گزارشی از تداوم بازداشت خودسرانه شهروندان عرب در سه ماه گذشته

مقامات ایران پس گذشت ۳ ماه از حمله به رژه نیروهای ارتش در اهواز، کماکان به بازداشت خودسرانه شهروندان عرب ادامه می‌دهد.

براساس گزارش فعالان حقوق بشر عرب آمار بازداشت شدگان به بیش از ۷۰۰ تن بالغ گردیده است.

بنا به گزارش فعالان حقوق بشری عرب شماری از شهروندان بازداشت شده پس از حمله مسلحانه اهواز به زندان‌های شیبان اهواز، سپیدار اهواز، اوین و همدان منتقل شده‌اند. این بازداشت شدگان از حق ملاقات و تماس با خانواده و حق دسترسی به وکیل محروم هستند.

در ماه دسامبر دستکم ۱۲ تن دیگر از شهروندان عرب در اهواز بازداشت شده و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
اسامی برخی بازداشت شدگان:
۱. هیثم عبیداوی، ساکن شهرستان حمیدیه، بازداشت شده روز ۱۴ آذر ۱۳۹۷
۲. مرتضی دبی، ساکن کوی علوی شهر اهواز، بازداشت شده روز ۱۴ آذر ۱۳۹۷
۳. علی دبی، ساکن کوی علوی شهر اهواز، بازداشت شده روز ۱۴ آذر ۱۳۹۷
۴. فایز دبی، ساکن کوی علوی شهر اهواز، بازداشت شده روز ۱۴ آذر ۱۳۹۷
۵. محمد حمادی عبیات، ساکن شهرستان حمیدیه، بازداشت شده روز ۱۰ آذر ۱۳۹۷
۶. عباس باوی، ساکن منطقه زرگان اهواز، بازداشت شده روز ۱۰ آذر ۱۳۹۷
۷. مدینه نیسی، ساکن کوی پاستوریزه شهر اهواز، بازداشت شده روز ۸ آذر ۱۳۹۷
۸. برادر مدینه نیسی، ساکن کوی پاستوریزه شهر اهواز، بازداشت شده ۸ آذر ۱۳۹۷

همچنین بنا به گفته فعالان حقوق بشری بسیاری از بازداشت شدگان از جمله خانواده منصوری و سویدی مجبور به اعتراف اجباری تحت شکنجه شده اند.
تلویزیون صدا و سیما ایران نیز در بخشی از برنامه خود مصاحبه این بازداشت شدگان را نشان داده است.
این در حالی است که خانواده این بازداشت شدگان تمام ادعا‌های مطرح شده در مصاحبه تکذیب کرده‌ و اعلام کردند که رفتار فرزندانشان در مصاحبه طبیعی نبوده و تحت فشار صورت گرفته است.

محمد سویدی برادر علی سویدی در توییتی ادعای نهادهای امنیتی مبنی بر سفر برادرش به سوریه و عراق را رد کرد و نوشته «این مصاحبه در تابستان گرفته شده است اما در ماه دسامبر از تلویزیون پخش شده است. ما هیچ اطلاعی از وضعیت برادرم نداریم.» 

فعالان حقوق بشر عرب پشت صحنه این اعترافات اجباری را افشا کرده و گفته اند‌ «مسئول ضبط این اعترافات اجباری و مصاحبه ‌های شخصی به نام آرام است که در نژادپرستی و تبعیض اقلیت‌های عرب سابقه دیرینه دارد و در گرفتن اعترافات اجباری بسیاری از فعالین عرب نیز نقش داشته است.»

براساس قوانین بین الملل گرفتن اعتراف اجباری و مصاحبه تلویزیونی نقض روشن حقوق بازداشت شدگان در خصوص عدم اجبار به اقرار علیه خود و بهره‌مندی از اصل برائت و محافظت در مقابل رفتارهای بی‌رحمانه، ضدانسانی و موهن می‌باشد.

سازمان عفو بین الملل روز سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷، طی بیانیه از مقامات ایران خواست تا سرنوشت و محل نگهداری صدها تن از شهروندان عرب بازداشت شده در استان خوزستان، را مشخص کند.

فلیپ لوتر، مدیر تحقیقات عفو بین الملل در بخش خاورمیانه و شمال آفریقا نیز اعلام کرد «ابعاد دستگیری‌ها در هفته‌های اخیر به شدت نگران کننده است. زمان‌بندی این بازداشت‌ها نشان می‌دهد که مقامات ایرانی حمله اهواز را دستاویزی قرار داده‌اند تا اعضای اقلیت عرب اهوازی، از جمله فعالان مدنی و سیاسی، را مورد حمله قرار دهند تا هرگونه مخالفتی در استان خوزستان را در هم بشکنند.» مانیتورحقوق بشر درایران ۹ دی