در پی سرکوب خونین اعتراضات در جوانرود واقع در استان کرمانشاه، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران تایید کرده است که نیروهای نظامی و امنیتی به سوی معترضان شلیک کردهاند. همزمان محمد کوثری نماینده مجلس شورای اسلامی و از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران هم از اعزام نیروی زمینی به کردستان خبر داده است.
اعترضها در جوانرود پس از آن شدت گرفت که یک معلم و یک نوجوان ۱۶ ساله با تیراندازی مستقیم ماموران کشته شدند. سپس نیروهای امنیتی برای متفرق کردن و سرکوب مراسم خاکسپاری پرشمار کشتهشدگان، مجددا به شلیک گلوله جنگی به سوی مردم متوسل شدند.
اکنون خبرگزاری رسمی حکومت ایران، ایرنا، تیراندازی نیروهای نظامی و امنیتی به سوی معترضان سوگوار را تایید کرده اما در خبری که در کانال تلگرام خود منتشر کرده مدعی شده که صبح دوشنبه (۲۹ آبان) پس از خاکسپاری کشتهشدگان، «گروهی با قصد تصرف پایگاه نیروی زمینی سپاه و یک مقر مقاومت بسیج» به این پادگانها حمله کرده بودند.
خبرگزاری ایرنا گفته هدف از شلیک «حفظ انبار مهمات» بود. استانداری مدعی شده برخی معترضان سلاح گرم داشتند. خبرگزاری حکومتی معترضان را «تجزیهطلب کرد» خواند و گفت رسانهها به دنبال «مقصر نمایی جمهوری اسلامی»اند.
ایرنا در حالی چنین روایتی منتشر کرده که تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی، نیروهای نظامی در وضعیتی تهاجمی و «الله اکبر» گویان در خیابانهای شهر شلیک میکنند.
در روزهای گذشته، خشونت بیرحمانه نیروهای نظامی و امنیتی و تیراندازی مستقیم در برخی از شهرهای کردنشین ، انتقادهای گستردهای به همراه داشت. پیشتر وزیر امور خارجه آمریکا نسبت به حملات نیروهای امنیتی حکومت ایران علیه معترضان، به خصوص در مهاباد ابراز نگرانی کرد. آنتونی بلینکن، یکشنبه (۳۰ آبان/۲۱ نوامبر)در توییتر نوشت: « درباره گزارشهای مربوط به تشدید خشونتهای مقامهای ایرانی علیه معترضان، به خصوص در شهر مهاباد به شدت نگران هستیم.»آقای بلینکن در ادامه نوشت ایالات متحده برای پاسخگو کردن مسببان این خشونتها تلاش خواهد میکند و بر حمایت کشورش از مردم ایران تاکید کرد.
براساس گزارشهای رسیده آمار مجروحان اعتراضات جوانرود به حدی بود که بیمارستان جوانرود با کمبود خون رو به رو شد و جمعیتی انبوه در مقابل بیمارستان این شهر برای اعطای خون داوطلب شده بودند.
در تصاویر منتشر شده اینگونه دیده میشود معترضانی که تلاش میکردند با چوب دستی و سنگ در مقابل نیروهای مسلح حکومت مقاومت کنند هدف گلوله قرار میگیرند. شمار دقیق کشتهشدگان هنوز روشن نیست.
در این ویدیوها که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، تصاویر دلخراشی از شهروندانی به چشم میخورد که بر اثر شلیک نیروهای نظامی و امنیتی در وسط خیابان به زمین افتادهاند.
اعتراضات اما به دیگر شهرهای کردنشین از جمله کرمانشاه، سنندج، سقز، بوکان، مهاباد و پیرانشهر نیز کشیده شد.
نهادهای حقوق بشری کردستان: ۴۲ کشته در یک هفته و صدها زخمی
ظرف ۱۰ روز گذشته آمار کشتهشدگان در شهرهای کردنشین به شدت افزایش یافته است.
در پی فراخوان سهروزهای که در سومین سالگرد آبان ۹۸ منتشر شده بود، موج اعتراضات بار دیگر در ایران شدت گرفت. از آن زمان، شهرهای کردنشین بیش از پیش صحنه تظاهرات ضد حکومتی بود.
ههنگاو نهاد ناظر بر وضعیت حقوق بشر در کردستان از کشته شدن ۴۲ نفر ظرف یک هفته (۲۴ تا ۳۰ آبان) خبر داده است.
بنابر این گزارش در بوکان، جوانرود، سنندج بیشتر تعداد کشته ثبت شده است.
شبکه حقوق بشر کردستان هم اعلام کرد در فاصله روزهای ۲۸ تا ۳۰ آبان،دستکم ۱۴ شهروند کرد کشتهشدند. این نهاد حقوق بشری، تعداد شهروندان کرد کشته شده در اعتراضات سراسری را هم تا پایان آبان ماه ۹۸ نفر اعلام کرد.
اعزام نیروی زمینی سپاه به مناطق کردنشین
امروز محمد کوثری نماینده مجلس شورای اسلامی و از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران تایید کرده که «نیروی زمینی به غرب کشور» اعزام شده است. او گفته هدف مقابله با «تجزیهطلبان است».
او در گفتگویی با سایت جماران همچنین مدعی شد که «تجزیهطلبان به خصوص کومله، پژاک و دموکرات در منطقه اقلیم کردستان حضور پیدا کرده اند تا بتوانند قسمتی از کردستان را به دست بیاورند». این در حالی است که تمام احزاب کرد ایران این ادعاها را بارها تکذیب کردهاند.
در این مدت، حکومت ایران بارها به مقر احزاب کرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق حمله کرده است.
در آخرین حمله مقر حزب دموکرات کردستان در چند کیلومتری اربیل، مرکز اقلیم، با پهپاد و موشک هدف قرار گرفت. در این بمبارانها شماری از افراد غیر نظامی هم جان خود را از دست دادند و مقامات اقلیم و عراق به تجاوز به خاک این کشور انتقاد کردند.
حکومت ایران گروههای احزاب کرد مستقر در اقلیم کردستان را متهم کرده است که در اعتراضات سراسری ایران دست داشتهاند.
دولت عراق و دولت اقلیم کردستان به ادامه حملات جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرده و خواستار توقف خشونت ها شده است. دولت اقلیم کردستان تکرار این حملات فرامرزی را نقض «قوانین بینالمللی و روابط همسایگی» خوانده است.
اخیرا جمعی از امامان جمعه و مدرسان اهل سنت در کردستان خواستار «برگزاری یک رفراندوم با نظارت نهادهای بینالمللی در ایران» شدهاند. حدود سه هفته پیش هم مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان هم در خطبههای نماز جمعه همین خواست را تکرار کرده بود.
کردانه ۲ آذر ۱۴۰۱