ایران/ بازماندن چهار میلیون کودک و نوجوان از تحصیل
کوردستان میدیا: در حال حاضر ٢٥% افراد در ایران در سن تحصیل یا به مدرسه نمیروند و یا قبل از هجده سالگی درس و مدرسه را کنار میگذراند.![](https://2-ps.googleusercontent.com/h/www.kurdistanmedia.com/weney-mallperr/x9472.jpg.pagespeed.ic.BNz7tHDyU4.webp)
در حالی که قانون تعلیمات اجباری در ایران حدود یکصد سال قبل به تصویب رسیده است اما هماکنون نیز امکان حداقل آموزش همگانی اجباری فراهم نشده است.
طی ١٥ سال گذشتهی زمامداری رژیم اسلامی در ایران، مجموع دانشآموزان دورههای مختلف تحصیلی از ١٩ میلیون به ١٥ میلیون نفر در سال جاری کاهش یافته است.
طبق آمارهای منتشره، هزینههای آموزشی به طور میانگین ٦ تا ٧ درصد تولید ناخالص کشورها را شامل میشود در حالی که این رقم در ایران از کمتر از ٣/٥ درصد است.
همچنین طبق آمارهایی که اخیرا انتشار یافته است، تعداد کودکان کار کمتر از ١٥ سال در ایران حدود ٥/١ میلیون نفر است.
استانهای کردستان، ارومیه و خراسان شمالی که از جمله استانهای کردنشین ایران میباشند، جزو بیسوادترین استانهای ایران به حساب میآیند.
نرخ بیسوادی درمیان دختران این استانها، بەویژە در مناطق روستایی به بیش از ٣٠% میرسد.
در همین ارتباط، برای سال جدید تحصیلی مدارس استان ارومیه با کمبود ٣٠٤٠ معلم دست و پنجه نرم میکنند که مستقیماً بر کیفیت آموزشی و تراکم ٤٠ تا ٥٠ نفری دانشآموزان در کلاسها تأثیر دارد.
در بخش “الف” بند دوم، مادهی ١٣ اعلامیه بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و آموزش و پرورش رایگان که ایران سال ١٣٥٤ مفاد این اعلامیه را امضا کرده آمده است: آموزش و پرورش ابتدایی باید اجباری و رایگان باشد و جامعه به آسانی بتواند از آن بهرمند شود.
همچنین در بند دوم اصل سوم قانون اساسی رژیم ایران آمده است، دولت موظف است کلیهی امکانات آموزش و پرورش را در همهی سطوح و مراحل تحصیلی تامین کند و همچنین در اصل ٣٠ قانون اساسی آمده است: دولت موظف است نیازهای آموزش و پرورش رایگان را برای همهی مردم تا پایان دورهی متوسطه تامین کند و تحصیلات عالی نیز تا سطح خودکفایی کشور به صورت رایگان باشد.