واکنش مولوی عبدالحمید به ممانعت از بازدید نمایندگان حقوق بشر از زندان ها، عدم آزادی بیان، ممنوعیت از کاندیداتوری اهل سنت و نگرانی از بازداشت و اعدام شهروندان کرد و بلوچ

۱۷ بهمن ماه ۹۹، مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی امام جمعه اهل سنت زاهدان در خطبه های نماز جمعه نسبت به دغدغه های موجود شهروندان و اقلیت ها در ایران واکنش نشان دادند.

مولانا عبدالحمید به رعایت «حقوق زندانیان» تاکید کرده و گفتند: ”زندانیان هم انسان هستند و حق دارند حرف بزنند و از خود دفاع کنند. لذا حقوق زندانیان باید رعایت شود. امروز سازمان‌های حقوق بشری علیه ما اعتراض می‌کنند. چه اشکالی دارد که ما درِ زندان‌های خود را باز کنیم و شرایط را برای بازدید نمایندگان حقوق بشر از زندان‌ها فراهم کنیم؟“

همچنین مولوی عبدالحمید آزادی موسوی و کروبی را خواستار شده و در مورد اعترافات اجباری که از زندانیان گرفته می شود گفته که هر اعترافی که به زور و یا تعزیری گرفته شود مغایر با قوانین اسلام است. از دیدگاه شریعت اسلام قاضی نمی‌تواند بر اساس اعتراف‌گیری‌های اجباری حکم صادر کند. چنان‌که مشخص نیست احکام اعدام برخی افراد تحت چه شرایطی صادر شده و چگونه از آنان اعتراف گرفته شده است؛ مشخص نیست آیا روند دادرسی عادلانه بوده یا خیر.

امام جمعه اهل سنت زاهدان با انتقاد از عدم انتقاد پذیری حکومت ایران گفته که اگر بنده در زمینه تأمین آزادی‌ها اختیاراتی می‌داشتم چنان عمل می‌کردم که ما با سازمان‌های حقوق بشر رقابت کنیم. اگر بنده اختیار می‌داشتم اجازه نمی‌دادم مخالفین بنده حتی یک روز هم در زندان بمانند، بلکه دستور آزادی همه را صادر می‌کردم و می‌گفتم از بنده انتقاد کنید.

امام‌جمعه زاهدان «آزادی بیان» را از مهمترین اقتضائات «جمهوریت» دانسته و گفتند، ملت عزیز ایران به سیستم حکومتی «جمهوری اسلامی» رأی داده است؛ جمهوریت یعنی حرف و انتقاد در آن آزاد است و مردم ولی‌نعمت هستند و سرنوشت را تعیین می‌کنند، و اسلامیت هم یعنی قوانین باید اسلامی باشد. لذا ما باید بررسی کنیم که تا چه اندازه در این زمینه موفق بوده‌ایم؟

وی افزوده است: «به نظر بنده قوای سه‌گانۀ نظام (دولت، مجلس و قوه قضائیه) باید بحث آزاد و تریبون آزاد بگذارند و حتی معتقدم علی خامنه ای هم اجازه بدهند مردم بتوانند با ایشان ملاقات کنند. بنده مدت مدیدی؛ شاید نزدیک بیست سال است که نتوانستم با او از نزدیک به‌صورت گفتمانی دیدار کنم.»

همچنین مولوی عبدالحمید از ممنوعیت کاندیداتوری اهل سنت در ریاست جمهوری انتقاد کرده و اولین گام در راستای رفع تبعیض را برداشتن این بند از قانون اساسی دانست.

امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه گفته است: «چهل‌ودو سال از تدوین قانون اساسی می‌گذرد تجربه ثابت کرده که بسیاری از بندهای آن مفید نبوده و جواب نداده‌اند و نیاز به تغییر دارند. ما باید به سوی تکامل حرکت کنیم و امیدواریم در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری حداقل یک کاندیدای اهل‌سنت داشته باشیم.»

مولوی عبدالحمید نسبت به بازداشت‌های اخیر در کردستان و اجرای احکام اعدام در سیستان‌وبلوچستان نیز ابراز نگرانی کردند.

مولوی عبدالحمید در مورد بازداشت‌های اخیر در کردستان گفتند: «اخیرا در کردستان دستگیری‌ها و بازداشت‌هایی صورت گرفته است و از آنجایی که علت این بازداشت‌ها معلوم نیست ما نگران هستیم. از مسئولین می‌خواهیم که هرچه زودتر وضعیت آنان را مشخص کنند.»

امام جمعه اهل سنت زاهدان در مورد اعدام های گسترده در سیستان و بلوچستان نیز گفتند: «از دیدگاه شریعت و قانون اسلام کسی که مرتکب قتل نشده، یا در یک گروه مسلحانه رفته ولی قبل از دستگیری و یا در زندان پشیمان شده است، نباید اعدام بشوند، بلکه در زندان نگهداری شوند تا اصلاح شوند. ما باید همان رفتاری را که حضرت محمد با مخالفان خود داشتند داشته باشیم.»

وی افزود: «بسیاری از قوانین جزایی کشور به‌ویژه قوانین مربوط به مواد مخدر نیاز به تجدیدنظر و اصلاح دارند.» کمپین فعالین بلوچ ۱۸ بهمن