اعدام ناگهانی «محسن شکاری»، معترض اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در صبحگاه ۱۷ آذر، درست پس از سه روز اعتصاب عمومی، توجههای عمومی را به سمت زندانیان سیاسی محکوم به اعدام جلب کرد. بسیاری اعدام محسن شکاری را زهر چشم گیری دستگاه قضایی تعبیر کردهاند.
اما از همان آغاز اعتراضات سراسری، این احتمال میرفت که دستگاه سرکوب همانطور که در خیابان معترضان را میکشد و زخمی و بازداشت میکند، به روند غیرانسانی خود در زندانها هم ادامه دهد؛ آن هم توسط دستگاه قضایی غیرمستقل مبتنی بر احکام ناعادلانه که در این دوره از اعتراضات، عجولتر از سابق به نظر میرسد.
محسن شکاری یکی از چندین معترضی بود که پس از اعتراضات سراسری در پی قتل «مهسا امینی» به اعدام محکوم شد.
در این گزارش، به یاد میآوریم نام، تصویر و شرایط آنهایی را که از مرگ در خیابان جان به در بردند اما گرفتار دستگاه قضایی شدند که به قول «نوید افکاری»، معترض اعدام شده، برای طنابهای خود به دنبال گردن میگردد تا سکوت را به جامعهای معترض و ملتهب تحمیل کند.
***
«محاربه»، «دشمنی با حکومت اسلامی» و «افساد فیالارض» سه اتهامی هستند که در دادگاههای جمهوری اسلامی علیه معترضان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ صادر شدهاند.
برخی از این معترضان، متهم به تخریب اموال شدهاند و برخی دیگر جرح ماموران پلیس را در طول اعتراضات در پرونده خود دارند. اما گروهی دیگر هم هستند که قاضی آنها را در پروندههای قتل بسیجیان، همدست خوانده است.
استناد قاضی پروندههای محکومان به اعدام، ویدیوهایی هستند که از اعتراضات در شبکههای مجازی منتشر شده یا از موبایل متهمان به دست آمدهاند. برخی متهمان در مقابل دوربینهای دادگاه منکر قتل مستقیم شدهاند اما سیاست جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات، حقی برای متهم قائل نشده است؛ خصوصا که این متهمان از دسترسی به انتخاب وکیل محروم بوده، مدتها در انفرادی نگه داشته شده و برخی از آنها هم مدعی هستند که مورد شکنجههای جسمی علاوه بر آزار روحی قرار داشتهاند.
لازم به یادآوری است که اصل پایبندی به شفافیت و اطلاعرسانی صحیح از روند قضایی پروندههای متهمان برعهده قوه قضاییه و رسانههایی است که همگی بازوهای سرکوب شدهاند و به راحتی از اصل برائت که در قوانین جمهوری اسلامی هم وجود دارد، گذشتهاند.
در چنین بیدادگاهی، طبق اطلاع «ایرانوایر»، در تماس با آشنایان برخی از محکومان به اعدام، خانوادههای متهمان ترجیح دادهاند که به وعدههای مقامات قضایی بیش از اطلاعرسانی مستقل دل ببندند. اما همین اعتماد به سرکوبگران، باعث شد که محسن شکاری در بیخبری به دار آویخته شود.
پرونده قتل بسیجی در کرج؛ ۵ محکوم به اعدام
پرونده کشته شدن «روحالله عجمیان»، بسیجی کشته شده در مراسم چهلم «حدیث امینی»، یکی از پروندههای دادگاههای معترضان است که در مقایسه با دیگر پروندهها، بیشترین تصاویر از لحظه ضربوشتم مقتول، اعترافگیری از متهمان و دادگاه را در رسانهها به خود اختصاص داده است.
در روزهای منتهی به اعدام محسن شکاری، خبرگزاری «میزان» به سراغ مادر این بسیجی رفت و ویدیویی از صحبتهای او به همراه تصاویر ضربوشتم پسرش را منتشر کرد.
این پرونده ۱۶ متهم داشت که در ۱۵ آذر برای پنج نفر از آنها حکم اعدام صادر شد و ۱۱ نفر دیگر، از جمله سه کودک زیر ۱۸ سال به حبسهای طولانیمدت تا ۲۵ سال محکوم شدند.
اگرچه اسامی متهمان این پرونده در روزهای نخست برگزاری دادگاههایشان، از سوی رسانههای حکومت منتشر شده بودند اما در رای نهایی، از سوی قوه قضاییه مشخص نشده است که کدامیک از متهمان به اعدام محکوم شده و کدامها رهایی یافتهاند.
«کمیته پیگیری بازداشتشدگان» در توییتی عنوان کرد که هویت سه کودک که به افساد فیالارض متهم شدهاند، «امینمهدی شکراللهی»، «آرین فرزامنیا» و «امیرمهدی جعفری» است.
بخش فارسی «بیبیسی» نیز خبر داد که این سه کودک در مدت بازداشت شکنجه فیزیکی شدهاند.
کمیته پیگیری بازداشت شدگان اما خبر داده که دو نفر از پنج نفری که حکم اعدامشان در این پرونده صادر شده است، «محمدمهدی کرمی» و «سیدمحمد حسینی»، متهمان ردیف اول و دوم این پرونده هستند.
محمدمهدی کرمی؛ متهم ردیف اول
در ویدیویی که خبرگزاریهای حکومتی از دادگاه متهمان این پرونده منتشر کردهاند، محمدمهدی کرمی منکر قتل «روحالله عجمیان» میشود. او در ویدیویی که صداوسیما منتشر کرده است، به همراه دیگر متهمان پرونده مقابل دوربین در محل قتل هستند اما باز هم کسی قبول نمیکند که اقدامی برای کشته شدن مقتول کرده است.
ویدیوهای منتشر شده از کتک زدن عجمیان تا وقتی که او را به گوشه خیابان میکشند، نشان میدهند که او همچنان زنده است و دست و سرش را تکان میدهد. در ویدیوی دادگاه، محمدمهدی کرمی ضارب اصلی را سیدمحمد حسینی، متهم ردیف دوم معرفی میکند. او حالا به فساد فیالارض متهم و به اعدام محکوم شده است.
سیدمحمد حسینی؛ متهم ردیف دوم
سیدمحمد حسینی متهم ردیف دوم این پرونده است که بارها در دادگاه و جلوی دوربین گفته است که اتهام قتل را قبول ندارد. در ویدیویی که صداوسیما از او منتشر کرده است، نشان میدهند محمد حسینی را در خانهاش به همراه تعدادی چاقو بازداشت کردهاند. قاضی این متهم را که از حق انتخاب وکیل محروم بوده و حق تماس با خانوادهاش را هم نداشته، به اعدام محکوم کرده است.
رضا آریا؛ پدر دو کودک، محکوم به اعدام
«دادبان» نوشته است «رضا آریا» یکی از پنج نفری است که با اعتراف اجباری زیر شکنجه برای پذیرش قتل عجمیان، محکوم به اعدام شده است. در ویدیویی که خبرگزاری قوه قضاییه منتشر کرده است، رضا آریا به قاضی میگوید به مقتول که هنوز زنده بود، لگد زده است. قاضی میپرسد که سنگ از کجا آوردی؟ او پاسخ میدهد که سنگ نزده است. رضا آریا ۴۳ ساله و پدر دو کودک است.
حمید قرهحسنلو؛ پزشک شکنجه شده، از دراویش گنابادی
«حمید قرهحسنلو»، پزشک رادیولوژیست و از دراویش گنابادی حالا به اعدام محکوم شده است. او به همراه «فرزانه»، همسرش، بازداشت شده بود که همسرش به ۲۵ سال حبس نفی بلد محکوم شد و خودش به اعدام. حکم اعدام او در حالی که برای عمل جراحی در بیمارستان بود، به او ابلاغ شد.
در ویدیوی صداوسیما هم تصاویری از حمید قرهحسنلو هست. او در ویدیوهای شب حادثه حضور دارد اما تصویری مبنی بر اتهامش موجود نیست.
از سوی دیگر، برادر او گفته است که این پزشک، عجمیان را که هنوز زنده بود، معاینه کرده و به دیگران گفته بود که مجروح باید به بیمارستان منتقل شود.
این پزشک زیر شکنجه حاضر به پذیرش اتهامهای خود نشده است. او را چنان زدهاند که یکی از دندههای سمت راست و پنج دنده سمت چپش شکستهاند.
علی معظمیگودرزی؛ متهم دیگر پرونده عجمیان
«علی معظمیگودرزی» ۲۰ ساله است. او را هم در عکسها و ویدیوهای منتشر شده در خبرگزاریهای حکومتی و صداوسیما به خوبی میتوان مشاهده کرد؛ پسری که منکر انجام قتل شده است.
«مسعود کاظمی»، خبرنگار در اکانتهای خود در شبکههای اجتماعی خبر داده که دیگر متهم محکوم به اعدام در این پرونده، او است.
با توجه به مانوری که خبرگزاری قوه قضاییه روی این پرونده رفته و اعلام احکام صادر شده، نگرانیها بابت اجرایی شدن نابههنگام اعدام برای متهمان افزایش یافته است. این در حالی است که هویت هیچیک از محکومان به اعدام از سوی منابع رسمی جمهوری اسلامی اطلاعرسانی نشده است.
دیگر متهمان این پرونده عبارت هستند از «مهدی محمدی»، «شایان چارانی»، «محمد امین اخلاقی»، «رضا شاکرزواردهی»، «جواد زرگران»، «بهراد علیکناری» و فرزانه قرهحسنلو که او پس از اعتراف اجباری زیر شکنجه علیه همسر خود، به ۲۵ سال حبس نفیبلد محکوم شده است.
پرونده اکباتان تهران؛ ۵ متهم
میلاد آرمون؛ پروندهسازی یک قتل
۱۲ آبان بود که رسانههای حکومتی با انتشار تصاویر و ویدیوهایی خبر دادند عاملان قتل یک بسیجی به نام «آرمان علیوردی» در شهرک «اکباتان» بازداشت شدهاند.
در این ویدیوها، «میلاد آرمون» مقابل دوربین با چشمانی بسته تکرار میکند که قاتل نیست اما سردار «حسین رحیمی»، فرمانده نیروی انتظامی تهران بیتوجه به پاسخهای میلاد، او را متهم به قتل در این پرونده معرفی میکند. «ایرانوایر» روز ۱۷ آبان گزارشی منتشر کرد مبنی بر تحت فشار قرار دادن اهالی اکباتان برای به دست آوردن مدارکی دال بر محکومیت میلاد؛ از جمله ویدیوهای دوبینهای مداربسته از محلی که یک بسیجی به قتل رسیده بود. حتی مغازهداران و مسوولان باشگاههای ورزشی مورد بازجویی قرار گرفته بودند.
در این پرونده که خبرگزاریهای حکومتی اعلام کرده بودند پنج متهم اصلی دیگر هم دارد، چهار نفر دیگر از اهالی اکباتان نام و هویتشان عنوان شده است: «بهراد حصاری»، «مهدی جهانی»، «نستوه نیکخواه» و «محمد پسندیان.» آنها همگی متهم به ضرب و جرح منجر به قتل «آرمان علیوردی» هستند.
پرونده قتل بسیجی در اصفهان؛ ۳ متهم
صداوسیما در برنامهای، طی اعتراضات اخیر اعلام کرد که پروندهای در اصفهان جریان دارد که متهمان آن بازداشت شدهاند. این پرونده مربوط به کشته شدن «اسماعیل چراغی»، سرهنگ نیروی انتظامی و دو بسیجی به نامهای «محمدحسین کریمی» و «محسن حمیدی» است.
در این برنامه، تصاویری از بازداشت متهمان پخش میشود و آنها را به «سازمانهای تروریستی» منتسب میکنند.
در پی انتشار این ویدیوها و اخبار بود که در شبکههای اجتماعی هویت سه متهم اصلی منتشر شد؛ « امیر نصر آزادانی»، «صالح میرهاشمی» و «سعید یعقوبی.»
امیر نصرآزادانی؛ فوتبالیست محکوم به اعدام
«امیر نصرآزادانی» بازیکن سابق تیمهای «راهآهن» و «تراکتور» است که در روزهای پایانی ماه آبان خبر بازداشت او منتشر شد. کمی بعد، نام او در لیست محکومان به اعدام کمیته پیگیری بازداشتشدگان آمد و در شبکههای اجتماعی هم عنوان شد که او در پرونده اصفهان، محکوم به اعدام شده است.در پیگیریهای «ایرانوایر»، چند منبع نزدیک به امیر نصرآزادانی صدور حکم اعدام را برای این فوتبالیست با اتهام «محاربه» تایید کردهاند.
سعید یعقوبی و صالح میرهاشمی؛ متهمان پرونده اصفهان
جزییاتی از وضعیت زندگی «سعید یعقوبی» و «صالح میرهاشمی» منتشر نشده است. اما هم نام آنها در لیست کمیته پیگیری بازداشتشدگان است و هم در شبکههای اجتماعی از این دو شخص به عنوان متهمان به محاربه و محکوم به اعدام نام برده شده است.
گفته میشود این دو نفر همپرونده با امیر نصرآزادانی هستند.
در گزارشی که صداوسیما پخش کرده است، متهمانی نشان داده میشوند که رو به دیوار با چشمبند ایستادهاند و دوربین از مقابلشان رد میشود. در این برنامه اشارهای به هویت متهمان نشده است.
اما در گزارشهای محلی کانال «مملکته»، هویت و تصاویر این دو نفر و اتهام آنها در رابطه با پرونده قتل مامور نیروی انتظامی و دو بسیجی مطرح شده است. طبق این اطلاعات، سعید یعقوبی ۳۰ ساله است و صالح میرهاشمی ۳۱ سال دارد.
اتهامهای منجر به اعدام برای متهمان پروندههایی بدون شاکی و مقتول
توماج صالحی؛ هنرمند متهم به افساد فیالارض
در پی بازداشت «توماج صالحی»، ویدیوهای مختلفی از بازداشت تا اعترافهای اجباری این رپر ایرانی در خبرگزاریهای حکومتی منتشر شد.
خانواده او پیش از خبرگزاریهای رسمی خبر دادند که این هنرمند به «افساد فیالارض» متهم شده است. خبرگزاری «تسنیم» روز ششم آذر به نقل از رییسکل دادگستری اصفهان، اتهام توماج صالحی را افساد فیالارض از طریق «نشر اکاذیب»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «تشکیل و اداره دستهجات غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور»، «همکاری با دولت متخاصم علیه جمهوری اسلامی»، «تشویق اذهان عمومی از طریق فضای مجازی» و «تحریک و ترغیب افراد به اعمال خشونتآمیز» اعلام کرد.
سهند نور محمدزاده ۲۶ ساله؛ بازداشت در تهران
«سهند نورمحمدزاده» ۱۲ مهر در جریان اعتراضات سراسری در بزرگراه «اشرفی اصفهانی»، مقابل مرکز خرید «تیراژه» بازداشت و بعد به «محاربه» متهم شد.
مصداق اتهام او، «تلاش برای کندن گاردریل و آتش زدن سطل آشغال» عنوان شده است. اما او که حتی نمیدانست مجازات اتهام محاربه چیست، در فایل صوتی که در اختیار «ایرانوایر» قرار گرفته، بارها میگوید که فقط گاردریل را جابهجا کرده و دو لگد به سطل آشغال زده است.
سهند برای اخذ اعتراف اجباری تحت فشار بوده است و حتی از او فیلم هم گرفتهاند. او حالا در زندان «فشافویه» [تهران بزرگ] نگهداری میشود.
ماهان صدراتمرنی؛ بازداشت ۲۰ مهر در تهران
قاضی «ایمان افشاری»، «ماهان صدرات مرنی» را به «محاربه» متهم کرده است. مصداق اتهام او نیز «کشیدن سلاح سرد به نحوی که موجب ایجاد ناامنی و ترس در محیط شده» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» است.
همچنین در پرونده او، شاکی خصوصی وجود دارد که ادعا کرده توسط ماهان مجروح شده است. ماهان که از حق داشتن وکیل انتخابی محروم بوده، میگوید سلاح سرد نداشته و در ویدیویی هم که مستندات دادگاه است، اثری از سلاح سرد نیست. شرق ۱۷ آذر ۱۴۰۱خبر داده که یکی از شاکیان ماهان در این پرونده رضایت داده است.
منوچهر مهماننواز؛ آتش زدن بخشداری قرچک و ورامین
«منوچهر مهماننواز» در دادگاه متهم شده که بخشداری قرچک و ورامین را به آتش کشیده است.
او هفتم آبان در دادگاه اتهامات خود را رد کرده و گفته که در زمان به آتش کشیده شدن محیط بخشداری قرچک، اصلا در آن محل حضور نداشته است. اما قاضی او را به «محاربه» متهم و به اعدام محکوم کرده است. منوچهر مهماننواز در مدت بررسی پروندهاش، از حق برخورداری از وکیل انتخابی محروم بود.
محمد بروغنی؛ لیدری اعتراضات در پاکدشت
«محمد بروغنی» هفت آبان در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب با اتهام «محاربه» برای «حمله به همراه اوباش به فرمانداری پاکدشت و به آتش کشیدن فرمانداری» و «حمله به مامور دولت و مجروح شدن او» محاکمه شد. قاضی مدعی است که او «قمه» در دست داشته و مستندات آن هم ویدیویی است که در آن هیچ چیز مشخص نیست.
او وکیل نداشته و در گزارش دادگاه آمده است که مستندات، ویدیوهای موجود در تلفن شخصی محمد و همچنین اعترافات او هستند.
سامان صیدی (یاسین)؛ خواننده متهم به محاربه
«سامان (یاسین) صیدی»، خواننده جوان را به «محاربه» متهم و به اعدام محکوم کردهاند و مستنداتشان هم ویدیویی است تار و نامفهوم با صدای سامان صیدی.
در ویدیو، شلیکی به سمت هوا در کوچهای خلوت رخ میدهد و دود از سر تفنگ برمیخیزد. نه معلوم است سلاح چیست و نه مشخص است به چه سمتی شلیک میشود و نه حتی فرد مسلح مشخص است.
قاضی «ابوالقاسم صلواتی» اما اصرار دارد یاسین مسلح بوده است.
یاسین در دادگاه میگوید سلاح جنگی نداشته و تنها سلاح ساچمهای داشته است.
«محمد اسماعیلبیگی»، وکیل یاسین در توییترش نوشته که هنوز اجازه مطالعه پرونده به او داده نشده است و مستندات دادگاه هیچ ارتباطی به یاسین ندارند.
مادر یاسین هم با انتشار ویدیویی، از مردم معتقد به حقوق بشر خواسته است که کمک کنند تا فرزندش زنده بماند.
پرهام پروری؛ قهرمان شنای متهم به محاربه
«پرهام پروری»، ۲۶ ساله و از اهالی سقز است که در پی بازداشت توسط نیروهای امنیتی، به «محاربه» متهم شد. پدر او پیشتر با انتشار ویدیویی، درخواست کمک کرده است.
پرهام که مدتی بود در تهران سکونت داشت، وقتی از محل کار خود به منزل برمیگشت، با نیروهای امنیتی مواجه شد که مشغول تخریب خودروهای مردم بودند. نیروهای سرکوب به ماشین او میرسند، بازداشتش میکنند و ۴۰ روز بعد به او اتهام محاربه ابلاغ میشود. علیرغم پیگیریهای خانواده پرهام، او همچنان بلاتکلیف و زیر حکم اعدام است.
ابراهیم ریگی؛ پزشک متهم به لیدری اعتراضات، محاربه و افسادفیالارض
«ابراهیم ریگی»، پزشک ۲۴ ساله، ۲۱ مهر در زاهدان بازداشت شد. «کمپین فعالان بلوچ» خبر داد که این پزشک بلوچ به اتهامهای «لیدری اعتراضات»، «محاربه» و «افساد فیالارض» متهم شده است.
گفته میشود که این پزشک وقتی همراه با خانواده خود از بیمارستان «تامین اجتماعی» زاهدان باز میگشته، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
فعالان بلوچ هدف صدور این حکم سنگین را برای ریگی، ترساندن بقیه قیامکنندگان توصیف کردهاند.
معترضان به اسم قتل زیر تیغ
محمد قبادلو؛ متهم به قتل استوار وحید کرمپور، شهرک پرند
نام «محمد قبادلو» در نخستین دادگاه رسیدگی به اتهامات معترضان بازداشتی عنوان شد.
قاضی دادگاه ابوالقاسم صلواتی بود و قوه قضاییه بخشی از دفاعیات او را منتشر کرد. او را به خاطر به قتل رسیدن مامور نیروی انتظامی توسط خودروی سواری پیکان سفید، به «افساد فیالارض» متهم و به اعدام محکوم کردهاند.
به گفته وکیل محمد، «امیر رئیسیان»، قرار است ۱۹ آذر جلسه دیگری برایش برگزار شود. مساله مطرح شده درباره او، تحقیقات درباره «وضعیت روانی متهم» عنوان شده است.
مجید رهنورد؛ متهم به قتل دو بسیجی در مشهد
«مجید رهنورد» متهم به قتل دو بسیجی به نامهای «دانیال رضازاده» و «حسین زینالزاده» در مشهد است. ویدیوی دو بسیجی که توسط رهگذری کتک میخورند، در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود.
حالا مجید رهنورد را که از حق برخورداری از وکیل انتخابی محروم بوده و هیچ اطلاعرسانی هم دربارهاش نشده است، با اتهام «محاربه»، به اعدام محکوم کردهاند. دادگاه او در شهر مشهد توسط قاضی «هادی منصوری» برگزار شده است. طبق خبر «کمیته پیگیری وضعیت بازداشت شدگان»، مجید رهنورد هنگام بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته و دستش شکسته است.
اکبر غفاری؛ متهم به قتل در فلاح
«اکبر غفاری» را به «محاربه» متهم کردهاند؛ مردی که کسی را ندارد، سواد هم ندارد و زیر فشار در سلول انفرادی کاغذی را امضا کرده که نمیدانسته است چیست.
بعدتر معلوم شد که روی کاغذ برایش نوشته بودند «من آدم کشتم، خوبم کردم که کشتم!»
این شهادت «شهریار شمس»، فعال دانشجویی است که با اکبر غفاری همبند بوده است.
اکبر غفاری از بچههای «فلاح» است؛ منطقهای که اگر تهران را بشناسید، با محیط و فرهنگ مرامی مردمانش آشنایی دارید.
شمس نوشته است که جرم اکبر آن بود که در خانهاش را باز گذاشته و چند نفر از معترضان را پناه داده بود. اما بیکسی او شاید به خیال قاضی، هزینه اعدامش را کاهش میدهد.
برخی محکومان با مجازاتهای منجر به اعدام؛ بیعکس و بینشان
در میان متهمان به اتهامهایی که اعدام در پی دارند و هویتشان در رسانههای رسمی منتشر شدهاند، برخی هم هستند که نشان و تصویری از آنها نیست. فقط میدانیم در لیستهای مختلف نام آنها عنوان شده است. پیگیریهای «ایرانوایر» برای کسب اطلاعاتی بیشتر از نام و اتهام آنها تا لحظه انتشار این گزارش بینتیجه مانده است.
افرادی که فعلا فقط از آنها یک نام و یک خط اتهام میدانیم، به چند مورد خلاصه میشوند.
نام «سعید شیرازی» در گزارش نخستین جلسه از رسیدگی به پروندههای معترضان اعتراضات سراسری در دادگاهی با ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی عنوان شد.
در این گزارش آمده که او متهم به «افساد فیالارض» از طریق «تحریک و تشویق گسترده مردم به ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور» و «اخلال شدید در نظم» است.
نماینده دادستان قرچک برای سعید شیرازی درخواست اعمال مجازات کرد و سعید شیرازی هم تمامی اتهامات خود را رد کرده است.
اما قاضی صلواتی برای مفسد فیالارض خواندن این متهم، به محتوای برخی مطالب منتشر شده در صفحه اینستاگرام سعید شیرازی اشاره کرد و گفت که آموزش ساخت نارنجک دستساز و اهانت بوده است.
نامی دیگر که در همین دادگاه با ریاست قاضی صلواتی مطرح شد، «ابوالفضل مهری حسینحاجیلو» است. اتهام او، «مقابله با حکومت اسلامی از طریق ایجاد حریق در وسیله مورد استفاده عمومی به منظور اخلال در نظم و امنیت کشور» عنوان شده است.
در گزارش دادگاه آمده است که دادستان شهرستان «بهارستان» برای او تقاضای اعمال مجازات کرده و به گفته قاضی، آتش زدن ۲۵ سطل زباله در اتهاماتش است.
طبق این گزارش، متهم در دفاع از خود گفته که آن روز به خاطر مصرف مشروبات الکلی، در حالیکه بدحال در جوی آب افتاده بوده، توسط ماموران نیروی انتظامی بازداشت شده است.
«محسن رضازاده قراقلو» دیگر متهم در همین نخستین دادگاه است که او را به «محاربه» برای «مشارکت در ایجاد حریق در وسیله مورد استفاده عمومی به منظور اخلال در نظم و امنیت عمومی»، «اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی»، «ساخت اقلام انفجاری از نوع کوکتلمولوتوف برای مقاصد ضدامنیتی» و «سنگپرانی به سوی عوامل انتظامی» محکوم کردهاند. این تنها اطلاعات موجود درباره این فرد متهم به محاربه است.
به دنبال گردنهایی برای پرونده قتلی دیگر
۱۵ آذر ویدیویی در رسانههای حکومتی منتشر شد که حکایت از پروندهسازی برای برخی معترضان لاهیجان در خصوص پرونده کشته شدن «حمید پورنوروز»، بسیجی در روز ۱۲ آبان دارد. تیتر این ویدیو در این رسانهها، «جنایتی» در حد «جنایت» اکباتان و کرج عنوان شده است.
هویت متهمان این پرونده مشخص نیست اما دو مرد ۲۱ و ۲۵ ساله و همچنین سه دختر زیر ۱۸ سال و یک زن ۳۵ ساله که خودش را معلم معرفی میکند، با چشمانی بسته و تصاویری محو، واقعهای را روایت میکنند و به عنوان متهمان پرونده به مخاطب معرفی میشوند.
از روایتهای آنها و همینطور سناریوپردازی ویدیو برمیآید که حمید پورنوروز در روز ۱۲ آبان در خانهای اطراف خیابان «کاشف شرقی» توسط معترضان کشته شده است. متهمان بینام و نشان در این ویدیو ابراز ندامت میکنند.
در همان پانزدهم آذر، «مسعود ستایشی»، سخنگوی قوه قضاییه در کنفرانس خبری که درباره رسیدگی به پروندههای معترضان صحبت کرد، گفت پروندههای کشته شدن بسیجیان در مشهد، اصفهان و کرج در کوتاهترین زمان ممکن رسیدگی میشوند.
ایران وایر ۱۸ آذر ۱۴۰۱