روایتی از جان باختن محمدرضا بالی لاشک و تلاش نهادهای امنیتی برای پوشاندن حقیقت

خبرگزاری هرانا – محمدرضا بالی لاشک، از جانباختگان اعتراضات سراسری در شهرستان نوشهر است. بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، این شهروند در پی اعمال خشونت مفرط نیروهای امنیتی جان خود را از دست داده است. پس از جان باختن این شهروند، خانواده وی تحت فشار نهادهای امنیتی تعهد دادند که اطلاعاتی از نحوه جان باختن این شهروند منتشر نکرده و علت مرگ را “فوت طبیعی” عنوان کنند.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، محمدرضا بالی لاشک، ساکن شهرستان نوشهر و راننده آژانس بود که روز چهارشنبه ۱۱ آبان، در پی اعمال خشونت نیروهای امنیتی جان خود را از دست داد.

یه گفته یک منبع مطلع: “آقای بالی لاشک در مقابل آژانس تاکسی تلفنی که در آن کار میکرد، نسبت به بازداشت دو شهروند جوان توسط نیروهای لباس شخصی اعتراض میکند و ماموران مذکور او را مورد ضرب و شتم قرار داده و  گاز اشک آور به صورت وی شلیک میکنند. آقای بالی لاشک پس از نشستن در خودرو خود، مجددا مورد حمله ماموران قرار گرفته و  گلوله اشک آور به درون خودروی وی شلیک می شود در نهایت نامبرده به دلیل وخامت حال به بیمارستان منتقل شد”.
به گفته این منبع مطلع، “در زمان انتقال به بیمارستان صورت وی از دود گاز اشک آور سیاه شده بود و آثار ضرب و شتم در صورت و گردن وی دیده میشد. در بیمارستان به خانواده وی گفته شد که ضربه مغزی شده است و اگر درخواست کالبد شکافی کنید، جنازه را تحویل نخواهید گرفت”.

پس از جان باختن این شهروند، خانواده وی تحت فشار نیروهای امنیتی قرار گرفتند و تعهد دادند که اطلاعاتی از نحوه جان باختن این شهروند منتشر نکنند. فرزند این شهروند مجبور به انتشار مطلبی شد که در آن نوشته بود “بدون هیچ فشاری از سوی جمهوری اسلامی، اعلام میکنم که پدرم به صورت طبیعی فوت کرده است”.

آقای بالی لاشک ساعاتی پیش از جان باختن، در مراسم چهلم حنانه و حسینعلی کیاکجوری از جان باختگان اعتراضات سراسری اخیر شرکت کرده بود که این مراسم در پی شعارهای اعتراضی شهروندان و حضور نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شده بود.

یک منبع مطلع دیگر در خصوص تلاش نهادهای امنیتی برای پوشاندن حقیقت، به هرانا گفت: “شماری از مسئولان در این شهرستان سعی دارند علت مرگ وی را شعارهای ضد حکومتی شهروندان و برخورد متقابل نیروهای امنیتی در مراسم چهلم حنانه و حسینعلی کیاکجوری عنوان کنند. اما وی ساعاتی پس ار این مراسم مورد خشونت نیروهای امنیتی قرار گرفت و جان باخت”.
در رابطه با اعتراضات سراسری شهریور-آبان ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به جرم بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت معترض به خیابانها آمدند. هرانا با انتشار گزارشی ۲۱۵ صفحه ای به بررسی آماری، تحلیل و جمع بندی از بیست روز نخست اعتراضات (۲۶ شهریور تا ۱۳ مهر ۱۴۰۱) اختصاص داد. در گزارش مذکور علاوه بر تحلیل جغرافیایی و ارائه نقشه و نمودار، هویت ۲۰۰ جان باخته احتمالی از جمله ۱۸ کودک و نوجوان، برآورد از ۵۵۰۰ بازداشت شده به همراه هویت ۵۶۳ تن از شهروندان بازداشت شده، ۱۲۳ دانشجو و ۳۶ روزنامه نگار یا فعال عرصه خبر ارائه شده است. همچنین در کنار بخش های متعدد دیگر، مجموعه کاملی از ۶۹۸ گزارش ویدیویی راستی آزمایی شده به تفکیک زمان و موضوع در این گزارش لحاظ شده است. این گزارش اعتراضات در ۳۴۲ نقطه کشور در تمام استانهای کشور از جمله ۱۰۵ شهر و ۶۸ دانشگاه را بررسی کرده است.

هرانا ۳۰ ابان ۱۴۰۱