گزارشی از پرونده جواد روحی، معترض محکوم به سه بار اعدام

خبرگزاری هرانا – وکیل مدافع جواد روحی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری، صدور حکم ۳ بار اعدام توسط شعبه ۱ دادگاه انقلاب ساری برای موکلش را تایید کرد. همزمان هرانا موفق به گردآوری برخی از مستندات مرتبط با پرونده وی شده است. در گزارش پیش رو، به شرح پاره ای از این مستندات، به قصد شفاف سازی بیشتر در رابطه با روند دادرسی این معترض محکوم به سه بار اعدام، پرداخته شده است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در گزارش پیش رو، به شرح جزئیات بیشتر پرونده جواد روحی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری محکوم به اعدام، پرداخته شده است.

مجید کاوه، وکیل دادگستری که به تازگی وکالت آقای روحی را عهده دار شده، عنوان کرده که موکلش به سه بار اعدام محکوم شده است.
آقای کاوه همچنین ضمن اظهار اینکه وی جهت اخذ وکالت با جواد روحی دیدار و گفتگو کرده، عنوان کرد: «موکل ایرادات اساسی و حائز اهمیتی نسبت به تحقیقات مقدماتی داشته که یقیناً طی روزهای آتی در فرجام‌ خواهی به دیوان عالی کشور منعکس خواهد شد.»

پیشتر هرانا گزارش داده بود که جواد روحی، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب سارى از بابت اتهامات «محاربه» و «افساد فی الارض» به اعدام محکوم شده است.

اکنون با گذشت زمان، هرانا موفق به گردآوری برخی از مستندات مرتبط با پرونده آقای روحی شده است. شرح پاره ای از این مستندات، به قصد شفاف سازی بیشتر در رابطه با روند دادرسی این معترض محکوم به سه بار اعدام، در پی می آید.
بنابر ادعاهای مندرج در حکم صادره، آقای روحی متهم است که به همراه چند تن دیگر، با تهیه ادوات آتش زا (کوکتل مولوتوف)، اقدام به ایجاد حریق در مقر راهنمایی رانندگی میدان آزادی نوشهر کرده است.

قاضی صادر کننده حکم، مدعی است این معترض محکوم به اعدام، «لیدری و عاملین اصلی هدایت و برنامه ریزی» تجمع اعتراضی روز چهارشنبه ۳۰ شهریور را عهده دار بوده است.

در دادنامه صادره، نقش داشتن آقای روحی در «رقص مختلط» در جریان تجمع اعتراضی صورت گرفته، عملی مجرمانه تلقی شده است؛ جواد روحی همچنین متهم است که علاوه بر مقر راهنمایی و رانندگی، در «آتش زدن و تخریب» شمار دیگری از اموال غیر منقول دولتی نظیر ساختمان بانک ها، شهرداری، «نقش اساسی» داشته است.

«حمله مسلحانه به کلانتری و ماموران انتظامی، آتش زدن مغازه های خصوصی و خرابکاری در اموال و تاسیسات مورد استفاده عمومی» از دیگر مواردی است که دادگاه ارتکاب اعمال مذکور را توسط آقای روحی محرز دانسته است.

همچنین «اخلال در نظم و امنیت جامعه، تحریک برخی از شهروندان به ایجاد ناامنی، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور، ارتداد از طریق هتک حرمت قرآن و آتش زدن آن و توهین به مقدسات»، از دیگر اتهاماتی است که متهم با آن مواجه است.

دادگاه انقلاب ساری، ویدیویی از جریان تجمع اعتراضی روز ۳۰ شهریور که مدعی حضور این معترض در آن است را از «مستندات حائز اهمیت» در خصوص مجرم شناخته شدن جواد روحی دانسته است.

در واکنش به این موضوع، سلیمان وطن‌ دوست، وکیل تسخیری جواد روحی اظهار داشت: «بازبینی فیلم دوربین مدار بسته و اظهارات موکل، صرفا حضور وی را در جریان این تجمع ثابت می کند؛ اما در خصوص اتهامات وارده بر موکل مانند “افساد فی الارض”، هیچ دلیل و مدرکی مبنی بر توجه اتهام وجود ندارد. موکل در احتراق و تخریب اموال، مباشرت و مشارکت نداشته است. هیچ دلیل و مدرکی مبنی بر توجه اتهام اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار با یکدیگر و فعالیت تبلیغی علیه نظام نیز وجود ندارد. همچنین وارد دانستن اتهام ارتداد از طریق آتش زدن قرآن بر موکل صحیح نیست؛ زیرا موکل اطلاعی از اینکه قرآن توسط افراد سو استفاده گر به وی داده شده، نداشته است.»
آقای وطن دوست همچنین ضمن اشاره به ابتلای موکلش به بیماری اعصاب و روان، در خصوص چگونگی نقش داشتن آقای روحی در تجمع صورت گرفته عنوان کرد: «موکل به علت مشکلات عدیده ای از قبیل بیماری و بیکاری، پیشتر زندگی مشترک خود را از دست داده بود. او جهت بازگشت به زندگی مشترک و ملاقات با همسر سابق خود، در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ به نوشهر مراجعه کرده که به علت عدم بضاعت مالی چند روزی را در خیابان های نوشهر بسر برده است. تا اینکه در تاریخ ۳۰ شهریور در تجمع ایجاد شده “مورد استفاده سو قرار گرفته” و بدون قصد و علم مرتکب اعمالی شده که منجر به تشکیل پرونده حاضر گردیده است.»

علیرغم رد تمامی اتهامات توسط جواد روحی و اظهارات وکیل تسخیری وی در جلسه دفاعیات، شعبه اول دادگاه انقلاب ساری در دادنامه ای که صادر کرده، دفاعیات صورت گرفته را «بلاوجه و غیرموثر» دانسته و نهایتا این معترض بازداشتی را به سه بار اعدام محکوم کرده است.
پیشتر یک منبع مطلع نزدیک به خانواده روحی به هرانا گفته بود: «تمامی اعترافاتی که در دوران بازجویی از جواد اخذ شده، تحت آزار و اذیت و فشار اعمال شده بر وی صورت گرفته است. تنها مستندات پرونده علیه وی که منجر به صدور حکم اعدام برایش شده است، اعترافات اجباری اخذ شده از او در دوران بازجویی و همچنین فیلمی از صحنه اعتراضات است؛ ویدیویی که به هیچ عنوان چهره فردی که در آن اقدام به آتش زدن قرآن میکند مشخص نیست، اما دادگاه اقدام مذکور را منتسب به جواد دانسته و او را “مرتد” خوانده است.»

جواد روحی، شهروند معترض ۳۵ ساله و اهل آمل، پیشتر در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر بازداشت شده بود.

لازم به ذکر است، دادگاه انقلاب ساری علاوه بر حکم صادره برای آقای روحی، پیش از این نیز دو متهم ۱۸ ساله بازداشت شده در جریان اعتراضات مردمی نوشهر را به اعدام محکوم کرده است. مهدی محمدی فرد، فرزند صاحب و متولد ۱۳۸۲، در تاریخ ۸ مهرماه امسال بازداشت و سپس توسط شعبه اول این مرجع قضایی از بابت اتهامات «افساد فی الارض» و «محاربه» به دوبار اعدام محکوم شد. افزون بر این، عرشیا تک دستان، شهروند ۱۸ ساله نیز توسط همین شعبه و با اتهامات مشابه به اعدام محکوم شده بود.

 

در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است. در این رابطه بیشتر بخوانید.

خبرگزاری هرانا –۱۴۰۱/۱۰/۲۶