، سیستان و بلوچستان که پیشینه فرهنگی و تاریخی آن زبانزد ایران و جهان است، این روزها دچار قهر طبیعت شده و حال و روز خوشی ندارد.
نفسهای سیستان وبلوچستان به شماره درآمده و مردمان آن اکثرا در حال کوچ و مهاجرت هستند، دیگر چه باید به روز این منطقه بیاید که آقایان مسئول کمر همت ببندند و گفتار درمانی را کنار بگذارند؟
بهار امسال برای مردم این استان خزان بود چراکه حاصل دسترنجشان در جلو چشمانشان تلف شد، کشاورزانی که با هزار امید به فکر کشت گندم بودند، زمینهای خود را آماده کردند و بذر کاشتند، با نرسیدن به موقع آب، امیدشان ناامید شد و از این زمین پر برکت، امسال چیزی بجز “هیچ” برداشتند نمیکنند.
زمینهای کشاورزی تنها راه درآمد مردم منطقه است که مسئولان با عدم مدیریت صحیح آنها را هم ویران کردند.
حضور جمعیت بسیار زیاد مردم سیستان و بلوچستان در گلستان و گرگان و سایر شهرهای شمالی کشور نشان از عمق فاجعه مهاجرت از این استان دارد.
قطعا اگر سوءمدیریت مسئولان نبود، امروز شاهد این حجم از مهاجرت نبودیم و سرمایه زابلیها در شمال و مشهد و سایر استانها هزینه نمیشد.
این جمعیت اندکی هم که در منطقه ماندهاند قطعا درآمدی ندارد و اوضاع اقتصادیشان برای مهاجرت خوب نیست و لاجرم باید در لابهلای تلی از خاک زندگی کنند و در آخر دلشان خوش باشد که در سرزمین مادری و زادگاهشان مدفون میشوند.
نبود اشتغال، وجود آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی و قهر طبیعت همه و همه امانشان را بریده، شاید غیرت ملی و این مردم اجازه ندهد بیش از این فریاد بزنند اما اگر به فکرشان نباشید روزی خواهد بود که این شکایت نزد پروردگار محاکمهای سخت به دنبال خواهد داشت.
انتقاد نماینده رهبر در سیستان و بلوچستان از نمایندگان
شدت مشکلات منطقه سیستان و بلوچستان و بی تفاوتی مسئولان و نمایندگان استان در هفتههای اخیر به اندازهای رسید که چند روز پیش نماینده رهبر در سیستان و بلوچستان در نخستین شورای اداری استان با بیان اینکه متاسفانه گندمکاران به دلیل نرسیدن آب ضرر بسیاری متحمل شدند، ادامه داد: “استان ما از خشکسالی رنج میبرد و آنطور که باید مسائل استان پیگیری نمیشود”.
آیتالله عباسعلی سلیمانی افزود: “نمایندگان استان باید مسئله خشکسالی را با جدیت در مجلس پیگیری کرده و از ظرفیت مسئولان محلی هم به موقع استفاده کنند”.
امام جمعه زاهدان خطاب به نمایندگان افزود: “نمایندگان باید به طور جدی مسئله خشکسالی را پیگیری کنند، نماینده نباید وقت خود را صرف عزل و نصبها کند، بلکه باید صدای مردم منطقه خود باشد و در راستای احقاق حقوق مردم تلاش کند، دوران نمایندگی میگذرد و باید به گونهای عمل کنند که مشکلی از مردم برطرف شود”.
صندوق بیمه کشاورزی جوابگوی خسارت مردم باشد
امام جمعه زابل گفت: “باید پول کشاورزان در اسرع وقت داده شود و بانک کشاورزی و صندوق بیمه در خصوص حقوق کشاورزان کوتاهی کرده است و باید جوابگو باشد و درخواست ما این است که در اسرع وقت هم خسارت های قبلی و فعلی را پرداخت کنید و هم مسئولان به خاطر قصور و کوتاهی ها خودشان از مردم رشید، فهیم و بصیر سیستان و بلوچستان عذرخواهی کنید”.
حجتالاسلام علیاکبر کیخا گفت: “از استاندار درخواست ویژه داریم به عنوان نماینده ارشد دولت در استان که یک سند و چشم اندازی برای تمام موضوعات استان از جمله موضوع اقتصاد، دام، کشاورزی، ورزش، علم طراحی و تدوین کنند و هر مسئول و فرمانداری که میآید طبق همان چشم انداز حرکت کند”.
فریاد نمایندگان سیستان و بلوچستان در مجلس
حسینعلی شهریاری به نمایندگی از نمایندگان استان پیشقدم شد و روز یکشنبه ۱۹ فروردین ماه جاری در صحن علنی مجلس شورای اسلامی سیاست لبخند دولت در مقابل فاجعه خشکسالی و مهاجرت مردم سیستان و بلوچستان را فاجعه دانست و در تذکر شفاهی اظهار کرد: “مزارع سیستان و بلوچستان در حال سوختن است، بی توجهی به این معضل مهاجرت مردم را در پی دارد”.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی افزود: “عدم تحقق و سوءتدبیر حقابه سیستان و بلوچستان از افغانستان و سیاست لبخند در سیاست خارجی تبدیل به فاجعه ای گردیده که مرزداران غیور باید مهاجرت و مرز را تحویل کسانی دهند که دولت باید صدها میلیارد تومان برای تامین امنیت آن هزینه کند”.
وی بیان کرد: “مزارع سوخته حتی مورد استفاده دامها نیز نمیشود، پرداخت فوری خسارات وارده به این مردم راهکار موقتی جلوگیری از مهاجرت است”.
نماینده سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی نیز ۲۱ فروردین ماه جاری در نشست علنی مجلس در تذکر شفاهی اظهار کرد: “نمیدانم با چه زبانی حرف بزنم تا مسئولان صدای مردم را بشنوند، مردم به دلیل بیآبی و خشکسالی و قطع آب هیرمند جان خود را از دست میدهند”.
احمدعلی کیخا افزود: “به خدا قسم وزارتخانه جهاد کشاورزی خواب است، مدیر بحران شما میگوید از مدیران استانی تقاضای رسیدگی دریافت نکردیم، این پدیده قابل پیشبینی بود، چرا اقدامی انجام نشده است، چرا وزیر جهاد کشاورزی به استان سفر نمیکند”.
وی خطاب به وزیر امور خارجه گفت: “آقای ظریف آیا از افغانستان میترسید، چرا سفیر افغانستان را احضار نمیکنید؟ چرا سخنگوی شما ساکت مانده است، مگر این موضوع مسئله ملی نیست؟”
کیخا ادامه داد: “چگونه است صدا و سیما هزار متر باغ گل محمدی سیستان و بلوچستان را نشان میدهد اما مزارع خشک و سوخته مردم را نشان نمیدهد؟ چرا این مشکلات را به مقام رهبری منعکس نمیکنید؟ چرا وقتی با مقام رهبری جلسه تشکیل میدهید حتی یک نفر از نمایندگان استان را با خود همراه نمیکنید؟”
خشکسالی ادامه زندگی را برای کشاورزان سخت کرده است
نماینده مردم خاش در مجلس نیز اظهار کرد: “خشکسالی سبب شده تا اکثریت منابع آبی خشک شوند و شرایط ادامه زندگی برای کشاورزان و دامداران در مکان های فعلی از بین برود و به حاشیه شهرها کوچ کنند”.
علی کرد با انتقاد از عملکرد دولت در هماهنگی و شناخت ظرفیتهای روستاها تصریح کرد: “به دلیل عدم توجه دولت به روستاها تعداد زیادی از روستاهای سیستان و بلوچستان تخلیه میشود و مردم به حاشیهنشینی روی میآورند و برای امرار معاش به فروش مواد مخدر و گسترش معضلات اجتماعی می پردازند”.
نماینده مردم خاش و میرجاوه در مجلس خاطرنشان کرد: “نداشتن طرح و برنامه مناسب برای اشتغال باعث شده تا بسیاری از مردم در خیابانها، جایگاههای سوخت، معابر سطح شهر و در ازدحام جمعیت به تکدیگری روی بیاورند”.
غلامرضا اربابی در زاهدان اظهار کرد: “آن دسته از مزارع
کشاورزی که بیمه بوده خسارتها ارزیابی و پیگیری لازم برای پرداخت خسارت انجام خواهد شد”.
وی افزود: “قانون میگوید باید مزارع بیمه باشد تا خسارت پرداخت شود و بابت آن بخش از مزارع که بیمه بودند خسارت به کشاورزان پرداخت می شود، آن دسته از مزارع کشاورزی که بیمه نبودند کار بسیار سخت است، اما پیگیریهای لازم انجام خواهد شد، باید دولت مجوز بدهد وگرنه بدون بیمه پرداخت خسارت بسیار سخت است”.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: “مردم در بیمه کردن مزارع کشاورزی کوتاهی کردند، بیمه موضوع جدیدی نیست و باید موقع کشت بیمه میکردند، مردم از بیمه استقبال نکردند و این کار را سخت کرده، همه مسئولان است فارس 22فروردین