به گزارش حقوق بشر در ایران به نقل از امتداد، امروز سه شنبه ۱۸ مردادماه ۱۴۰۱، فریبا عادلخواه، شهروند ایرانی – فرانسوی و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین پس از تودیع وثیقه به مرخصی اعزام شد. این زندانی سیاسی در حال سپری کردن دوران حبس تعزیری ۵ ساله خود است.
براساس اعلام حجت کرمانی، وکیل مدافع فریبا عادلخواه، پس از اعزام به مرخصی موکل او ابراز امیدواری کرده که شاید مرخصی وی تمدید شود.
این شهروند دو تابعیتی، در تاریخ ۱۲ مهر ماه ۱۳۹۹، پس از تودیع وثیقه و نصب پابند الکترونیکی آزاد شد اما در دی ماه ۱۴۰۰، بصورت ناگهانی، برای تحمل ادامه حبس تعزیری اش به زندان اوین بازگردانده شد.
فریبا عادلخواه، در تاریخ ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹, توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی وقت، ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهامات 《 اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم 》 و 《 تبلیغ علیه نظام 》، در مجموع به تحمل ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در تاریخ ۱۰ تیر ماه ۱۳۹۹, توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران عیناً تائید و با اعمال ماده ۱۳۴ از قانون مجازات اسلامی تحمل ۵ سال آن برای این شهروند دوتابعیتی اجباری شد.
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند ایرانی- فرانسوی، در تاریخ ۳۱ فروردین ماه ۱۳۹۹, در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، با حضور سعید دهقان وکیل مدافع فریبا عادلخواه و حضور متهم این پرونده برگزار شده بود.
همچنین، در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۳۹۸, فریبا عادلخواه, که پیشتر توسط علی قناعت کار, بازپرس شعبه ۲ بازپرسی دادسرای امنیت تهران از بابت اتهامات 《 جاسوسی 》 و 《 تشویش اذهان عمومی 》 تفهیم اتهام شده بود پس از تبرئه از این ۲ اتهام کیفرخواست صادره بر علیه وی با اتهامات 《 اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم 》 و 《 تبلیغ علیه نظام 》 تنظیم و جهت تعیین شعبه و برگزاری جلسه دادرسی پرونده وی به دادگاه انقلاب تهران ارجاع شده بود.
در تاریخ ۲۵ تیرماه ۱۳۹۸، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی وقت قوه قضائیه، در خصوص بازداشت فریبا عادل خواه و درخواست کنسولگری فرانسه جهت دسترسی به وی گفته بود: “این فرد جز متهمانی است که اخیرا دستگیر شده و به لحاظ ماهیت پرونده هنوز فرصت مناسب برای اطلاع رسانی در این باره نیست.”
عادل خواه، پژوهشگر ایرانی فرانسوی، ساکن پاریس، مدتی پس از بازگشت به ایران در تاریخ ۱۷ خردادماه ۱۳۹۸, توسط سپاه پاسداران و با اتهام جاسوسی در منزل شخصی خود در تهران بازداشت شد.
فریبا عادل خواه در رشته جامعه شناسی در دانشگاه استراسبورگ در شرق فرانسه آموزش دیده و دکترای خود را در《 مردم شناسی اجتماعی و قوم شناسی 》از مدرسه 《 مطالعات عالی علوم اجتماعی 》در پاریس دریافت کرده است. وی سالیان درازی است که به عنوان پژوهشگر و مدیر پژوهش، در “بنیاد ملی علوم سیاسی “در پاریس به کار مشغول بوده است. همچنین علاوه بر حضور در مجامع علمی کشورهای مختلف جهان، در دانشگاههای ایران نیز با موضوعاتی چون اقتصاد و سیاست سخنرانیهایی را انجام میداده و به طور مرتب در حال رفت و آمد به ایران بوده است.
پژوهشهای فریبا عادل خواه، عمدتاً درباره مسائل زنان و دیگر آسیبها و پدیدههای اجتماعی در افغانستان و ایران بوده است. او در پژوهشهای خود همچنین به جنگ و مالکیت ارضی و مدارس مذهبی و نهادهای اجتماعی و سیاسی در افغانستان نگریسته و در پدیدههای مهاجرت و دوری و فرهنگ مذهبی مردم بویژه ایرانیان و افغانیها اندیشه کرده است.
عادل خواه، نویسنده کتابهایی همچون《انقلاب باحجاب 》، 《 زن مسلمان ایرانی 》 و 《 مدرن بودن در ایران 》 است و اخیرا هم کتاب دیگری با نام 《 هزار و یک مرز ایران 》،《 سفر و هویت 》است و این کتابها به زبان فرانسوی منتشر شده است.
طی سالهای گذشته مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی به خصوص سپاه پاسداران، بسیاری از شهروندان دو تابعیتی را در ایران بازداشت کردند. بسیاری از این افراد به دعوت رسمی از سوی دانشگاهها و موسسات علمی به ایران سفر کرده بود اما در ادامه به اتهام جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم یا با ادعای پروژه نفوذ بازداشت و محاکمه شدند.
حقوق بشر در ایران – ۱۸مرداد ماه ۱۴۰۱،