گیسو” پردازشی هفتگی به مسائل زنان در آژانس کُردپا

15832گیسو: هفتە‌ی دوم مهرماه ٩٢

آژانس کُردپا: گزارش این هفتە‌ی گیسو بە ١ مورد نقض حقوق زنان در کُردستان شامل خودکشی یک زن جوان در اشنویە و همچنین ٤ مورد نقض حقوق زنان شامل اعدام دو زن در مشهد و کرج، آزادی شهلا صارمی از زندان و برگزاری اولین جلسە‌ی دادگاه فاطمە مثنی پس از ٨ ماه بلاتکلیفی در ایران می‌پردازد.

به منظور پوشش هرچه مطلوب‌تر اخبار مرتبط با حوزه‌ی زنان، آژانس خبررسانی کُردپا به صورت هفتگی گزارشی خبری تحت عنوان “گیسو” را منتشر می‌کند.

هدف اصلی از انتشار این گزارش ویژه‌ی زنان، فوکوس دقیق‌تر بر تمامی موارد نقض حقوق زنان و همچنین تمامی فعالیت‌هایی که از سوی خود زنان و یا دیگر سازمان‌های مرتبط با آنان صورت گرفته، می‌باشد.

به دلیل گستردگی و پر اهمیت بودن این موضوع و همچنین عدم امکان در پوشش این مهم، گیسو به صورت مشخص به مسائل مناطق کُردنشین ایران می‌پردازد، اما این بدان معنا نیست تا دیگر مناطق غیر کُردنشین ایران مورد توجه واقع نگردد و آژانس کُردپا در تلاش است تا در گزارش گیسو به مسائل آن‌ها نیز بپردازد.

گزارش این هفتە‌ی گیسو بە ١ مورد نقض حقوق زنان در کُردستان شامل خودکشی یک زن جوان در اشنویە و همچنین ٤ مورد نقض حقوق زنان شامل اعدام دو زن در مشهد و کرج، آزادی شهلا صارمی از زندان و برگزاری اولین جلسە‌ی دادگاه فاطمە مثنی پس از ٨ ماه بلاتکلیفی در ایران می‌پردازد.

کُردستان

بالا رفتن آمار خودکشی و امنیتی شدن این پدیدەی اجتماعی در کُردستان

15833.jpg
پدیدە خودکشی بە عنوان یک معضل اجتماعی در مناطق کُردنشین ایران روز‌بەروز در حال افزایش است. سنتی بودن جامعە و آگاهی زنان نسبت بە حقوق خود از یک سو و امنیتی شدن نگاه حاکمیت بە این مسئلە طی ماه‌های اخیر از دیگر سو، افزایش خودکشی زنان و دختران کُرد را در پی داشتە است.

بر پایە‌ی اخبار منتشر شده و طی هفتە گذشتە، یک زن جوان ٢١ سالە بە نام ” خدیجە محمد امینی” اقدام بە خوکشی و بە زندگی خود پایان دادە است.

دلیل یا دلایل و همچنین شیوە خودکشی این زن جوان اهل شهرستان اشنویە نامعلوم می‌باشد.

با استناد بە مرکز آمار آژانس خبررسانی کُردپا، از اول سال جاری تاکنون، ٤٥ زن و دختر کُرد در مناطق کُردنشین ایران اقدام بە خودکشی و جانشان را از دست دادەاند.

آمار خودکشی زنان و دختران کُرد در کُردستان ایران نسبت بە ٦ ماهە‌ی نخست سال ٩١، از افزایش ٢٠٠% درصدی برخوردار بودە است.

این آمار نسبی است و با تأکید بر گزارشات ثبت‌شده در مرکز آمار آژانس کُردپا منتشر می‌شود، احتمال می‌ورد آمار واقعی بیش از این تعداد باشد.

ثبت این موارد و افزایش ٢٠٠%درصدی خودکشی زنان کُرد در حالی است کە نگاه حکومت بە این پدیدەی اجتماعی کاملاً امنیتی است و از انتشار آمار دقیق خودکشی در کُردستان جلوگیری بە عمل می‌آورند.

همچنین بە سایت‌ها محلی هشدار دادەاند کە نباید اخبار مرتبط با خودکشی زنان و دختران کُرد را منتشر نمایند.

ایران

برگزاری دادگاه فاطمە مثنی پس از ٨ ماه بلاتکلیفی

15831.jpg
طی روزهای گذشتە و پس از ٨ ماه از بازداشت، جلسە‌ی دادگاه فاطمە مثنی و همسرش حسین صادقی‌خرم دشتی، در دادگاه انقلاب تهران برگزار گردید.

فاطمە مثنی بە همراه همسرش بە اتهام برگزاری مجلس ترحیم برای بستگانشان، اقدام علیە امنیت کشور و همفکری با گروه‌های اپوزسیون حکومت در دادگاه انقلاب تهران محاکمە شدەاند.

این دوشهروند، سحرگاه روز دوشنبە ١٠‌بهمن‌ماه سال گذشتە، از سوی مأموران امنیتی حکومت اسلامی ایران بازداشت و از آن زمان تاکنون در زندان بە سر می‌برند.

اعدام ١٩ زن طی ٦ ماه گذشتە

15835.jpg
در ادامە‌ی روند اعدام زندانیان زن در زندان‌های ایران طی هفتە‌های اخیر، دو زن دیگر در زندان مرکزی مشهد و زندان گوهردشت کرج بە دار آویختە شدند.

بر پایە‌ی اخبار انتشار یافتە، روز چهارشنبە ٣ مهر‌ماه، یکی از زندانیان بند زنان زندان قرچک ورامین بە نام “کبری کبیری” در زندان گوهردشت کرج بە دار آویختە شد.

وی روز سەشنبە ٢ مهرماه، از بند ٢ زندان قرچک ورامین بە زندان گوهردشت کرج انتقال یافتە بود.

اتهام “کبری کبیری” کە بیش از ٩ سال را در بازداشت بە سر بردە بود نامعلوم می‌باشد.

هم‌اکنون بیش از ۱۰ زن زندانی در زندان زنان قرچک ورامین در انتظار اجرای حکم اعدام بسر می‌برند که سن اکثر آن‌ها زیر ۳۰ سال می باشد. از جمله‌ی این زندانیان می‌توان ،”سحر مهابادی”، ۲۷ ساله و “ریحانه جباری”، ۲۸ را نام برد.

از دیگر سو، طی روزهای گذشتە نیز زن دیگری در زندان مرکزی شهر مشهد بە دار آویختە شد.

هویت این زن کە بە جرم کشتن شوهرش بە دار آویختە شدە است هنوز نامعول می‌باشد.

وی ساکن شهر نیشابور بودە است.

شهلا صارمی از زندان آزاد شد

15834.jpg
شهلا صارمی بە همراه برادرش پس از نزدیک بە ٤ ماه بازداشت با تودیع وثیقە از زندان اوین آزاد شدند.
طی هفتە‌ی گذشتە “شهلا صارمی” بە همراه برادرش پس از نزدیک بە ٤ ماه بازداشت با تودیع وثیقە از زندان اوین آزاد شدند.

شهلا صارمی ٢٨ سالە و دانشجوی رشتە روابط عمومی دانشگاه علمی کاربردی می‌باشد کە در ١٥ خردادماه سال جاری، بازداشت و مکان نامعلومی منتقل شدە بود.

وی روز دهم شهریور‌ماه بە بند نسوان زندان اوین منتقل شدە بود.

او فرزند”حسن صارمی” از فعالین حقوق کودکان و زندانیان سیاسی دهە‌ی ٦٠ می‌باشد.

خانوادەی “شهلا صارمی” از زمان بازداشت تاکنون، موفق بە ملاقات با وی نشدەاند.

منابع:
آژانس خبررسانی کُردپا ( ١ مورد)
وب‌سایت خبرگزاری مجموعە فعالان حقوق بشر در ایران ( ٢ مورد)
وب سایت “فعالین حقوق بشر و دمکراسی در ایران” ( ١ مورد)
خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا) ( ١ مورد )

این گزارش در بخش کُردی آژانس خبررسانی کُردپا عینا و تحت عنوان “به‌رموور” منتشر می‌گردد.

“به‌رموور” از زینت آلات و نوعی گردن‌آویز زنانه می‌باشد