آلودگی هوای بلوچستان در مصاحبه روزآن با نماینده سراوان

4fa5d681d6835b873b1693220ef238ad_Lآلودگی هوا در اهواز و برخی شهرهای استان خوزستان به وضعیت اضطرار رسیده، مدارس و ادارات دولتی از هفته پیش در چندین شهر این استان تعطیل شده و سطح تعطیلی ها به دانشگاههای اهواز نیز کشیده است؛وضعیتی که هدایت الله میرمرادزهی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با روزآن را چنین خلاصه می کند:

فاجعه

عکس هایی که طی روزهای اخیر از سوی شهروندان خوزستانی در فضای مجازی منتشر شده وضعیتی بحرانی را توصیف می کند؛ بحرانی که ناصر سودانی، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی چنین توصیف کرده است:

دستگاه‌های سنجش آلایندگی به دلیل حجم بالای گرد و غبار قادر به سنجش نیست و از کار افتاده است.

مسئولان دلایل مختلفی برای این سطح از آلودگی عنوان می کنند؛ از کاهش ۳۰ درصدی بارندگی در استان خوزستان تا خشکی تالاب ها، عدم توجه کشورهای همسایه و افزایش ریزگردها به دلیل عدم «مالچ پاشی»[فرایند کاهش ریزگردها] از سوی کشورهای عراق و عربستان.

اما این وضعیت هر دلیلی که داشته باشد سئوال این است که مسئولین چه تدابیری برای حل این مشکل یا حداقل کاهش آن انجام داده اند؟ آیا تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی و درخواست از مردم برای عدم تردد در خیابان ها کافی است؟ راهگشاست؟ یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس به روز می گوید که قرار است با حضور معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست در این کمیسیون مساله مورد بررسی قرار گیرد و بازدیدی از منطقه هم صورت خواهد گرفت. نائب رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس هم از بررسی طرحی در مجلس در همین زمینه خبر می دهد. اما آیا تصویب طرح و قانون کفایت می کند؟ این اولین بار نیست که مردم اهواز چنین هوای آلوده ای را در این سطح استنشاق می کنند؛ هوایی که مشکلات حاد تنفسی و بیماری های مختلف به دنبال دارد. پیشتر، آبان ماه سیدحسن قاضی زاده، وزیر بهداشت گفته بود که تاکنون یکهزار نفر به دلیل این آلودگی راهی بیمارستان شده اند، بنابراین برای حل این معضل باید محیط زیست وارد عمل شود.

او براساس گزارش خبرگزاری ایرنا در مورد آلودگی هوای اهواز، آن را موضوع پیچیده ای خوانده و گفته بود: آلودگی در اهواز جدی است، بدون تردید آلاینده ای در آسمان وجود دارد که با بارش باران این آلاینده با هوای تنفسی مردم مخلوط شده و با استنشاق آن دچار تنگی نفس می شوند.

موضوع پیچیده غیر قابل حل؟

هدایت الله میرمرادزهی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با روز در این زمینه می گوید: این هفته، هفته سرکشی نمایندگان به حوزه های انتخاباتی شان است.هفته بعد قرارست گزارش و تذکری که در مجلس درباره هوای خراب برخی استان ها مثل اهواز و سیستان و بلوچستان داده شده بوددر جلسه ای با حضور خانم ابتکار در کمیسیون کشاورزی مجلس برگزارو راهکاری اندیشیده شود که مردم از این وضعیت و ناراحتی تنفسی دربیایند. قرار است انشالله نمایندگان به اتفاق خانم ابتکار بازدیدی از مناطق به عمل آورند و تدبیری اندیشیده شود.

می گویم این بار اول نیست چنین وضعیتی در اهواز به وجود می آید. پاسخش این است: بله فاجعه است ما هم خبر داریم که وضعیت هوای آنجا خراب است و برای سلامتی مردم خطر دارد. کارشناسان و نمایندگان منطقه در حال تهیه گزارشی هستند که به کمیسیون کشاورزی ارائه شود و مورد بررسی قرار بگیرد. سیستان و بلوچستان هم چنین وضعیتی دارد. ذرات ریزی که برای تنفس خطرناک است و بیماری سل را دامن می زند کل استان ما را می گیرد زاهدان و خاش و سراوان و.. زمانی که این ریزگردها بلند می شود، گرد و غبار تمام استان را می گیرد الان بالاترین آمار سل و دیگر بیماری های تنفسی را استان سیستان و بلوچستان دارد و لازم است تدبیری اندیشیده شود و مردم را از این وضعیت نجات داد.

سوال می کنم چرا تاکنون تدبیری اندیشیده نشده یا اگر شده تدبیر موثری نبوده؟ این نماینده مجلس می گوید: البته در دنیا روش های مختلفی در بحث محاسباتی است در روش های مختلف کاشت درخت های مقاوم در مناطق بی آبی است متاسفانه اینجا از این غفلت شده، این سلامت مردم است و هوای پاکی که مردم تنفس کنند. قطعا مهم ترین بخش سلامت و تنفس انسان است نباید فوت وقت شود و غفلت نشود، دولت باید سریع اقدام کند و در بحث قانون گذاری هم مجلس آمادگی دارد.