عفو بینالملل در فراخوانی پنجشنبه ۳۰ آوریل(۱۱ اردیبهشت) منتشرکرده، خواستار رسیدگیهای پزشکی به “زندانیان شکنجه شده” در زندان شیبان اهواز شده است. عفو بینالملل میگوید شمار زیادی از زندانیان عرب الاحوازی که در بند ۵ این زندان نگاهداری میشوند، پس از اعتراض به کوتاهی مسئولان برای پیشگیریهای بهداشتی مربوط به ویروس کرونا، مورد ضرب و جرح و اصابت گلولههای ساچمهای ماموران امنیتی قرار گرفتهاند.
طبق اعلام این سازمان، محمدعلی عموری، فعال حقوق اقلیتها از ناحیه سر و سینه مصدوم شده و عبدالرضا عبیداوی، زندانی دیگر یک چشم خودش را به دلیل اصابت گلوله ساچمهای از دست داده است.
عفو بینالملل عنوان کرده که عبدالزهرا (زهیر) هلیچی، عبدالامام زایری، سجاد دیلمی، علی کعب عمیر، جابر آلبوشوکه و برادرش مختار آلبوشوکه نیز به جراحتهای عفونی مبتلا شدهاند.
این سازمان خبر میدهد که از ۱۲ فروردین به بعد، ملاقات خانوادهها با زندانیان زندان شیبان لغو شده و آنها تنها اجازه دارند که روزانه به مدت یک دقیقه با بستگانشان تماس تلفنی بگیرند. در بیانیه این سازمان به نقل از اقوام زندانیان آمده که ماموران اطلاعاتی و مسئولان زندان، دهها نفر را مورد بدرفتاری و شکنجه قرار دادهاند: «مأموران و مسئولان سه زندانی به نامهای حسین سیلاوی، علی خسرجی و ناصر خفاجی را از ۱۲ فروردین به مکان نامعلومی منتقل کردهاند و سرنوشت و محل نگهداری آنان را همچنان از خانوادههایشان مخفی میکنند. دست کم هفت زندانی دیگر، به نامهای جابر آلبوشوکه، مختار آلبوشوکه، علی مجدم، معین خنفری، جمیل حیدری، جاسم حیدری و عبدالرزاق عبیداوی، که از ۱۲ فروردین در وضعیت ناپدیدشدگی قهری به سر میبردند، در تاریخ ۲۵ فروردین به زندان شیبان بازگردانده شدهاند و از آن زمان مشترکاً در سلول انفرادی نگهداری میشوند و از تماس تلفنی منظم با خانوادههایشان محروم شدهاند.»
عفو بینالملل با استناد به سخنان بستگان این زندانیان از اعتصاب غذای آنها از چهارم اردیبهشت خبر میدهد. عنوان شده که اکثر زندانیان بند ۵ زندان شیبان مجروح شدهاند و برایشان به خاطر اعتراض در زندان پروندههای اتهامی جدیدی گشوده شده است.
زندان شیبان در شمال شرقی اهواز و در محدوده خارج از شهر قرار دارد. روز ۱۲ فروردین تصاویری از این زندان در شبکههای اجتماعی منتشر شد که ستونهای دود از محوطه داخلی زندان را نشان میداد. فرمانده نیروی انتظامی خوزستان به خبرگزاری ایرنا گفته بود که زندانیان زبالهها و سطلهای زباله درون زندان را آتش زدند اما “شورش و آشوب” با کمک سپاه و بسیج مهار شد.
خانوادههای این زندانیان گفتهاند که آنها در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی و نگرانی از شیوع کرونا دست به اعتراض زده بودند. فعالان عرب پیشتر خبر داده بودند که ۸۰ زندانی محبوس در این زندان پس از اعتراضها، به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.
عفو بینالملل از مدافعان حقوق بشر خواسته که با نوشتن نامه و با استفاده از شیوههای مختلف، مقامات ایران را به فراهم کردن مراقبتهای پزشکی و امکان تماس متهمان با خانوادهها و وکلایشان وادار سازند. همچنین کمک کنند که تحقیقات مستقلی درباره “ناپدید سازی قهری” و شکنجه زندانیان در جریان اعتراضات ۱۲ فروردین صورت گیرد. گاماج 12 فروردین