۴۱ روز از اعتراضات بیسابقه مردم ایران گذشت. در این روز، شبکه خبری «سیانان» با ویدیوی جدیدی از «نیکا شاکرمی»، به استقبال چهلمین روز از قتل حکومتی این دختر نوجوان رفت و پرده از زوایای جدید قتل او توسط نیروهای حکومتی برداشت.
از سوی دیگر، با اعلام برگزاری مراسم چهلم نیکا شاکرمی در روستای «حیاتالغیب» استان لرستان، گزارشهایی هم از مسدود کردن تمامی مسیرهای منتهی به روستای «ویسیان» و آرامستان «امامزاده حیاتالغیب» منتشر شد.
چهل و یکمین روز اعتراضات در حالی سپری شد که «جاوید رحمان»، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی این سازمان در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران هشدار داد.
او به آمار ۲۵۰ کشته در اعتراضات اخیر ایران اشاره کرد و گفت که این آمار حقیقی نیست و ضمن ابراز نگرانی شدید، خواستار برقراری سازوکار مستقل تحقیق در مورد رویدادهای اخیر ایران شد.
همچنین قطعنامه فوقالعاده حقوق بشر نیز امروز در کنگره فدراسیون حقوق بشر پاریس در حمایت از ایران به تصویب رسید. در این قطعنامه، ضمن اعلام آمار کشته شدگان و بازداشتیها و سرکوب مردم معترض در اتفاقات اخیر، به لزوم حمایت از مردم ایران اشاره شد.
بر این اساس، فدراسیون بینالمللی حقوق بشر پاریس در چهل و یکمین کنگره خود، حمایت قاطع خویش را از جنبش آزادیخواهی در ایران اعلام کرد.
هم تکذیب، هم تهدید
هرچه از روزهای اعتراضات مردم ایران میگذرد، جو امنیتی بر شهرها نیز تشدید میشود. همزمان با اعلام فراخوان برای تجمع در روز جمعه ششم آبان ۱۴۰۱، جو شهر زاهدان هم به شدت امنیتی شد.
یک منبع مطلع در زاهدان به «ایرانوایر» گفت از پنجشنبه پنجم آبان، از کرمان و بیرجند نیروهای یگان ویژه، دهها ماشین زرهی و… به این شهر وارد شدهاند.
از سوی دیگر، خبرگزاری حکومتی «فارس» سیمانریزی شدن قبرهای زندانیان کشته شده در زندان لاکان را رد کرد.
این خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گزارش خود، جابهجایی جسد در داخل کیسه نایلون را هم رد کرده و گفته است که این کیسه نایلونها حاوی جنین بودهاند.
در ادامه، بر اساس اخبار رسیده به «ایرانوایر»، پنجشنبه پنج آبان ماموران نیروی انتظامی برای کندن بنرهای یادبود «جواد حیدری»، از کشته شدگان اعتراضات اخیر ایران به آرامگاه او اعزام شدند.
ویدیوهای ارسال شده نشان میدهند دستکم ۱۲ خودرو حامل ماموران نیروی انتظامی و چند خودرو از ماموران لباس شخصی به محل اعزام شده بودند که با مقاومت اهالی روستا مواجه شدند.
بر اساس اخبار چهل و یکمین روز از خیزش مردم ایران، کانال تلگرامی دانشجویان متحد از مفقود شدن چهار دانشجوی معترض «دانشگاه نوشیروانی» بابل که روز چهارشنبه چهارم آبان ۱۴۰۱ در اعتراضات این دانشگاه حضور داشتند، خبر داد.
این چهار دانشجو به نامهای «سینا زحمتکش»، «علیرضا جعفرزاده»، «دانیال حسینیان» و «رحمان حسابی» در جریان حمله نیروهای یگان ویژه به دانشجویان معترض هنگام خروج از دانشگاه مفقود شدهاند و تا این لحظه از وضعیت آنها اطلاعی در دست نیست.
از همین رو، «مجمع مادران پیشرو» در یبانیهای اعلام کردند که اجازه نمیدهند بیش از این بر فرزندانشان تعدی شود و دیگر فرزندان خود را به مدرسه نمیفرستند.
گروهی از مادران دانشآموزان در شهرهای مختلف ایران با نام مجمع مادران پیشرو با انتشار بیانیهای، خشونتهای مرگبار نیروهای امنیتی علیه دانشآموزان را محکوم کردند و گفتند: «اﻣﺮوز ﻣﺪرﺳﻪ ﺑﻪ ﻣﺤﯿﻄﯽ آﺷﮑﺎرا ﻧﺎاﻣﻦ ﺑﺮای ﮐﻮدﮐﺎن اﯾﻦ ﺳﺮزﻣﯿﻦ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ؛ آنها را ﺟﺴتوﺠﻮی ﺑﺪﻧﯽ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، ﻣﻮرد ﺗﮭﺪﯾﺪ و ﺗﺤﻘﯿﺮ ﻗﺮار ﻣﯽدھﻨﺪ، ﺑﻪ اﺟﺒﺎر ﺑﺮای اﺟﺮاھﺎی ﺣﮑﻮﻣﺘﯽ ﻣﯽﺑﺮﻧﺪ و ﻣﺨﺎﻟﻔاﻦ را ﺗﻨﺒﯿﻪ و رواﻧﻪ داراﻟﺘﺎدﯾﺐ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ. وﻗﺘﯽ ﻣﺎﻣﻮران اﻣﻨﯿﺘﯽ در روز روﺷﻦ و درﺑﺮاﺑﺮ دﯾﺪﮔﺎن ھﺰاران ﻧﻔﺮ ﺑﻪ زﻧﺎن ﺗﻌﺮض ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ، ﻣﺎ ﻧﮕﺮان آﻧﭽﻪ در ﭘﺲ ﭘﺮده در ﺑﺎزداﺷﺘﮕﺎھﮭﺎ ﻣﯽﮔﺬرد، ھﺴﺘﯿﻢ.»
آمار کشتهشدگان افزایش مییابد
بر اساس اخبار رسیده، صبح روز پنجشنبه پنج آبان ۱۴۰۱، شهروندان معترض و خشمگین مهاباد در واکنش به تیراندازی شب گذشته ماموران امنیتی به معترضان و کشته شدن «اسماعیل مولودی» با شلیک گلولههای جنگی ماموران امنیتی، به فرمانداری مهاباد حمله کردند.
منابع مطلع از کشته شدن دستکم سه شهروند معترض در جریان اعتراضات امروز شهروندان مهاباد خبر دادهاند.
همچنین «مطلب سعید پیرو»، شهروند اهل شهرستان بانه، از توابع استان کردستان در پی شلیک مستقیم نیروهای مسلح حکومتی در جریان اعتراضات سراسری در این شهر جان باخت.
وخامت حال فعال آزادی اینترنت در اوین
یک منبع مطلع از داخل زندان «اوین» به «ایرانوایر» گفت حال «حسین رونقی»، فعال آزادی اینترنت که از حدود یک ماه پیش و در پی ضربوشتم شدید ماموران امنیتی بازداشت شده، بسیار وخیم است.
بنا به گفته این فرد آگاه، حسین رونقی از زمان بازداشت در اعتصاب غذا است و بدن او با وجود بیماریهای قبلی و از دست دادن یک کلیه و نارسایی کلیه دیگر، تاب شکنجههایی که بر او رفته، فشارهای روانی و جسمی و اعتصاب غذا در شرایط کنونی زندان را ندارد.
«سید احمد رونقی»، پدر حسین نیز به «ایرانوایر» گفت قوه قضاییه باید با ماموران «گردن کلفت» اطلاعات که قصد ربودن فرزندش را داشتهاند، برخورد کند.
پدر حسین رونقی اضافه کرد که فرزندش فقط همان اوایل در یک تماس تلفنی گفته است ماموران پایش را شکستهاند و خانواده علیرغم بسطنشینی هر روزه در دادسرای زندان اوین، تاکنون موفق نشده است از او خبری بگیرد.
تداوم بازداشتها، فعالان آذربایجانی تحت فشارند
بر اساس اخبار رسیده از شوراهای صنفی دانشجویان کشور، دانشجویان «دانشگاه هرمزگان» که در زیر پل «رسالت» این شهر منتظر سرویس دانشگاه بوده تا از شهر به دانشگاه بازگردند، مورد حمله و ضربوشتم نیروهای امنیتی قرار گرفتهاند. پس از آن، در ادامه دانشجویان در دانشگاه اعتراض کرده که با سرکوب نیروهای امنیتی مواجه و جراحات شدیدی را متحمل شدهاند.
گفته میشود در جریان این حملات، تعدادی از دانشجویان نیز بازداشت شدهاند که از سرنوشت آنها هنوز اطلاعی در دسترس نیست.
در دیگر سو، ماموران امنیتی «فاطمه الفی»، «سید امیر رشیدی»، «حسین کوشی» و «محمد عظیمی» را در تبریز بازداشت کردهاند. «مجتبی پروین»، «فرشید پیچگانلو» و «ودود سعادتی» هم به اداره اطلاعات اردبیل احضار شدهاند.
نیروهای امنیتی در اردبیل برای بازداشت «مرتضی پروین» نیز به خانه او یورش بردهاند.
«سینا یوسفی»، «قاسم بعدی» و «امیر مهدیپور» در زندان تبریز اعلام کردهاند که در اعتراض به تداوم بازداشت و بلاتکلیفی خود اعتصاب غذا خواهند کرد.
واکنش علی کریمی به خبرگزاری فارس
علی کریمی در واکنش به خبر فارس، خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران که اعلام کرده بود ممکن است برخی احزاب یا گروههای خارج از کشور اقدام به ترور او کنند، گفت: «خون من از خون مهساها و سیاوشها رنگینتر نیست که به ناحق ریختید. چه افتخاری بزرگتر از این که خونم برای کشورم ریخته شود.»
او همچنین با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود، به «علی بهادری جهرمی»، سخنگوی دولت «ابراهیم رئیسی» در مورد بازگشت امن او به ایران واکنش نشان داد و نوشت: «شما پیکر رضا حقیقتنژاد را به خانوادهاش تحویل بدهید، برگشتن من پیشکش.»
از سوی دیگر، «کارلوس کیروش»، سرمربی تیم فوتبال ایران در گفتوگو با رسانههای داخل کشور گفت: «وظیفه ما اصلاً سیاسی و اقتصادی نیست و ما سعی داریم تا سرگرمی و خوشحالی را به مردم اضافه کنیم.»
رسانههای ایران از قول سرمربی تیم فوتبال جمهوری اسلامی نوشتند این تیم حامل پیام صلح خواهد بود.
نیروهای صنعت نفت و گاز اعتصاب کردند
مدیریت مرکزی «کمپین کارکنان پروژههای نفت و گاز» با انتشار اطلاعیهای در صفحه اینستاگرام خود، از همه کارگران و کارکنان رسمی و غیررسمی در پروژههای نفت و گاز و شرکت نفت خواست تا در همراهی با مردم در خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، محل کار خود را تخلیه و ترک کنند.
«شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی صنعت نفت» نیز بعدازظهر پنجشنبه با انتشار بیانیهای، از این حرکت اعتراضی حمایت کرد.
کمپین کارکنان پروژههای نفت و گاز در اطلاعیه خود از همه نیروهای فنی و ستادی در همه مشاغل پروژههای مرتبط با نفت و گاز خواست تا از تاریخ شنبه هفتم آبان در محل کار خود حاضر نشوند.
مدیریت کمپین یادآوری کرده که هدف آنها، از پای در آوردن رژیم با قطع درآمدهای نفتی و گازی است و ممکن است حرکت اعتراضی آنها کمی طولانی شود: «ما باید خودمان را برای رویارویی با روزهای سخت آماده کنیم و با مهربانی و کمکرسانی به همدیگر، این شرایط را بهبود ببخشیم.»
۶ آبان ۱۴۰۱
iranwire