صالح نیکبخت، حقوقدان و وکیل سرشناش کُرد و وکیل خانواده ژینا امینی، پس از بازگشت از فرانسه و به محض رسیدن به فرودگاه خمینی تهران، توسط نیروهای امنیتی مورد بازجویی قرار گرفت و لوح جایزه ساخاروف که از پارلمان اروپا دریافت کرده بود نیز، توسط نیروهای امنیتی ضبط شد.
بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، شامگاه جمعه ١ دی ماه ١٤٠٢ (٢٢ دسامبر ٢٠٢٣)، نیروهای امنیتی مستقر در فرودگاه خمینی تهران، ضمن توقیف جایزه ساخاروف از صالح نیکبخت، وی را مورد بازجویی قرار داده و گذرنامه و تلفن همراه این وکیل دادگستری را ضبط کردند.
صالح نیکبخت، روز ٢١ آذر ماه سال جاری (١٢ دسامبر ٢٠٢٣)، به دلیل ممنوعالخروجی خانواده ژینا امینی، به نمایندگی از این خانواده، با حضور در پارلمان اروپا، جایزه سالانه ساخاروف اتحادیه اروپا را که به ژینا امینی و جنبش ژن ژیان ئازادی تعلق گرفت، دریافت کرده بود.
این مراسم در مقر پارلمان اروپا واقع در شهر استراسبورگ فرانسه برگزار شد و جایزه به صالح نیکبخت وکیل خانواده امینی و همچنین افسون نجفی خواهر حدیث نجفی و مرسده شاهینکار از قربانیان جنبش ژن ژیان ئازادی اهدا شد.
اگرچه پارلمان اروپا از خانواده ژینا امینی دعوت به عمل آورده بود تا در این مراسم شرکت کنند، اما روز جمعه ۸ دسامبر با کارشکنی مسئولین جمهوری اسلامی ایران در فرودگاه “خمینی” تهران از سفر امجد امینی، مژگان افتخاری و اشکان امینی به فرانسه ممانعت به عمل آمد.
جایزه آندره ساخاروف از مخالفان شوری سابق به عنوان بالاترین ادای احترام اتحادیه اروپا که برای فعالیتهای حقوق بشری و همچنین مدافعان آزادیهای اساسی به ویژه آزادی اندیشه در نظر گرفته شده است. این جایزه اولین بار در سال ۱۹۸۸ به هری یک از نلسون ماندلا و آنانویلی مارچینو و همچنین سال گذشته نیز به “مردم شجاع اوکراین” اهدا شد.
وی مهرماه امسال توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران تهران بە ریاست قاضی عموزاد بە اتهام “فعالیت تبلیغی علیە جمهوری اسلامی ایران” به یک سال زندان و مجازات تکمیلی ممنوعیت از فعالیت در فضای مجازی به مدت دوسال محکوم شد.
صالح نیکبخت، ۷۲ ساله و اهل سقز، روز شنبە ٢٠ اسفند ماه ١٤٠١، توسط شعبە ٢ بازپرسی دادسرای اوین بە اتهام “تبلیغ علیە نظام” مورد تفهیم اتهام قرار گرفت. او سپس، با قرار کفالت بە صورت موقت آزاد شد.
صالح نیکبخت، وکیل پایه یک دادگستری، وکالت پرونده ژینا امینی و وکالت بسیاری از زندانیان و متهمین سیاسی محکوم به اعدام را بر عهده داشته است.
قابل ذکر است که که آقای نیکبخت در دو حکومت شاهنشاهی و جمهوری اسلامی ایران بهخ اطر فعالیتهای سیاسی مجموعاً ۸ سال زندان بوده است.
ههنگاو؛ شنبه ۲ دی ۱۴۰۲