نشده، در همین روز محمدحسین قربانی، نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت در استان گیلان در جلسه‌ای که با اعضای شورای شهر رشت داشت، تنها تعداد فوتی‌های این استان ناشی از «ویروس کرونا» را ۲۰۰ نفر عنوان کرد.

ساعتی بعد، خبرگزاری فارس در مصاحبه‌ای با قربانی تکذیبیه این خبر را منتشر کرد. نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت دراین‌باره توضیح داد: «آمار مرگ‌ومیر «بیماری‌های تنفسی» طی ۱۶ روز گذشته به ۲۰۰ نفر می‌رسد اما بنده نگفتم که تمام این فوتی‌ها به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند.»

شوک روز یکشنبه مردم گیلان به همین‌جا ختم نشد. «غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی»، نماینده رشت در مجلس که پیش‌ازاین وضعیت گیلان را یک «فاجعه انسانی» خوانده بود، عنوان کرد: «به نظرم روزانه فقط ۳۰ الی ۴۰ نفر در استان جان خود را در اثر این بیماری از دست می‌دهند. نبودن یک آمار واقعی باعث شده که عمق فاجعه مشخص نباشد و متاسفانه آمار مبتلایان و فوتی‌ها روزبه‌روز به‌صورت تصاعدی بالا می‌رود.»

او گفته بود: «با صراحت بگویم که آمار‌هایی که از تعداد مبتلایان و فوتی‌ها براثر کرونا داده می‌شود راست است، اما درست نیست؛ زیرا ما از همه تست نمی‌گیریم پس بنابراین افرادی که مشکوک هستند یا با علائم کرونا فوت می‌کنند در آمار‌ها نیستند.»

بیش از دو هفته است که مردم این استان در خانه‌ها خود را قرنطینه کرده‌اند و جز در موارد ضروری از خانه خارج نمی‌شوند. بحران کرونا در شب‌های منتهی به عید، بازارهای این استان که عمدتا به «بازار روز» شهرت دارد را به تعطیلی کشانده و قشر بزرگی از مردم گیلان که کشاورز، کارگر و کاسب هستند، برای تهیه مایحتاج روزانه خود نیز با مشکل روبه‌رو شده‌اند.

«جبار کوچکی‌نژاد»، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی، رشت را بحرانی‌ترین شهر درگیر با ویروس کرونا می‌داند و از مسئولان می‌خواهد واقعیت‌های این بیماری را به مردم اطلاع دهند تا آگاه باشند که در شرایط بسیار حادی قرار داریم. دقیقا مشابه آنچه جمعی از فعالان صنفی و مدنی و روزنامه‌نگاران استان گیلان از «حسن روحانی»، رئیس‌جمهوری و «ارسلان زارع»، استاندار گیلان می‌خواهند.

این فعالان روز یکشنبه، در نامه‌ای سرگشاده ۹ خواسته را مطرح کردند که می‌توان به «اعلام وضعیت فوق‌العاده و آگاهی‌رسانی دقیق برای جلوگیری از تردد بی‌مورد افراد» و همچنین «قرنطینه کامل شهرها و جلوگیری از عبور مرور غیرضروری در جاده‌ها و ورودی شهر» اشاره کرد. موضوعی که در نامه نمایندگان گیلان  برای تشدید کمک ستاد مقابله ملی با کرونا نیز ذکر شده است.

پس از اعلام وضعیت قرمز در ۳ استان، گیلان، مازندران و قم و نیاز مبرم به کادر درمانی اعم از پرستار، پزشک و حتی بیمارستان در این سه استان خبرهایی مبنی بر بسته شدن ورودی این سه استان مطرح شد. تکذیب و تایید چندباره این خبر باعث شد تا مردم خودشان دست‌به‌کار شوند. در شبکه‌های اجتماعی تصاویر و متونی منتشر کردند و از مسافران خواستند که به این استان سفر نکنند.

روز گذشته تعداد زیادی از جوانان شهر رشت در ورودی این شهر از سمت استان قزوین و همچنین مردم شهر چابکسر در ورودی استان مازندران با تجمع و تشکیل زنجیره انسانی بزرگراه‌های منتهی به گیلان را بستند. این افراد از ورود خودروهایی با پلاک استان‌های غیر گیلان جلوگیری کرده و مانع از ورود آن‌ها شدند.

شیوع روزافزون و فوت روزانه تعداد زیادی از مبتلایان، نبود تخت برای پذیرش بیماران جدید، نبود داروهای موردنیاز بیماران بستری، نبود تجهیزات لازم برای پرستاران و پزشکان و عدم صداقت مسئولان در ارائه آمار از مشکلات اصلی این روزهای استان گیلان به شمار می‌آید. با توجه به اتفاقاتی که این روزها در این استان شاهد آن هستیم می‌توان گفت: گیلان بیش از هر زمان دیگری تنهاست، درست برخلاف هشتگی که این روزها در فضای مجازی به راه افتاده: #گیلان_تنها_نیست. ایران وایر ۲۰ اسفند