با گذشت ۲۶ روز از بازداشت «کیومرث لطیفی»، مدرس زبان و ادبیات کردی، خانواده این فعال مدنی هنوز اطلاعی از وضعیت و سلامت او ندارند.
«فرید لطیفی»، فعال سیاسی ساکن آلمان و برادرزاده کیومرث لطیفی به «ایرانوایر» میگوید: «اداره اطلاعات سنندج به عنوان نهاد بازداشتکننده کیومرث لطیفی علاوه بر بازجویی، شکنجه و آزار خواهران او طی روزهای گذشته، در صورت پیگیری وضعیت برادرشان آنها را به پروندهسازی و تجاوز جنسی نیز تهدید کرده است.»
***
هویت این فعال مدنی کرد چیست و چگونه بازداشت شده است؟
کیومرث لطیفی، ۴۱ ساله، مجرد و ساکن سنندج، مرکز استان کردستان است.
آقای لطیفی، علاوه بر عضویت در هیات مدیره «انجمن ادبی مولوی کرد سنندج» و تدریس زبان و ادبیات کردی در این انجمن، بیش از ۱۵ سال است که به عنوان مدرس زبان کردی با انجمنهای ادبی «سوما» و «ههوراز» در سنندج نیز همکاری کرده است.
کیومرث لطیفی، ۲۶بهمن١۴٠٠، توسط نیروهای امنیتی وابسته به اداره اطلاعات سنندج، بدون برگه قضایی و تشریح اتهام انتسابی در شهر سنندج بازداشت شد.
گفتنی است که این فعال مدنی، شهریور١٣٩٨ نیز به اتهام همکاری با احزاب مخالف نظام توسط اطلاعات سپاه پاسداران سنندج بازداشت و سپس به یک سال زندان تعلیقی محکوم شده بود.
فرید لطیفی درباره چگونگی بازداشت کیومرث لطیفی توسط ماموران امنیتی به ایرانوایر میگوید: «عصر روز ۲۶بهمن١۴٠٠، نیروهای امنیتی وابسته به اداره اطلاعات سنندج پس از بازداشت کیومرث لطیفی، بدون حکم دادگاه از روی دیوار وارد منزل شخصی او شده و جهت تفتیش، وجب به وجب منزل را زیرورو کرده و برخی کتاب و لوازم شخصی از جمله لپتاپ او را با خود بردهاند.»
او با اشاره به برخورد خشن نیروهای امنیتی با «آرزو لطیفی»، خواهر کیومرث لطیفی و ورود غیر قانونی آنها به منزل شخصی او افزود: «نیروهای امنیتی پس از تفتیش منزل کیومرث لطیفی بلافاصله به منزل آرزو لطیفی که با منزل عمویم همسایه دیوار به دیوار هستند، یورش برده و آنجا را هم تفتیش کرده بودند. نیروهای امنیتی در پاسخ به اعتراض آرزو لطیفی به ورود غیرقانونی به داخل منزل شخصی خود، علاوه بر ضبط موبایل شخصی و توهین و اهانت، به قدری او را کتک زده بودند که بر اثر تشنج عصبی از حال رفته و تا روز بعد در بیمارستان توحید سنندج بستری شده بود.»
آیا اداره اطلاعات تلاش میکند برای خواهران لطیفی پروندهسازی کند؟
به گفته فرید لطیفی، ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج پس از انتشار فیلم تفتیش منزل و بازتاب خبری بازداشت کیومرث لطیفی در رسانههای خارج از کشور، ٢٧ اسفند هر شش خواهر او «آرزو»، «مهتاب»، «آمنه»، «سوسن»، «سعادت» و «حیاط» لطیفی را به ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج احضار کرده و به آنها اعلام کرده بودند که به هیچ عنوان حق ندارند پیرامون وضعیت کیومرث لطیفی با هیچ رسانهای گفتوگو کنند.
او میگوید: «به خاطر انتشار فیلم تفتیش منزل کیومرث لطیفی و یورش نیروهای امنیتی به منزل آرزو لطیفی و از حال رفتن او، به عمههایم اعلام کرده بودند که فکر نکنید فرید لطیفی چون در آلمان زندگی میکند دستمان به او نمیرسد؛ دیر یا زود بالاخره حق فرید را کف دستش میگذاریم. درباره سرنوشت کیومرث لطیفی هم به صراحت گفته بودند دیگر رنگ آفتاب را نخواهد دید.»
این عضو خانواده لطیفی میگوید که پس از بازداشت کیومرث لطیفی، خواهران او تقریبا هر روز برای پیگیری وضعیت و اطلاع از سلامت کیومرث لطیفی به ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج مراجعه میکنند؛ اما نیروهای امنیتی نه اینکه اجازه تماس تلفنی و ملاقات کوتاه مدت با او را نمیدهند، بلکه تلاش کردند تا علیه آرزو لطیفی تحت نام همکاری با رسانههای خارج از کشور پروندهسازی کنند.
او در همین رابطه اضافه کرد: «٣٠ بهمن هنگامی که خواهران کیومرث لطیفی برای پیگیری وضعیت او به اداره اطلاعات سنندج مراجعه کرده بودند، از آرزو لطیفی خواسته بودند تا برای ملاقات با کیومرث لطیفی وارد ستاد خبری شود. اما به جای دیدار با برادرش بیش از سه ساعت تحت بازجویی خشن نیروهای امنیتی بود تا برگههایی مبنی بر تایید ارسال فیلم و تصاویر مربوط به تفتیش منزل کیومرث لطیفی و رسانهای کردن جزییات خبری بازداشت برادرش برای فرید لطیفی و رسانههای خارج از کشور را امضا کند. اما آرزو لطیفی، چون از امضای برگهها خودداری کرده بود او را علاوه بر شکنجههای روحی و روانی، به شدت کتک زده بودند؛ به طوری که از حال رفته و خود نیروهای اداره اطلاعات سنندج او را به بیمارستان توحید این شهر منتقل کرده بودند.»
پاسخ ستاد خبری اداره اطلاعات به پیگریهای خواهران لطیفی چه بود است؟
به گفته فرید لطیفی، دوازدهم اسفند سال جاری نیز حیاط لطیفی خواهر بزرگ کیومرث لطیفی در حالی که برای پیگیری وضعیت او به ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج مراجعه کرده بود، شخصی به اسم «حاجی بیاتی»، که خود را یکی از کادرهای ستاد خبری اداره اطلاعات سنندج معرفی کرده بود، با تهدید و ارعاب در ورودی ساختمان این نهاد امنیتی غیر از تهدید به مرگ من [فرید لطیفی]، حیاط لطیفی و دیگر خواهران کیومرث لطیفی را در صورت پیگیری وضعیت برادرشان به تجاوز جنسی تهدید کرده بودند.
او اگرچه پلیس آلمان را در جریان تهدیدهای اداره اطلاعات سنندج علیه خود قرار داده است، اما در ادامه فشارهای این نهاد امنیتی علیه خواهران لطیفی اضافه کرد: «چند روز پس از بازداشت کیومرث لطیفی، متوجه شدند که اداره اطلاعات سنندج کل حسابهای بانکی آنها را بلوکه و مسدود کرده است.»
فرید لطیفی، برادرزاده کیومرث لطیفی، در سال ١٣٩٣ به اتهام حضور در راهپیمایی اعتراضی مردم سنندج علیه حمله داعش به شهر کوبانی در کردستان سوریه توسط اطلاعات سپاه پاسداران سنندج بازداشت و به تحمل ۶ ماه حبس تعزیری در زندان مرکزی سنندج محکوم شده بود؛ اما قبل از اجرای حکم ایران را ترک کرد.
آیا کیومرث لطیفی قبل از بازداشت به اداره اطلاعات سنندج احضار شده بود؟
به گفته فرید لطیفی، کیومرث لطیفی طی هشت ماه گذشته و قبل از اینکه بازداشت شود، دستکم سه بار به اداره اطلاعات سنندج احضار شده و بارها هم از طریق تماس تلفنی به او هشدار داده بودند که فعالیتهای مدنی و رفتوآمدهایش زیر نظر ماموران امنیتی است؛ حتی تلفنی با سه خواهر کیومرث لطیفی صحبت کرده و از آنها سراغ کیومرث لطیفی را گرفته بودند.
او در همین رابطه به ایرانوایر گفت: «کیومرث لطیفی آخرین بار قبل از اینکه توسط اداره اطلاعات سنندج بازداشت شود، به ستاد خبری اداره اطلاعات احضار شده بود. بازجوی ستاد خبری به او توصیه کرده بود به فعالیتهایش پایان دهد و بهتر است به خاطر خواهرانش هم که شده به جای فعالیت مدنی به کار و زندگی خودش مشغول باشد. همچنین از او پرسیده بودند که چرا برخی شبها در خانه خودش نمیماند.»
خواسته خواهران لطیفی از اداره اطلاعات سنندج چیست؟
فرید لطیفی، با ابراز نگرانی از بیخبری مطلق خانواده لطیفی از سلامت کیومرث لطیفی، تنها درخواست خواهران لطیفی در حال حاضر را اطمینان از سلامت و ملاقات با کیومرث لطیفی و یا امکان تماس تلفنی او و شنیدن صدای برادرشان عنوان کرد.
ایران وایر 21.12.1400