«الهام مدرسی»، نقاش ۳۲ ساله کرد که در زندان کچوئی کرج در بازداشت به سر میبرد، در شرایط وخیم جسمانی است و خواهر او میگوید به زودی کبد خود را از دست خواهد داد. به گفته «مژگان رزا، مدرسی»، الهام به دلیل وضعیت جسمانیاش باید هرچه سریعتر آزاد شود. به گفته خانواده او، در زمان دستگیری، ماموران با حمله به منزلی که الهام با مادرش در آن ساکن هستند، با ضربوشتم او را با خود بردهاند.
«ناتالیا گوله»، یکی از اعضای مجلس سنای فرانسه، نماینده بخش اورن و از اعضای اتحادیه دموکراتها در این کشور، روز دوشنبه۲۸آذر، کفالت سیاسی الهام را برعهده گرفت و در حساب شخصی توییتر خود نوشت: «سرافرازم که كفالت سیاسی الهام مدرسی به عهده گرفتهام که در روز ۱۱آبان، در ساعت ۱۰:۳۰ صبح، در منزلش بازداشت شد.»
خانم گوله عضو کمیسیون امور خارجه و نیروهای دفاعی فرانسه است. او پیشتر هم از «رضا رسایی» که به جرم محاربه، به اعدام در شهر «صحنه» در استان کرمانشاه محکوم شده است حمایت کرد و نوشت، من مادر خوانده او هستم.
***
الهام مدرسی، شهروند ۳۲ ساله، از ۱۱ آبان در زندان کچویی کرج در بازداشت است. او مبتلا به بیماری ژنتیکی کبد و روده است و به گفته اعضای خانواده، از مراقبت درمانی محروم شده و شرایط سلامت او به اطلاع خانواده نمیرسد.
«مژگان رزا مدرسی»، خواهر الهام مدرسی، نقاش جوان ساکن کرج، با اعلام این خبر به «ایرانوایر» میگوید: «خواهرم را بدون دسترسی به درمان و دارو نگه داشتهاند تا بمیرد.»
به گفته او، الهام را به دلیل اتهامات واهی بازداشت کردهاند که هیچ یک را نه میتوانند ثابت کنند، نه الهام آن اقدامات را انجام داده است.
به گفته مژگان، پنجشنبه ۲۴آذر۱۴۰۱، الهام نخستین ملاقات کابینی با مادر خود را داشته است و گفته میشود که وضع روحی و جسمی الهام اصلا مناسب نبوده است.
مژگان مدرسی میگوید: «بخشی از اطلاعات پزشکی الهام توسط دکتر ایمان طاهری، پزشک ساکن تورنتو در کانادا بررسی شده است و نشان میدهد به دلیل بیماری زمینهای که الهام دارد، بخش عمدهای از روده او از بین رفته است و کبد او نیز به زودی از بین خواهد رفت.»
به گفته مژگان مدرسی، «الهام در زندان دچار خونریزی شدید شده است.»
مژگان همچنین میگوید: «داروهای الهام را به دست او نمیرسانند و حاضر به آزادی الهام نیستند.» برادر الهام به دلیل بیماری مشابهی که دارد پیوند کبد داشته است.
مژگان مدرسی توضیح میدهد:«جان الهام در خطر است. باید هرچه زودتر کمک بگیرد. مشخص نیست چه داروهایی به الهام میدهند و معلوم نیست بیماری او در چه حدی است، چون الهام باید تحت نظر پزشک متخصص خودش باشد.»
الهام مدرسی بعد از بازداشت برای دو هفته در انفرادی زندان کچوئی نگهداری شده است و بعد از دو هفته، به بند عمومی منتقل میشود.
حمله ماموران با ۴ خودرو برای بازداشت نقاش جوان
الهام مدرسی ۱۱آبان۱۴۰۱، حدود ساعت ۱۱ صبح، در حمله لباس شخصیها به منزل والدین خود دستگیر شد. مامورانی که برای دستگیری الهام مراجعه کردند، با ۴ اتومبیل به منزل آنها رفتهاند.
اعضای خانواده میگویند الهام را با ضربوشتم از خانه بیرون بردهاند. برادر او به خواهران خود گفته موقع بازداشت، با قنداق اسلحه به پهلو و کتف او محکم ضربه زدهاند و آسیب جدی دیده است.
به گفته مژگان، در ابتدا به خانواده گفتهاند بعد از دو یا حداکثر سه روز، آزاد میشود. خانواده را تهدید کردند که با رسانهها تماس نگیرند. بعد از چند روز گفتند بازداشت چند هفته طول میکشد. در روزهای اول هیچ صحبتی از دلیل بازداشت الهام نمیکردند.
مژگان توضیح میدهد که: «یک روز در اداره اطلاعات سپاه نگه داشته شده و روز بعد از آن، به زندان کچوئی کرج منتقل میشود. با بررسی بسیار زیاد و از طریق آشنایانی که داشتیم، سعی کردیم بفهمیم چرا بازداشت شده است. بعد از ۳۵ روز فهمیدیم با اتهامات واهی الهام را بازداشت کردهاند. موارد عنوان شده که به الهام گفتهاند خرابکاری در تاسیسات عمومی، اخلال در نظام و آسایش عمومی، تحریک مردم به قصد کشتار و تبلیغ علیه نظام است.»
به گفته مژگان، الهام هیچکدام از اتهامات را قبول نکرده و تنها به صورت شفاهی تفهیم اتهام شده است و کیفر خواست به او ندادهاند. او میگوید که دو مورد «تحریک مردم به قصد کشتار و تبلیغ علیه نظام»، به دلیل استوریهای اینستاگرام الهام بوده است.
خانواده الهام میگویند استوریهای منتشر شده در اینستاگرام الهام درخواست او برای توقف کشتار مردم و جوانان بود است. حساب کاربری اینستاگرام الهام خصوصی بوده و فقط تعداد محدودی دنبالکننده داشته است که شامل خانواده و دوستان او بودهاند. به گفته خواهر الهام، این نقاش جوان هیچگونه فعالیت سیاسی نداشته است، هیچگونه مدرکی هم دال بر اتهامات نسبت داده شده به او موجود نیست.
به گفته مژگان مدرسی، این نقاش جوان از بازجوی خود پرسیده آیا فیلم و یا مدرکی در مورد اقداماتی که به من نسبت دادهاید در دست دارید؟ به او گفتهاند تو هیچ حقی نداری که چنین سوالی بپرسی، فقط ما از تو سوال میکنیم.
خانواده الهام میگویند اطلاعات سپاه نهاد بازداشت کننده الهام بوده است و حق داشتن وکیل را هم به او ندادهاند. ماموران در حمله به منزل مادر الهام، لپتاپ و موبایل الهام و مادرش را بردهاند.
تهدید زندانی: مادرت سکته کرده است
مژگان مدرسی میگوید برای اینکه الهام اتهامات نسبت داده شده به خود را بپذیرد و او را تحت فشار قرار دهند به او گفتهاند مادرت سکته کرده، در حالی که دروغ بوده است.
موبایل مادر الهام با گذشت بیش از ۴۰ روز تا زمان تنظیم این گزارش به او بازگردانده نشده است و الهام امکان تماس تلفنی با هیچ کدام از اعضای خانواده را در روزهای اولیه بازجویی نداشته است. مژگان مدرسی میگوید به دلیل دروغی که به الهام گفتهاند، خیلی زجر کشیده است.
مژگان میگوید: «بازپرس پرونده الهام مدرسی در زندان کچوئی کرج، فردی به نام مظاهری است که خیلی الهام را تحت فشار قرار داده است.»
تهدید به سکوت شدیم، ولی دیگر چیزی برای از دست دادن نداریم
نهاد بازداشت کننده، خانواده الهام را از بدو بازداشت او تهدید به سکوت کردهاند. مژگان میگوید: «برادرم که به تازگی پیوند کبد گرفته است، به دلیل شرایط بحرانی الهام، اصلا حال خوبی ندارد. ۴۵ روز است که ماموران امنیتی میدانند بیماری برادرم آرمان هم کشنده است، ولی خانوادهام و برادرم را آزار میدهند. اینها (ماموران) مریض هستند.»
الهام مدرسی در خطر از دست دادن کبد است
دکتر «ایمان طاهری»، متخصص جراحی که چند نمونه از آزمایشات الهام را در اختیار داشته است به «ایرانوایر» میگوید: «الهام با دو بیماری مختلف دست و پنجه نرم میکند که هر دو بیماری یک ریشه مشترک مربوط به بیماری خودایمنی دارند، که از یک طرف کبد و مجاری صفرا او داخل کبد را درگیر میکند، و از طرف دیگر کل دستگاه گوارش، از دهن تا مقعد را درپی میگیرد، ولی بیشتر روده باریک را درگیر میکند. علائم بیماری کبدی خانم الهام مدرسی قابل کنترل است، هرچند بیماری قابل درمان نیست.»
نام این بیماری به گفته این جراج متخصص بیماری خود ایمنی کبدی، با عنوان « Primary sclerosing cholangitis (PSC) کلانژیت اسکلروزان اولیه» است.
دکتر ایمان طاهری در مورد روند بیماری چنین میگوید: «در این بیماری مجاری داخلی و خارجی کبد به صورت خود ایمن زخم شده و آسیب میبینند، کمکم تنگ شده و بسته میشوند. وقتی جریان صفرا برقرار نباشد، علائم بسیار شدیدی همچون زردی و خارش ایجاد میکند و کمکم تمام سیستم هاضمه بهم میریزد و جذب مواد غذایی دچار اختلال میشود و در نهایت، درمان آن فقط با تعویض و پیوند کبد ممکن است.»
به گفته این پزشک، یکی از عوامل تشدید کننده این بیماری استرس و فشار روانی است که میتواند به سرعت این بیماری را وارد مرحله فلراپ یا حمله بکند. شرایط فعلی الهام میتواند تشدید کننده بیماری او باشد.
به گفته این متخصص جراحی، مساله مهم در شرایط فعلی در خصوص وضعیت زندانیان بازداشتی، بحران عدم رسیدگی به بیماران در سیستم قضایی در جمهوری اسلامی است.
او با اشاره به موارد متعدد در سالهای گذشته، از جمله رسیدگی نکردن به زندانی بیمار مثل «آرش صادقی» و مرگ «بکتاش آبتین» توضیح میدهد: «رسیدگی به بیماران در سیستم قضایی جمهوری اسلامی برخلاف اینکه یک حق محسوب میشود، بسیار معیوب است. البته اتفاق جدیدی هم نیست، هرچند به نوعی تجاوز به حقوق زندانی است. چون مسوولیت سلامت زندانی با زندانبان است و این اصل در جمهوری اسلامی نادیده گرفته شده است.»
به گفته ایمان طاهری، قوهقضاییه و حکومت جمهوری اسلامی، میتواند به نوعی از بیماری زمینهای زندانیان به عنوان اهرم فشار و حذف فیزیکی این افراد همچون بکتاش آبتین استفاده کند. حتی بیماری زمینهای زندانیان به عنوان اهرم فشار روی خانواده افراد بازداشت شده مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که نیاز به توجه بینالمللی دارد. چون رسیدگی به بیماران هیچ نیازی به دستور قضایی ندارد، یک حکم اساسی در طبابت است.
طبق گفته مژگان مدرسی، الهام آخرینبار ۴ ماه پیش آزمایشات مربوط به بیماری خود را انجام داده است. خواهران الهام در خصوص خطری که الهام را تهدید میکرده است اطلاعی نداشتهاند. پزشک معالج الهام پیشتر به خانواده گفته بوده که او به هیچ عنوان نباید تحت استرس باشد، استرس برای الهام مرگبار است. خواهر او میگوید فشاری که الان الهام تحمل میکند برای او کشنده است.
الهام مدرسی و زندگی او در یک برش
الهام مدرسی ۳۲ ساله متولد سنندج و ساکن شهر فردیس کرج ، شاغل نیست، نقاشی میکشد و به نقاشی علاقه دارد. پدر الهام سال ۱۳۸۰ درگذشته است.
یکی از خواهران الهام نیز که ساکن نروژ بود، سال گذشته درگذشت و در حال حاضر، الهام ۳ خواهر و یک برادر دارد که ۲ خواهر او «ژیلا» و مژگان مقیم سوئد هستند، و خواهر دیگر او «ناهید»، در ترکیه پناهنده سازمان ملل است. تنها برادرش «آرمان» ساکن ایران و مبتلا به بیماری psc+uc است که سال گذشته بهخاطر همین بیماری، پیوند کبد انجام داده است، بیماریای که الهام هم به آن مبتلا است، که موجب التهاب روده و کبد میشود و در صورت عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی، موجب پیشرفت بیماری و از دست دادن کبد میشود.
خواهر الهام میگوید مادر پیرم که چند سال با زحمت تک و تنها ما را بزرگ کرده، بهجز مستمری پدرم که ناچیز است، منبع درآمدی ندارد و امرار معاش زندگی آنها و تهیه داروهای گران برادرم و الهام و کرایه خانه، از طریق ۲ دختر او از سوئد تامین میشود.
۲۹ آذر ۱۴۰۱ iranwire