سرکوب دانش‌آموزان؛ خانواده‌های سقزی: فرزندان‌مان را به مدرسه نمی‌فرستیم

با گذشت بیش از ۴۰ روز از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ و پیوستن دانش‌آموزان در سراسر ایران به این اعتراضات، وضعیت کنترل مدارس توسط نیروهای لباس شخصی در شهر سقز تشدید شده است.

بنا به گزارش شهروندخبرنگار «ایران‌وایر» از این شهر، نیروهای لباس شخصی در اطراف مدارس حضور دارند و اقدام به کنترل، شناسایی، برخورد و بازداشت دانش‌آموزان می‌کنند. از سوی دیگر، برخی از مدیران مدارس نیز با نیروهای امنیتی در ارتباط و همکاری هستند.

شماری از خانواده‌های سقزی به شهروند خبرنگار«ایران‌وایر» گفته‌اند که حاضر نیستند اجازه دهند فرزندان‌شان به مدرسه بروند. در حالی‌که طی روزهای شنبه و یک‌شنبه، هفتم و هشتم آبان، اعتراضاتی در مدارس و خیابان توسط دانش‌آموزان و والدین‌ آن‌ها سرگرفت که با سرکوب و بازداشت روبه‌رو شدند.

شنبه ۷ مهر؛ دبیرستان دخترانه شهدای غزه

روز شنبه هفتم مهر، حوالی ظهر و هنگام تعطیلی مدارس بود. والدین دانش‌آموزان مثل هفته‌های گذشته نگران از وضعیت امنیتی مدارس، جلوی دبیرستان دخترانه «شهدای غزه» منتظر فرزندان خود بودند. به باور شهروندان سقزی، برخی از افراد کادر مدرسه با نیروهای امنیتی کار می‌کنند و برای همین والدین هر روز مقابل این دبیرستا‌ن، دل‌نگران و منتظر فرزندان خود هستند.

آن روز کادر مدرسه جلوی خروج دانش‌آموزان را در ساعت تعطیلی می‌گیرد. کادر مدرسه گفته بودند عدم اجازه خروج دانش‌آموزان به خاطر اعتراضاتی است که در سطح شهر برقرار بود اما همین مساله باعث خشم والدینی می‌شود که دل‌نگران، منتظر فرزندان‌ خود بودند.

والدین خشمگین ابتدا به درهای دبیرستان می‌کوبند تا فرزندان خود را رها کنند. توجهی به آن‌ها نمی‌شود. آن‌ها سنگ‌ها را از دیواری دو متری که گرداگرد پارکینگی در نزدیکی دبیرستان است، برمی‌دارند و سمت ساختمان دبیرستان پرتاب می‌کنند و با خشم، رهایی فرزندان‌ خود را می‌خواهند اما نیروهای سرکوب در خارج از مدرسه با والدین معترض درگیر می‌شوند و گاز اشک‌آور شلیک می‌کنند . دانش‌آموزان میان دود گاز اشک‌آور و فریادهای والدین رها می‌شوند.

به گفته یک شاهد عینی، میزان شلیک گاز اشک‌آور به حدی بوده که تا حدود ساعت شش عصر، هم‌چنان هوا آلوده بوده و چشم‌ها را آزار می‌داده و تنفس را سخت کرده است.

یک‌شنبه ۸ مهر؛ هنرستان پسرانه دکتر حسابی

هنرستان پسرانه «دکتر حسابی» مابین میدان «زندان» و میدان «مادر» در شهر سقز واقع شده است. یک‌شنبه هشتم مهر،  پس از تعطیلی مدرسه، دانش‌آموزان در راه بازگشت بودند که در میدان مادر شروع به شعار دادن می‌کنند. در پی شکل‌گیری اعتراضات دانش‌آموزان در این منطقه، نیروهای لباس شخصی برای سرکوب آن‌ها وارد عمل شده و با بچه‌ها درگیر می‌شوند.

شهروندان حاضر در این تجمع و کسبه محل می‌گویند نیروهای سرکوب‌گر لباس مخصوص به تن نداشته بلکه همگی لباس شخصی بوده‌اند.

به گفته شاهدان، یک خودروی پژوی بدون پلاک دست‌کم دو دانش‌آموز معترض را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی برده است. درگیری‌ در میدان مادر ساعت سه بعدازظهر پایان یافته است.

 

حضور آشکار ماموران لباس شخصی در اطراف مدارس

به گواهی گروهی از دانش‌آموزان، والدین آن‌ها و برخی از نیروهای کادر مدارس، طی هفته‌های گذشته و پس از پیوستن دانش‌آموزان به اعتراضات سراسری، حضور نیروهای لباس شخصی در طول روز برای رصد دانش‌آموزان چشم‌گیر و آشکار بوده است.

یکی از این نیروهای کادر آموزش به «ایران‌وایر» گفته است: «من ۲۰ سال است که در این محل مشغول به کار هستم و تا جد بزرگ دانش‌آموزانم را هم می‌شناسم. وقتی غریبه‌ای جلوی مدرسه مانور می‌دهد، محله، مدرسه و بچه‌ها را می‌پاید، حضورش کاملا ملموس است. همین مساله برای دانش‌آموزان و والدین آن‌ها دلهره‌آور است.»

با توجه به آن‌که سقز محل زندگی «مهسا [ژینا] امینی» و خانواده‌اش و نخستین کانون اعتراضات سراسری بوده است و دانش‌آموزان این شهر نیز از اولین دانش‌آموزان معترض بوده که به خیابان آمده‌اند، کنترل امنیتی شهر مدام تشدید شده است.

این در حالی است که در طول اعتراضات و اعتصابات معلمان طی یک سال گذشته نیز دست‌کم ۲۰ معلم بازداشت شده‌اند.

در طول بیش از یک ماه گذشته هم اعتراضات سراسری به بازداشت بسیاری از شهروندان و خصوصا دانش‌آموزان سقزی انجامیده است که نه آماری از آن‌ها وجود دارد و نه کسی پاسخ‌گوی پرسش‌های شهروندان معترض است. پرونده‌سازی برای دانش‌آموزان معترض و هم‌چنین اخبار ضرب‌وشتم آن‌ها و بلکه کشته شدن‌شان، بسیاری از والدین را نگران کرده است.

حالا با حضور محسوس نیروهای لباس شخصی، این دلهره‌ها برای سلامت و حفظ جان دانش‌آموزان چندین برابر شده است.

یکی از والدین سقزی به «ایران‌وایر»‌ توضیح داده است: «ما و والدین دیگر نگران هستیم که اگر اعتراضی شکل بگیرد، همین نیروهای لباس شخصی بچه‌های‌مان را بازداشت کنند. کسی هم که پاسخ‌گوی ما نیست. نمی‌توان جلوی دانش‌آموزان را گرفت. آن‌ها در کلاس‌های درس، حیاط مدرسه و بعد خیابان به اعتراضات پیوسته‌اند. ماموران هم بدون هیچ ملاحظه‌ای، دانش‌آموزان را بازداشت می‌کنند، کتک می‌زنند و زخمی‌ می‌کنند.»

یکی دیگر از والدین دانش‌آموزان که هر روز به دنبال فرزند خود جلوی مدرسه می‌رود، گفته است: «وقتی بچه‌ها در مدرسه هستند هم نگران هستیم که برخی از کادر آموزش که در تماس و همکاری با نیروهای امنیتی هستند، بچه‌ها را در مدارس نگه دارند یا آن‌ها را به نیروهای لباس شخصی و امنیتی معرفی کنند. اصلا ترجیح می‌دهم که فرزندم در این شرایط به مدرسه نرود.»

 

مدارس در سقز نیمه تعطیل هستند

آن‌چه در بیش از ۴۰ روز گذشته در آموزش و پرورش این شهر رخ داده، با توجه به سابقه محرومیت‌های تحمیلی به این منطقه، باعث شده است که مدارس به حالت نیمه‌تعطیل درآیند.

در حال حاضر، برخی والدین تصمیم گرفته‌اند فرزندان خود را در شرایط اعتراضات سراسری به مدرسه نفرستند یا بسیاری از دانش‌آموزان از حاضر شدن در کلاس‌های درس سر باز می‌زنند. از سوی دیگر، بسیاری از معلم‌ها هم به‌ خاطر بازداشت همکاران خود و دانش‌آموزان، اعتصاب کرده‌اند. هم‌چنین بسیاری از دخترها در مدارس با از سر برداشتن حجاب و کندن عکس‌های رهبران جمهوری اسلامی از دیوارها، مدام اعتراض خود را بیان می‌کنند. همین مساله باعث درگیری برخی از مدیران مدارس با دانش‌آموزان و متشنج شدن فضای مدارس شده است.

روز یک‌شنبه هشتم مهر، اطلاعیه‌ای از سوی آموزش و پرورش سقز منتشر شد که حاکی از رد هرگونه تعطیلی مدارس در روز دوشنبه بود. همین مساله بیان‌گر وضعیت متزلزل سیستم آموزشی در این شهر است. این در حالی است که جمعه ۱۳ آبان، در تقویم حکومتی کشور، «روز دانش‌آموز» است و به نظر می‌رسد با نزدیک‌تر شدن به این روز، هم دانش‌آموزان و کادر آموزشی خود را آماده می‌کنند و هم حکومتی‌ها نگران کنترل امنیتی هستند.

۹ آبان ۱۴۰۱  iranwire