پیمان گلوانی، جوان اهل مهاباد ۱۴ روز پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی در مهاباد و انتقال به بازداشتگاه اداره اطلاعات شهر ارومیه، زیر شکنجه نیروهای این نهاد حکومتی جانباخته است.
بر اساس اطلاعات رسیده به ههنگاو، ساعت ٩ قبل از ظهر روز یکشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۲ (۹ جولای ۲۰۲۳)، پیمان گلوانی، ٢٤ ساله و اهل مهاباد متعاقب گذشت چند روز از بستری شدن در بیمارستان خمینی به دلیل عدم هوشیاری شدید و رفتن به کما، جان باخته است. وی هفت ماه پیش زندگی مشترک خود را آغاز کرده بود.
در مصاحبه ههنگاو با منابع مطلع مشخص شد، پیمان گلوانی از روز چهارشنبه ١٤ تیر ماه ١٤٠٢ بدلیل عدم هوشیاری از بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه به بیمارستان خمینی این شهر منتقل شده بود. ماموران امنیتی به خانواده گلوانی اعلام کردهاند که وی به دلیل «سقوط از ارتفاع» به کما رفته است.
طی چند روزی که پیمان گلوانی تحت مراقبتهای ویژه بوده دو نفر از ماموران امنیتی در بیمارستان حاضر بوده و اجازه هیچ گونه ملاقاتی به اطرافیان ندادهاند صرفاً یک بار خواهر پیمان موفق شده که پیمان را ببیند. خواهرش اظهار داشته «بدن و سر و صورت پیمان پر از کبودی بود».
یکی دیگر از نزدیکان به خانواده گلوانی اظهار میدارد: «پیمان هیچ گونه بیماری خاصی نداشته و خانواده معتقدند بجز شکنجه ماموران امنیتی هیچ دلیل دیگری برای مرگ پیمان وجود ندارد».
در حال حاضر با طرح شکایت خانواده پیمان گلوانی و همچنین عدم اجازه ترخیص جسد توسط دادستانی، جسد پیمان گلوانی در سردخانه بدون هر گونه اجازه دیدن جسد برای نزدیکان، صادر شده است.
پیمان گلوانی در روز یکشنبه ٤ تیر ماه ۱۴۰۲ (۲۲۵ ژوئن ۲۰۲۳)، توسط نیروهای امنیتی در منزل خانوادگی خود در مهاباد با توسل به خشونت بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطاعات ارومیه منتقل شده بود. تا زمان تنظیم این خبر اطلاع دقیقی از دلایل بازداشت و اتهامات احتمالی علیه وی و نیز هر گونه مراحل قضایی نسبت به نامبرده نامشخص است.
بر اساس اطلاعاتی که بدست ههنگاو رسیده، پیمان گلوانی سابقه فعالیت و عضویت در حزب دمکرات کُردستان ایران را داشته که ممکن است همین امر دلیلی بر بازداشت غیر قانونی وی باشد.
تیم حقوقی ههنگاو متعقد است اساساً از بدو امر بازداشت نامبرده با لحاظ اظهارات نزدیکان خانواده غیرقانونی بوده است. لیکن آنچه که بسیار محل اعتناست پیمان گلوانی در زمان بازداشت از سلامت کامل جسمانی برخوردار بوده و مرگ وی به دلیل پایین آمدن شدید هوشیاری در زمانی که وی در اختیار ماموران امنیتی بوده، به وقوع پیوسته است. لذا اداره اطلاعات ارومیه با لحاظ بدنامی و وجود رویه مستمر شکنجههای غیر انسانی در بازداشتگاههای مخفی این نهاد امنیتی، مسئول اصلی قتل این جوان مهابادی میباشد.
ههنگاو در کیسهای متعددی که اعمال شکنجه منجر به مرگ زندانیان سیاسی کُرد در بازداشتگاههای امنیتی شده همواره خواستار تحقیقات مستقل کارشناسان بین المللی پزشکی قانونی و نیز سازمان پزشکان بدون مرز در این زمینه بوده که هیچگاه مورد موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران قرار نگرفته است.
در این راستا نیاز به تصریح است تحقیقات سازمان پزشکی قانونی ایران بدلیل عدم استقلال فاقد هر گونه اعتبار میباشد.
ههنگاو؛ یکشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۲