حقوق بشر در ایران – امروز جمعه ۴ شهریور ماه ۱۴۰۱، احسان زندیه، زندانی سیاسی محبوس در بند کارگری زندان اوین بطور مشروط آزاد شد.
به گزارش حقوق بشر در ایران، در ساعات پایانی چهارشنبه ۲ شهریور ماه ۱۴۰۱، احسان زندیه، فرزند: مصطفی، متاهل و دارای ۳ فرزند، زندانی سیاسی محبوس در بند کارگری(۳۵۰)زندان اوین، پس از تحمل بخشی از حبس تعزیری ۳ سال و ۷ ماه خود بطور مشروط آزاد شد.
یک منبع مطلع به حقوق بشر در ایران گفت:”احسان زندیه، با توجه به سپری کردن یک سوم از مجموع حبس تعزیری خود در ساعات پایانی چهارشنبه ۲ شهریور ماه آزاد شد.”
لازم به ذکر است، احسان زندیه، در تاریخ ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۰، ابلاغ حکم قطعی صادره توسط شعبه دادگاه تجدیدنظر استان تهران، بازداشت و ابتدا به تیپ ۲ سالن ۱۰ زندان تهران بزرگ منتقل شد و در تاریخ ۲ مردادماه ۱۴۰۱، به همراه ۳۰ نفر از زندانیان سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ به زندان اوین منتقل شده بود.
احسان زندیه، در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸، در محدوده سرآسیاب از توابع استان البرز، پس از شلیک گلوله جنگی از سوی نیروهای امنیتی به پای او زخمی و پس از انتقال به بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی و طی مراحل بازجوئی پس از ۱۷ روز توسط شعبه ۱ و شعبه ۲ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ملارد در یک پرونده اما در ۲ بخش تفهیم اتهام و پس از تبدیل قرار او به وثیقه بطور موقت آزاد شد.
با آغاز مراحل دادرسی، احسان زندیه در بخش اول پرونده قضائی خود توسط شعبه دادگاه انقلاب شهرستان شهریار به ریاست قاضی برجسته با اتهام اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام، محاکمه و به تحمل ۲ سال و ۷ ماه و ۱۵ روز حبس تعزیری محکوم شد.
این فعال مدنی، در بخش دوم از پرونده قضایی خود هم توسط شعبه دادگاه کیفری ۲ شهرستان شهریار با اتهام تحریق عمدی اموال متعلق به شهرداری، محاکمه و به تحمل ۱ سال حبس تعزیری محکوم شد.
پس از قطعی شدن حکم صادره توسط شعبه دادگاه انقلاب در مرحله تجدیدنظرخواهی و اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی و تجمیع جرائم، احسان زندیه، در تاریخ ۱۷ آبان ماه ۱۴۰۰، پس از حضور در شعبه اجرای احکام بازداشت و به زندان اوین و سپس تیپ۲ زندان تهران بزرگ منتقل شد.
در تاریخ ۹ آذر ماه ۱۴۰۰، حکم صادره بر علیه احسان زندیه از بابت بخش دوم پرونده قضایی در مرحله تجدیدنظرخواهی هم عینا تائید شد.
اعتراضات موسوم به آبان ۱۳۹۸، از تاریخ ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸، با هدف اعتراض به افزایش ناگهانی قیمت بنزین و در پی گسترش تورم و گرانی کالاها و خدمات برگزار شد تا روز ۲۸ آبان ماه همان سال ادامه پیدا کرد و در جریان این تجمعات تعداد بسیاری از شهروندان در شهرهای ایران کشته، زخمی و پس از آن تعداد بسیاری نیز بازداشت و به احکام حبس تعزیری و حتی اعدام محکوم شدند.
بیشتر بخوانید؛ برگزاری تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
بیشتر بخوانید؛ برگزاری دومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
بیشتر بخوانید؛ برگزاری سومین روز از تجمعات اعتراضی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش قیمت بنزین
پرونده سازی بر علیه فعالان مدنی، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ میلادی است که بر حق افراد بر انتشار افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی بدون محدودیتهای مرزی تاکید می کند.
بازداشت افراد بدون تفهیم اتهام فرد و عدم امکان دسترسی به وکیل برای متهم از جمله موارد ناقض اسناد بین المللی حقوق بشر, ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین، برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر به آن تاکید شده است.
اعتراف گیری توام با ارعاب و تهدید، ناقض در ماده ۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۷ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و مصداق بارز شکنجه است.
حقوق بشر در ایران ۰۴ شهریور, ۱۴۰۱