بحران ویروس کرونا در زندان قزلحصار؛ تلاش مسئولان برای پنهان کردن شرایط خطیر زندانیان

پنج‌شنبه ۲۲ اسفندماه ۱۳۹۸ مسئولان زندان قزلحصار کرج زندانیان محبوس در این زندان و وسایل آنها را به هواخوری بندهای مختلف زندان منتقل کردند.

این اقدام مسئولان در پی اقدام برای تصویربرداری از سالن‌های خالی یا با تراکم کم زندانی و نمایش شکلی دور از واقعیت به هدف پنهان کردن مشکلات زندانیان، در شرایط نگران کننده فعلی صورت گرفته است.

با وجود شیوع نگران کننده بیماری کرونا، زندانیان در زندان‌های سراسر کشور و علی‌الخصوص زندان قزلحصار کرج از حداقل امکانات بهداشتی همچون ماسک، دستکش و یا مواد ضدعفونی کننده و امکانات لازم برای تشخیص ابتلای زندانیان به کرونا محروم هستند.

این وضعیت در حالی است که هرانا پیشتر طی چند گزارش از ابتلای تعدادی از زندانیان محبوس در بندهای مختلف این زندان به ویروس کرونا و انتقال آنها به بهداری زندان یا مراکز درمانی خارج از زندان خبر داده بود. ازجمله این زندانیان می‌توان به “بساط علی خزایی فرزند عبدالعلی از اندرزگاه ۳ واحد ۱ و غلامحسین ابوالوفایی، فرزند سیدحسین از اندرزگاه ۲ واحد ۱” که به دلیل ابتلا به ویروس کرونا و مثبت اعلام شدن آزمایش، در بهداری زندان قرنطینه شده‌اند، اشاره کرد. لازم به ذکر است تنها در سالنی که این زندانیان در آن مشغول به گذراندن دوره محکومیت خود بودند، نزدیک به ۵۰۰ زندانی دیگر محبوس هستند.

بر اساس اسناد دریافتی هرانا از جمله ویدیویی که در ادامه می آید، زندانیان بدون بهره‌مندی از حداقل امکانات بهداشتی و وسایل لازم جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا در وضعیت بسیار خطرناکی بسر می‌برند.

تعداد بسیار بالای زندانی در برابر ظرفیت کم سالن‌های مختلف زندان قزلحصار، و شیوع بیماری کرونا در این زندان تحمل ایام حبس را برای آنان سخت‌تر کرده است. گفته می شود به طور میانگین هر اتاق دارای ۲۳ تخت است با این حال بین ۳۳ تا ۳۸ نفر را در خود جای داده است. در هر سالن حدود ۵۳۰ الی ۶۰۰ زندانی نگهداری می‌شود و به دلیل کمبود جای خواب بسیاری از زندانیان در داخل اتاق ها و راهروها به صورت کف خواب می‌خوابند.

با توجه به محیط بسته زندان، تغذیه نامناسب، نبود امکانات بهداشتی و پزشکی لازم، تراکم بالای جمعیت، بروز موارد مشکوک کرونا در برخی زندانها موجب نگرانی زندانیان و خانواده های آنان شده است. در برخی زندانها زندانیان خواستار دریافت امکانات بهداشتی لازم و همینطور قرنطینه شدن افراد مشکوک به این بیماری شده اند و تهدید کرده اند در صورت تداوم بی توجهی به اعتصاب غذا دست خواهند زد.

گفتنی است زندان قزل‌حصار در سال ۱۳۴۳ در حاشیه جاده قزلحصار استان البرز ساخته شده است. این زندان پر جمعیت ترین زندان ایران است و غالبا محل نگهداری زندانیان با جرائم مرتبط با مواد مخدر است.

آمار مشخصی از تعداد زندانیان ساکن در این زندان وجود ندارد با این حال بر اساس اطلاعات موجود، جمعیت زندانیان بین ۱۵ تا ۲۵ هزار زندانی برآورد می شود که به گفته غلامحسین اسماعیلی، ریاست وقت سازمان زندان‌ها تا سه برابر ظرفیت، زندانی را در خود جای داده است. هرانا 22 اسفند