خبرگزاری هرانا – وکیل محمد قبادلو، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، از تایید حکم اعدام موکلش توسط شعبه یکم دیوان عالی کشور خبر داد. حکم تایید شده توسط دیوان عالی کشور، مربوط به پرونده آقای قبادلو در دادگاه کیفری است و پرونده وی در دادگاه انقلاب با حکم بدوی اعدام، کماکان در حال رسیدگی است.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از دیده بان ایران، حکم اعدام محمد قبادلو توسط شعبه یکم دیوان عالی کشور تایید شد.
امیر رئیسیان، وکیل محمد قبادلو ضمن تایید این خبر، گفت: «اعاده دادرسی ما در رابطه با پرونده اعدام آقای قبادلو که در دادگاه انقلاب صادر شده بود، هنوز مفتوح است و هنوز شعبه اول دیوان تصمیمی در مورد آن نگرفته اما اعاده دادرسی در مورد پرونده اعدام (قصاص) که در دادگاه کیفری یک استان تهران، حکم بدوی داده شده بود، رد شده است».
این وکیل دادگستری با بیان اینکه در مورد این پرونده دو موضوع وجود دارد، توضیح داد: «ما امیدوار بودیم، وقتی که تقاضای اعاده دادرسی به شعبه اول ارجاع میشود، ریاست محترم دیوان هم در مورد پرونده نظر قضایی اعلام کنند اما حکمی که ابلاغ شده به امضای ایشان نرسیده و با امضای دو عضو معاون حکم به ما ابلاغ شده است. در هر حال این حکم، فعلا حکم نهایی اعاده دادرسی محسوب میشود».
به گفته وکیل محمد قبادلو: «موضوع دومی که درباره این حکم وجود دارد این است که متاسفانه در دادنامهای که دیوان به ما ابلاغ کرده، گفته شده که ایراداتی که ما در پرونده مد نظر قرار دادیم، من جمله مباحث مربوط به پزشکی قانونی و سلامت روان و همینطور مباحث تحقیقاتی مانند تصاویر دوربینهای مدار بسته، موضوعاتی ماهیتی است و به مرحله دادرسی بدوی و فرجامی مرتبط بوده و به این دلیل که از زمره دلایل اعاده محسوب نمیشود به این موارد رسیدگی نکردهاند؛ یعنی به این علت که این موضوعات مباحث ماهیتی بودهاند، وارد رسیدگی نشدهاند. این موضوع برای ما بسیار ناراحت کننده است چرا که از سوی دیگر همین مباحث در مرحله دادرسی بدوی و فرجامی هم مطرح شده ولی مورد توجه قرار نگرفته بود و الان هم گفته میشود که اینها باید قبلا مطرح میشده و باز هم به دلیل دیگری مورد توجه قرار نمیگیرد.»
در بهمن سال گذشته مدیر روابط عمومی دیوان عالی کشور از صدور قرار توقف اجرای حکم اعدام محمد قبادلو خبر داده بود
اوایل دی ماه ۱۴۰۱، حکم اعدام آقای قبادلو، در حالی به تایید دیوان عالی کشور در آمد که به گفته وکیل مدافع وی، پرونده این متهم دارای نواقص متعدد، مستندات ناکافی مبنی بر مجرم بودن و همچنین ابتلای موکلش به بیماری اعصاب است.
با گذشت قریب به یک ماه، مرکز رسانه قوه قضاییه اعلام کرد که درخواست فرجام خواهی محمد قبادلو در دیوان عالی کشور ثبت و پرونده جهت رسیدگی به یکی از شعب دیوان ارجاع شده است.
محمد قبادلو پیشتر توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام “افساد فی الارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد” به اعدام محکوم شد. از دیگر اتهامات مطروحه علیه آقای قبادلو میتوان به “تخریب و اقدام علیه امنیت ملی کشور که منجر به اخلال در نظم عمومی و ناامنی در کشور شده و وارد کردن خسارت به افراد و اموال عمومی” اشاره کرد.
در تاریخ ۱۹ آذرماه، جلسه رسیدگی به بخش دیگری از اتهامات محمد قبادلو، یکی از بازداشت شدگان اعتراضات در دادگاه کیفری تهران، با حضور متهم، شکات، تعدادی شاهدان عینی حادثه، کارشناسان پزشکی قانونی و وکیل تعیینی آقای قبادلو برگزار شد.
روانپزشک سازمان پزشکی قانونی در این جلسه مدعی شد: “متهم به سوابق بیماری دو قطبی خود اشاره میکند که در سوابق او دیدیم دو نوبت ویزیت شده، اما بستری نشده است. حرفهای متهم نیز نشان نمیدهد که او در روز حادثه مشکلی داشته و رفتار او هدفدار بوده است. علائم و شواهدی از اختلالات عمده و ضعیت روانی در او نیز وجود ندارد.”
محمد قبادلو در دفاعیات خود گفته بود: “در زمان حادثه دو ماه بود که داروهایم را نخورده بودم و سه شب هم نخوابیده بودم و با فیلمهایی که در فضای مجازی دیدم عصبانی و تحریک شده بودم. خیلی پشیمان هستم و از یادآوری اتفاقات آن شب شرم میکنم و نمیتوانم این حوادث دلخراش را در ذهنم بازسازی کنم.”
روز سه شنبه ۱۵ آذرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات محمد قبادلو، در شعبه اول دادگاه کیفری استان تهران برگزار شد که به دلیل نقص تحقیقات در مورد وضعیت روانی متهم، رسیدگی مجدد به ۱۹ آذر موکول شده بود.
گفتنی است، روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه، ایرنا گزارشی در خصوص جزییات محاکمه محمد قبادلو منتشر کرد. بر اساس این گزارش محاکمه آقای قبادلو ادامه دارد و پرونده منجر به صدور رای نشده است. جلسه دادگاه این شهروند بازداشتی در حالی برگزار شد که وی از دسترسی به وکیل انتخابی و محاکمه عادلانه محروم بود.
پیشتر نیز امیر رئیسیان وکیل دادگستری، با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود به ایراداتی در پرونده و نحوه برگزاری دادگاه این شهروند پرداخت. آقای رئیسیان با اشاره به عدم توجه پزشکی قانونی به نامه های پزشک زندان تهران بزرگ و سرپرست زندان به بازپرس پرونده مبنی بر “مخاطره آمیز بودن سلامت روان” متهم، عنوان کرد: “پزشکی قانونی فقط بر اساس اظهارات متهم تایید کرده که سلامت روان دارد.”
ایرنا در گزارش خود مدعی شد که پزشکی قانونی درباره وضعیت روحی و روانی محمد قبادلو اعلام کرده است: «معاینه روانپزشکی انجام شد با توجه به معاینه و شرح حال نامبرده سوابقی از تشخیص و درمان اختلالات خلقی را ذکر میکند در حال حاضر علائم و شواهد از اختلال عمده روانپزشکی که باعث فقدان قوه تمییز و کنترل ارائه شو، در زمان وقوع جرم در نامبرده مشاهده نمیشود و مسئول اعمال و رفتار خود بوده است».
این در حالی است که آنچه که ایرنا منتشر کرد با صحبت های امیر رئیسیان همخوانی نداشته و پزشکی قانونی بر اساس اظهارات متهم وضعیت سلامت او را تایید کرده است.
ایرنا تایید کرده که با توجه به ابعاد امنیتی این پرونده و اجرای تبصره ماده ۴۸ (انتخاب وکلای مورد تایید رئیس قوه قضاییه) وکلای معرفی شده توسط خانواده قبادلو، (مهدخت دامغانپور و امیر رئیسیان) صلاحیت دفاع از وی در پرونده افساد فی الارض را که در دادگاه انقلاب رسیدگی می شود را ندارند اما حضور آنها در پرونده کیفری محمد قبادلو مانعی ندارد و وکلای تعیینی میتوانند از اتهامات انتصابی وی در دادگاه کیفری یک دفاع کنند.
در رابطه با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
بازداشت مهسا امینی زن جوان ۲۲ ساله به بهانه بدحجابی توسط پلیس امنیت اخلاقی و سپس جان باختن او در زمان بازداشت به موج گسترده ای از اعتراضات سراسری در ایران دامن زد. معترضان در طولانی ترین اعتراض سراسری-پیوسته در عمر جمهوری اسلامی، با شعار محوری “زن، زندگی، آزادی” از ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ در اعتراض به عملکرد، قوانین و ساختار حکومت به خیابانها آمدند. هزاران بازداشت شده، صدها کشته و زخمی از جمله نتایج برخورد خشونت آمیز نهادهای امنیتی-انتظامی با معترضان است. در این رابطه بیشتر بخوانید.
خبرگزاری هرانا – ۱۴۰۲/۰۳/۰۲