افزایش روزافزون آمار مبتلایان به ویروس کرونا در شهرهای مختلف ایران سبب بروز نگرانی در خصوص وضعیت سلامتی زندانیان شده است. هر چند در ۵ اسفندماه سالجاری بخشنامهای از سوی قوه قضاییه در خصوص مرخصی به زندانیان ابلاغ شده است اما بنابه تحقیقات شبکه حقوق بشر کردستان تاکنون حتی یک زندانی سیاسی کُرد مشمول این بخشنامه نشده است.
در روزهای گذشته تعدادی از خانواده زندانیان سیاسی کُرد در گفتگو با شبکه حقوق بشر کردستان از مخالفت دادستانی و اداره اطلاعات شهرهای مختلف از اعزام به مرخصی زندانیان سیاسی کُرد محبوس در زندانهای مختلف ایران خبر دادهاند.
بنا به گزارشات دریافتی، چندین تن از زندانیان سیاسی کُرد در سالهای گذشته از بیماریهای گوارشی، آسم، خونریزی کلیه، ناراحتی قلبی و… رنج میبرند و تاکنون از حق رسیدگی پزشکی محروم بودهاند و به دنبال انتشار اخباری در خصوص شیوع ویروس کرونا در زندانهای ایران تمام تلاش خانواده برای پیگیر مساله مرخصی اعضای خانواده زندانی خود تاکنون بینتیجه بوده است.
عدم موافقت با اعزام به مرخصی این زندانی سیاسی در حالی است که پزشکان بهداری زندان با توجه به امکانات محدود بهداریهای این زندانها رسما با تایید وضعیت وخیم سلامتی این زندانیان خواستار اعزام آنها به مرخصی استعلاجی شدهاند.
بر اساس بخشنامه جدید قوه قضاییه، زندانی متهم به اقدام علیه امنیت ملی که میزان محکومیت آنها از ۵ سال کمتر است میتوانند به مرخصی اعزام شوند اما برسی شبکه حقوق بشر کردستان نشان میدهد از شمار بیشتر از ۵۰ زندانی سیاسی کُرد با محکومیتهای کمتر از ۵ سال تاکنون هیچ زندانیای به مرخصی اعزام نشده است.
همچنین تعدادی از زندانیان سیاسی با محکومیت بیش از ۵ سال حبس که وضعیت آنها به دلیل بیماریهای مختلف از سوی پزشکان بهداری زندان وخیم گزارش شده و نیاز به مرخصی استعلاجی دارند تاکنون از اعزام به مرخصی محروم شدهاند.
انتشار این گزارش از سوی شبکه حقوق بشر کردستان در حالی صورت میگیرد که به دلیل فشار نهادهای امنیتی بر خانواده زندانیان سیاسی و مذهبی کُرد امکان دسترسی به اطلاعات کامل در خصوص این زندانیان وجود ندارد.
بنابراین باید یادآور شد که زندانیان سیاسی و مذهبی کرد محبوس در زندانهای ایران که به وضعیت جسمانیشان به دلیل عدم پسترسی به رسیدگی پزشکی با خطرات جدی روبرو است به مراتب بیشتر از اسامی منتشرشده در گزارش پیش رو است.
اسامی تعدادی از این زندانیان سیاسی به این شرح است:
۱ – زینب جلالیان، زندانی سیاسی کرد محکوم به حبس ابد در دوازدهمین سال حبس از بیماریهای «ناخنک چشم» و «تب برفکی» رنج میبرد و از تابستان سال ۹۸ نیز دچار سردردهای شدید شده که به گفته پزشکان متخصص ناشی از بیماری «میگرن» است.
بر اساس گزارشهای دریافتی از منابع مطلع، این زندانی سیاسی از بیماری عفونت روده و مشکلات گوارشی نیز رنج میبرد. با وجود نگرانیهای جدیای که در خصوص وضعیت سلامتی این زندانی وجود دارد، به دلیل مخالفتهای نهادهای امنیتی و مسئولین زندان خوی تاکنون از دسترسی به رسیدگیهای پزشکی محروم بوده است.
۲ – پروین ادوایی، زندانی سیاسی کرد از تاریخ ۱۰ بهمنماه جهت تحمل مدت محکومیت ۲ ساله خود روانه کانون اصلاح و تربیت(زندان زنان) سنندج شده است. انتقال وی به زندان در حالی صورت گرفت که نهادهای امنیتی و قضایی از بیماری تیروئید وی آگاهی داشتند.
پروین ادوایی در تاریخ ۵ مردادماه در منزل شخصی خود در مریوان بازداشت و روز ۲ آبانماه با سپردن وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از کانون اصلاح و تربیت سنندج آزاد شد. وی مدتی بعد از سوی دادگاه انقلاب مریوان به ۵ سال حبس محکوم شدُ این حکم در مرحله تجدید نظر به ۲ سال کاهش یافت.
۳ – محمد قنبردوست، زندانی مذهبی با سابقه بیماری آسم در زندان مرکزی ارومیه تحمل حبس میکند. وی روز ۱۲ اسفندماه به دلیل تنگی نفس و احتمال ابتلا به ویروس کرونا از زندان ارومیه به بیمارستان خارج از زندان منتقل شد.
با اینکه مسئلان زندان ارومیه با اعزام محمد قنبردوست به مرخصی با سپردن وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی موافقت کره بودند، به دلیل عدم توانایی خانوادهاش در تامین وثیقه با وجود وخامت وضعیت جسمانیاش مجددا به زندان ارومیه بازگردانده شده است.
محمد قنبردوست اواخر خردادماه ۱۳۹۶ از سوی نیروهای امنیتی در شهر پیرانشهر بازداشت و سپس به بازداشتگاه یکی از نهادهای امنیتی در ارومیه منتقل شده بود. وی پس از مدتی از سوی شعبه ۲ دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام «عضویت در گروههای تکفیری» به پنج سال حبس تعزیری محکوم شد.
۴- حسن رستگاریمجد، زندانی سیاسی کرد مبتلا به بیماری آسم، ۶مین سال از محکومیت ۱۵ ساله خود را سپری میکند. اصرار مسئولین زندان ارومیه بر عدم اعطای مرخصی به زندانیان سیاسی در حالی است که در هفتههای گذشته چندین زندانی مشکوک به ابتلا به ویرو کرونا از زندان ارومیه به بیمارستان منتقل شدهاند.
۵ – ایوب اسدی، زندانی سیاسی کرد محبوس در زندان کاشمر در هفته گذشته به دلیل تنگی نفس و عود بیماری آسم از بند به بهداری زندان منتقل شده است. با وجود اینکه پزشکان بهداری وضعیت جسمانیاش را خطرناک اعلام کرده و تاکید کردهاند که حهت بهبود باید به مرخصی استعلاجی منتقل شود، مسئولین زندان با اعزامش به مرخصی مخالفت کرده و مجددا به داخل بازگردانده شده است.
۶ – مظفر سکانوند لکران، زندانی سیاسی کرد ۸ مین سال محکومیت ۲۰ سال حبس در تبعید خود را زندان برازجان سپری میکند. این زندانی سیاسی از بیماریهای قلبی و گوارشی رنج میبرد. علیرغم درخواستهای مکرر وی مبنی بر رسیدگی پزشکی و اعزام به مرخصی استعلاجی، مسئولین زندان برازجان با این درخواستها مخالفت کردهاند.
۷ – چنگیز قدمخیر، زندانی سیاسی کرد محبوس در زندان مسجد از خونریزی شدید کلیه رنج میبرد. وی از روز ۱۴ اسفندماه در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و مخالفت اداره اطلاعات کامیاران با اعزامش به مرخصی دست به اعتصاب غذا زده است.
این زندانی سیاسی روز ۱۴ اسفندماه به دنبال خونریزی شدید کلیه از زندان مسجد سلیمان به بیمارستان منتقل شد، اما پس از چند ساعت با وجود وخامت وضعیت جسمانی اش از دوباره به زندان بازگردانده است.
وی پیشتر در آذرماه ماه امسال نیز در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی به مدت ۱۳ روز اعتصاب غذا کرده بود. به دنبال این اعتصاب مسئولین زندان به وی قول مساعدت داده بودند که پیگیر روند رسیدگی پزشکی و اعزام وی به مرخصی استعلاجی خواهند شد اما تاکنون هیچ اقدامی در این خصوص انجام ندادهاند
۸ – محمد مرادی، شهروند کرد در حالی از اردیبهشت ماه سال گذشته در وضعیتی بلاتکلیف در بازداشت موقت است که از خونریزی داخلی رنج میبرد. این شهروند کرد در حال حاضر در زندان نقده بهسر میبرد و دادگاه انقلاب مهاباد در روزهای گذشته قرار بازداشت موقت وی را به قرار وثیقه ۴۰ میلیارد تومانی تغییر داده است.
۹ – مطلب احمدیان، زندانی کُرد محبوس در زندان رجاییشهر کرج ۱۰ مین سال از مدت محکومیت ۳۰ ساله خود را سپری میکند. این زندانی سیاسی از عفونت شدید در ناحیه بیضهها و شکستگی مهرههای کمرش رنج میبرد.
شکستگی مهرههای کمرش بر اثر شکنجه در دوران بازداشت بوجود آمده است، با این حال مسئولین زندانها و نهادهای قضایی و امنیتی هیچ مسئولیتی در این زمینه نپذیرفته و اجازه دادهاند بیماریهایش وی را تا مرز فلج کامل پیش ببرند.
۱۰ – قاسم آبسته، زندانی مذهبی محکوم به اعدام به سرطان تیروئید مبتلاء است و با اینکه خطر سرایت این بیماری به سایر قسمتهای بدن وی وجود دارد اما مسئولین زندان رجایی شهر همچنان از رسیدگی به وضعیت درمانی وی خودداری میکنند.
وی در تاریخ ۲۶ تیرماه در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی دست به اعتصاب غذا زد. این زندانی مذهبی در دوارن اعتصاب غذا دچار افت فشار، کاهش وزن، استفراغ خونی و بیهوشی شد، با این وجود مسئولان زندان همچنان به مطالبات وی بیتوجهی کردند. شبکه حقوق بشر کردستان19 اسفند