۱۱ نفر در ارتباط با کشته شدن یک بسیجی در کرج به «افساد فی الارض» متهم شدند

یک مقام قضایی در استان البرز از صدور کیفرخواست برای ۱۱ نفر متهم به نقش داشتن در کشته شدن یک بسیجی در درگیری‌های چهلم حدیث نجفی در کرج خبر داده است. همزمان نه زن و دختر در گیلان به «معاونت در قتل» یک «مامور امنیتی» متهم شده اند.


حسین فاضلی هریکندی گفته این ۱۱ نفر، که یکی از آنها زن و بقیه مرد هستند، به «افساد فی‌الارض»، «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرائم علیه امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق شعاردادن، نشر و بازنشر محتوای مجرمانه در فضای مجازی» متهم شده‌اند.
براساس قوانین جمهوری اسلامی اتهام فساد فی الارض می تواند برای متهمان احکام اعدام در پی داشته باشد.
آقای هریکندی گفته بسیجی کشته‌شده، به نام روح الله عجمیان، «بدون سلاح در حال کمک جهت رفع انسداد بزرگراه و عبور و مرور خودروها بوده» است و مهاجمان با «پاره کردن پیراهن و لخت کردن وی، جراحات و ضربات متعددی با چاقو، پنجه بوکس، سنگ، مشت و لگد» به او حمله کردند و «پیکر برهنه و نیمه جان وی را روی آسفالت خیابان و میان خودروها به وضع فجیعی می‌کشیدند.»

ویدئوهای منتشرشده و روایت‌های شاهدان عینی از مراسم چهلم حدیث نجفی در ۱۲ آبان حاکی از جمعیت انبوه و درگیری کم‌سابقه میان معترضان و نیروهای امنیتی بود.
در این ویدئوها تیراندازی ماموران مسلح به مردم بی سلاح دیده می‌شود. اما معترضان با پرتاب سنگ، بستن بزرگراه و آتش زدن به مقابله با نیروهای امنیتی پرداختند.
ویدئوهایی هم نشان می‌داد که چند نفر از ماموران گرفتار شده و کتک می‌خورند.
گزارش ها حاکی از کشته شدن دو جوان معترض در اعتراضات چهلم حدیث نفجی در کرج به نام های نیما نوری و مهران شکاری است.

نگرانی از وضعیت ۹ زن بازداشتی در لاهیجان
همزمان به گفته یک منبع آگاه در گیلان ۹ زن و دختر بازداشتی در شهر لاهیجان به «معاونت در قتل» یک مامور امنیتی متهم شده‌اند.
سه نفر از آنها دانش‌آموز هستند و بنابه گزارش ها یک نفر از آنها معلم است.
بر این مبنا مجید شب‌دینی از بازداشت‌شدگان لاهیجان هم برای پذیرش قتل این مامور امنیتی تحت فشار است.
حمید نوروزپور که در لاهیجان کشته شد از شبه‌نظامیان ایران بوده که در جنگ داخلی سوریه حضور داشتند.
در خبری دیگر کانال اطلاع‌رسانی رصد بلوچستان گزارش می دهد که دستکم ۵۶ نفر از شهروندان شهرستان ایرانشهر، در سیستان و بلوچستان، از جمله چندین کودک بازداشت و به مکان‌های نامعلوم منتقل شدند.
این نهاد ناظر بر وضعیت حقوق بشر نام چهار نفر از بازداشت شدگان را اعلام کرده است.
بنابر این گزارش، خانواده شهروندان بازداشتی شامگاه جمعه در مقابل اداره نظارت و اماکن ایرانشهر دست به تجمع اعتراضی زدند.
روز گذشته، همچون جمعه‌های اخیر، در بسیاری از شهرهای سیستان و بلوچستان معترضان به خیابان آمدند و شعارهایی بر ضد حکومت سر دادند.
کارشناسان سازمان ملل، روز جمعه از جمهوری اسلامی خواستند تا از محاکمه معترضان با اتهاماتی که می‌تواند حکم اعدام در پی داشته باشد خودداری کند.
همچنین این سازمان به اظهارات علی صالحی، دادستان تهران اشاره کرده که گفت قرار است تنها در استان تهران حدود هزار نفر در ارتباط با اعتراض‌های اخیر محاکمه شوند.
او گفته که دادگاه‌های علنی این معترضان در «روزهای آینده» برگزار خواهد شد.
کارشناسان سازمان ملل در بیانیه خود یادآوری کردند که در روز ۱۵ آبان، ۲۲۷ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از قوه قضائیه درخواست کردند تا معترضان اعدام شوند.
در این بیانیه آمده است: «همزمان با تداوم سرکوب اعتراض‌ها، این احتمال وجود دارد که تعداد بسیار بیشتری دادخواست با اتهاماتی که می‌تواند مجازات اعدام در پی داشته باشد، صادر شوند.»
این بیانیه را ۱۳ تن از کارشناسان سازمان ملل، شامل شش تن از گزارشگران ویژه سازمان ملل و همچنین روسا و اعضای کمیته‌های ویژه این سازمان در اموری مانند تبعیض علیه زنان و بازداشت و گروگانگیری‌های خودسرانه امضا کرده‌اند.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران در سازمان ملل، از جمله امضاکنندگان این بیانیه است.

بی‌بی‌سی ۲۲ آبان ۱۴۰۱