وریشه مرادی (جوانا سنه)، زندانی سیاسی کُرد و از اعضای جامعهی جامعهی زنان آزاد شرق کُردستان (کژار) در نهمین روز اعتصاب غذای نامحدود خود در زندان اوین،
به نشانهی اعتراض به صدور و اجرای احکام اعدام و بلاتکلیفی وضعیت خود، بهسر میبرد.
براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، وریشه مرادی، زندانی سیاسی متهم به “بغی” که از روز پنجشنبه ۱۹ مهرماه (۱۰ اکتبر) همزمان با “روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام” در اعتصاب غذای نامحدود بهسر میبرد، از پذیرش درخواست پزشک بهداری این زندان که پس از معاینه وی خواستار تزریق سرم به او و انتقالش به بهداری شده بود، خودداری کرده است.
این زندانی سیاسی بدلیل درد مفاصل و کمر طی ماههای گذشته به مراکز درمانی خارج از زندان منتقل شده و دورهی فیزیوتراپی را آغاز کرده بود که پس از اعتصاب غذا از اعزام به فیزیوتراپی نیز خودداری کرده است.
دومین جلسهی دادگاه وریشه مرادی ۱۴ مهرماه ۱۴۰۳ در شعبهی ۱۵ دادگاه انقلاب تهران بابت اتهام “بغی” و به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شده بود و طی این جلسه به این زندانی سیاسی و وکلای وی اجازه دفاع داده نشد. وکلای وریشه مرادی که تا این جلسه از دادگاه از دسترسی به پروندهی وی محروم بودند پس از پایان جلسه تنها برای چند ساعت موفق به مطالعه پرونده شده بودند.
قابل ذکر است که، دومین جلسهی دادگاه وریشه مرادی در ۱۴ مردادماه بدلیل عدم حضور وی در دادگاه در اعتراض به صدور حکم اعدام برای پخشان عزیزی و شریفه محمدی به تعویق افتاده بود. جلسهی دوم دادگاه در ۷ شهریورماه نیز اینبار بدلیل عدم حضور نماینده دادستان و قاضی عموزاد، مستشار دادگاه به تعویق افتاده بود.
این زندانی سیاسی از ۱۷ اردیبهشتماه سال جاری به دستور قاضی صلواتی از حق تماس و ملاقات با خانواده و وکلای خود محروم شده است.
پس از اجرای حکم اعدام رضا رسایی، زندانی سیاسی کُرد اهل صحنه و از بازداشتشدگان جنبش “ژن ژیان ئازادی” جمعی از زندانیان زن زندان اوین در تاریخ ۱۶ مردادماه دست به اعتراض زدند که به درگیری میان این زندانیان و گارد زندان منجر شد و جمعی از آنان از جمله وریشه مرادی به مدت دو ماه دیگر نیز توسط کمیته انظباطی از حق برقراری تماس و ملاقات محروم شد.
جلسه اول دادگاه این فعال سیاسی کُرد در تاریخ ۲۷ خردادماه ۱۴۰۳ در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به اتهام “بغی” از طریق عضویت در کژار برگزار شده بود که طی این جلسه وریشه و وکلایش اجازه دفاع را نداشتند.
این شهروند ۲۵ اردیبهشتماه ۱۴۰۳ با دستور قاضی صلواتی برای بازجویی مجدد به مدت سه روز به سلول انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود و به همراه پخشان عزیزی در اعتراض به این انتقال به مدت دو روز دست به اعتصاب غذا زده بودند.
این شهروند در بهمن ۱۴۰۲ توسط بازپرس شعبه ۵ دادسرای عمومی و انقلاب تهران به “بغی” از طریق عضویت در حزب حیات آزاد کُردستان “پژاک” متهم شد و پروندهی وی پس از صدور کیفرخواست توسط دادستانی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی ارجاع داده شده بود.
وریشه مرادی روز سهشنبه ۵ دی ماه ۱۴۰۲، پس از پنج ماه بازداشت در سلول انفرادی از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین، به بند زنان این زندان منتقل شد. وی اواخر مردادماه همان سال، پس از بازجویی و شکنجه در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج به زندان اوین منتقل شده بود و طی مدت بازداشت تحت شکنجه جسمی و روانی قرار داشته است.
قابل ذکر است که، وریشه مرادی، روز سهشنبه ١٠ مرداد ماه ١٤٠٢ (اول آگوست ٢٠٢٣)، در مسیر مریوان به سنندج توسط نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات ربوده شده بود. وی حین ربایش به شدت مورد ضربوشتم قرار گرفته و بدون رسیدگی پزشکی به بازداشتگاه منتقل شده بود.
هەنگاو؛ جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳